IAKO JE DONESEN NOVI ZAKON:Nezavisni odbor ZDK ne želi razriješiti policijskog komesara Šišića

Istražujemo

IAKO JE DONESEN NOVI ZAKON: Nezavisni odbor ZDK ne želi razriješiti policijskog komesara Šišića

Sada, kada u vlasti nisu njihovi politički mentori, Nezavisni odbor ni nakon mjesec dana ne pokreće proceduru razrješenja komesara Rusmira Šišića, što je podsjetimo prije svega njihova zakonska obaveza. U suprotnom za to bi mogli biti i krivično odgovorni.

Nezavisni odbor ZDK ne želi razriješiti policijskog komesara Šišića
Rusmir Šišić

Nije jednostavna situacija za još uvijek aktuelni saziv Nezavisnog odbora Zeničko-dobojskog kantona. Moraju naredne dvije sedmice, koliko im još traje mandat, izbjegavati da postupe sukladno zakonu.

Kantonalna Skupština je polovinom maja usvojila Izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK. Sukladno usvojenom, policijski komesar može biti onaj koji ima čin glavnog inspektora i tri godine radnog iskustva u tom činu. Izmjenama je propisano da ukoliko policijski komesar ne ispunjava ove uslove, treba biti pokrenuta procedura njegovog razrješenja

Aktuelni policijski komesar Rusmir Šišić ne ispunjava te kriterije. Istina on je dobio čin glavnog inspektora, ali tek nakon imenovanja septembra 2021 godine. No, Nezavisni odbor koji ga je tada izabrao, slijedom želje njihovih mentora iz SDA-HDZ-ASDA koalicije, sada treba progutati „gorku pilulu“ i razriješiti sa dužnosti Šišića.

Podsjetimo, krajem juna 2021. godine tadašnja koalicija SDA, HDZ BIH, A-SDA, Stranka za BIH, samostalni zastupnik Omer Škaljo i dva zastupnika DF-a izglasala je izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK da bi na tu poziciju mogli biti imenovani i oni sa činom samostalnog, a ne samo glavnog inspektora. Tako su otvorili put imenovanju Rusmira Šišića na ovu poziciju i naprasnom penzionisanju tadašnjeg komesara Semira Šuta 10 mjeseci prije isteka mandata.

SDA sa koalicionim partnerima nastavlja politizaciju policije u ZDKBez obzira na upozorenja OHR-a i Ambasade SADSDA sa koalicionim partnerima nastavlja politizaciju policije u ZDK

Tada je Nezavisni odbor ekspresno, u roku od 20 dana razriješio Šuta i menova Rusmira Šišića, kadra izabranog sukladno željama tadašnje ASDA.

Izabran policijski komesar po mjeri A-SDAPotvrđene tvrdnje ŽurnalaIzabran policijski komesar po mjeri A-SDA

Sada, kada je situacija obrnuta i u vlasti nisu njihovi politički mentori, Nezavisni odbor ni nakon mjesec dana ne pokreće proceduru razrješenja Šišića, što je podsjetimo prije svega njihova zakonska obaveza. U suprotnom za to bi mogli biti i krivično odgovorni.

Žurnal je kontaktirao neke od članova Odbora i u nezvaničnim razgovorima uglavnom su izbjegavali direktan odgovor na pitanje hoće li pokrenuti proceduru razrješenja komesara, obrazlažući to „proceduralnim nedoumicama“.

Novi Nezavisni odbor, odnosno njegovih sedam članova, dužnost trebaju preuzeti 28. juna. Ukoliko sadašnji članovi Odbora ostanu dosljedni opstrukciji provedbe zakona, novom sazivu će to biti prvi zadatak. 

Žurnal je u nekoliko nastavaka pisao o radu prethodnog ministra unutrašnjih poslova ZDK Daria Pekića, njegovog savjetnika Fadila Jaganjca i komesara Šišića. U vrijeme njhovog mandata poslušni i odani su bivali nagrađeni činovima, dok su oni koji su željeli zadržati dostojanstvo policijske profesije bili izloženi mobingu, prijetnjama i disciplinskim postupcima, uglavnom “napakovanim”.

Završna ofanziva ASDA za ovladavanje policijom ZDKSVI RAMINI LJUDIZavršna ofanziva ASDA za ovladavanje policijom ZDK

Naplaćivao odsustva sa radnog mjesta, savjetniku prepuštao dio poslovaMinistar unutrašnjih poslova ZDK osumnjičen za zloupotrebu položajaNaplaćivao odsustva sa radnog mjesta, savjetniku prepuštao dio poslova

Ko su vozači iza zatamnjenog stakla policijskog vozila 001?Javna tajna MUP-a ZDKKo su vozači iza zatamnjenog stakla policijskog vozila 001?

Pogledajte film “Bitka za političkog komesara”TV ŽURNAL PRIKAZUJEPogledajte film “Bitka za političkog komesara”

(zurnal.info)