Odziv birača 56 posto:Nezvanični rezultati izbora
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Nezvanični rezultati izbora

Nezvanični rezultati izbora

Na lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2012. godine do zatvaranja biračkih mjesta izašlo je 56,36 posto registrovanih glasača, prvi su nezvanični rezultati koje je objavila Centralna izborna komisija. Komisija je objavila da se rezultati do sada prebrojanih glasova mogu pronaći na njihovoj internet stranici izbori.ba ali da su oni u većini isti kao i oni koje su objavile stranke. Žurnal čitaocima donosi cjelokupan pregled rezultata izbora koje su predstavile stranke. Rezultate izbora u svim općinama od sutra ćete moći pronaći na našoj mapi izbora.

 

23:52: Prijedor


Marko Pavić, kandidat Demokratskog narodnog saveza (DNS) ostaje i dalje na funkciji gradonačelnika Prijedora.

To će, ukoliko konačni rezultati potvrde rezultate glasanja na lokalnim izborima, biti treći mandat Paviću u tom odnedavno gradu, ranije općini. 

Rezultati sa 114 biračkih mjesta, pokazuju ubjedljivu pobjeda Marka Pavića, saopćio je tamošnji DNS. 

U Prijedoru su na birališta izašla 39.263 glasača ili 49,06 odsto od ukupno registriranih 83.972 birača. 

Kandidat DNS-a Dragan Stanar je i novi načelnik općine Oštra Luka sa osvojenih 1.357 glasova, čime su prezeli vlast od SNSD-a. Kandidat dosad vladajuće stranke Ljubomir Vulin je osvojio 877 glasova.

 

23:49: PEĆANAC: Izbori su se vodili između SDA i SDP-a, ostale stranke "na klupi za rezerve"


Možemo biti vrlo zadovoljni ostvarenim rezultatima, pogotovo ako se oni uporede s rezultatima nekih stranaka koje su uložile daleko više sredstava u kampanju od nas, izjavio je za Fenu predsjednik Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac.

Dodao je da je SDU prešlao cenzus u svim općinama u kojim je učestvovao na izborima, te da je od šest njihovih kandidata za načelničke pozicije pobjedio kandidat u Općini Kladanj Jusuf Čavkunović, a osvojili su i trećinu vijećničkih mjesta u toj općini.

- Obračun između SDP-a i SDA prenio se i na biračko tijelo na ovim izborima, tako da se gledalo ko je za jedne a ko za druge, dok su ostale stranke bile "na klupi za rezerve", istakao je Pećanac.

 

23:27: Bihać


Na području općine Bihać u trci za načelnika, u kojoj su učestvovala četiri kandidata, pobjedu je odnio Emdžad Galijašević iz Stranke demokratske akcije (SDA).

U Izbornom štabu OO SDA Bihać slavilo se, a Galijašević je novinarima kazao da je danas pobjedio slobodni i demokratski Bihać, te slobodni i demokratski ljudi. "Od ove noći, Bihać ide drugim putem sa mnom i sa ljudima, koji će raditi sa mnom", istakao je on. 

Ovu informaciju potvrdile su i ostale stranke, koje su učestvovale na Lokalnim izborima u Bihaću, dok zvaničnu potvrdu u Općinskoj izbornoj komisiji nismo dobili. Rečeno nam je tek, da će rezultati biti saopćeni sutra na press konferenciji. 

Prema nezvaničnim informacijama, doznajemo da je Galijašević dobio 14.800 glasova, a aktuelni načelnik i kandidat za načelnika Socijal-demokratske partije (SDP) Albin Muslić je drugi sa 10.500 glasova.

 

23:26: Prozor-Rama, Domaljevac, Usora, Ravno, Tomislavgrad, Travnik


Prema  prvim preliminarnima rezultatim kojima raspolažu u Izbornom stožeru HDZ 1990 , ova stranka je na današnjim lokalnim izborima pobijedila u Prozoru-Rami, Domaljevcu, Usori, Ravnom te u Tomislavgradu gdje imaju zajedničkog kandidata za načelnika s HDZ-om BiH.

Dopredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž izjavio je večeras u Mostaru kako je stranka zadovoljna jer su dobili načelnike općina u spomenutim općinama, odnosno da su u nekim od tih općina i ponovno zadobili povjerenje tamošnjih građana. "To znači da su naši bivši predstavnici opravdali i da su to prepoznali birači", kazao je Raguž.

Istaknuo je kako tim rezultatima potvrdili svoju drugu poziciju u hrvatskom političkom korpusu, a ona ostavlja mjesta za dalje jačanje HDZ 1990.

Također je dodao kako je HDZ 1990 vodila racionalnu kampanju na ovogodišnjim lokalnim izborima te da je to ono što ih učvršćuje na političkoj sceni odnosno, čitavom području BiH.

HDZ 1990 je na ovogodišnjim lokalnim izborima kandidirala za načelnike u 19 općina. Od toga broja, zajednički kandidati s HDZ-om za načelnike općine u Tomislavgradu i Travniku. HDZ 1990 je također na liste za općinska vijeća kandidirala u 40 općina, što je blizu 700 kandidata.

 

23:22: Srebrenica

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat za načelnika općine Srebrenica je oko 21 sat i 30 minuta proglasio izbornu pobjedu, istakavši da ima 400 glasova više od Vesne Kočević, kandidata Koalicije za Republiku Srpsku. 

Međutim, po riječima Nermina Alivukovića, predsjednika općinske iokalne komisije, prema do sada obrađenim glasačkim materijalima Vesna Kočević ima oko 500 glasova više od Durakovića. 

„Vesna Kočević osvojila je 3.496 glasova, Ćamil Duraković 2.900, a Radojica Ratkovac 1.232 glasa. Načelnik Općine biće poznat kada pristigne još 2.774 listića na kojima su glasali glasači u odsustvu, poštom i lično“, izjavio je Alivuković. 

Sam Duraković je, pak, istakao da očekuje najveći procenat glasova baš iz tih kategorija, te vjeruje da će na kraju biti izabran za načelnika općine Srebrenica.

 

23:12: Banja Luka


Po podacima sa 140 biračkih mjesta, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Slobodan Gavranović vodi u izbornoj trci.

Na biračkim mjestima koja su do sada obrađena za Gavranovića su glasala 16.911 birača, za Nenada Stevandića 10.651, za Dragana Čavića 13.353, za Milutina Pejića 954, a za Acu Prelića 834 birača, saopćila Pres-služba kandidata SNSD-a za gradonačelnika. 

U Kulturanom centru "Banski dvor" članovi SNSD-a već slave Gavranovićevu pobjedu u Banjoj Luci.

 

23:08: SDP ima više načelnika nego ranije


U SDP-u BiH su vrlo zadovoljni dosadašnjim rezultatima izbora. Oni jasno pokazuju da je SDP povećao broj načelničkih mjesta u odnosu na 2008. godionu, kazao je u izjavi za novinare šef Izbornog štaba SDP-a Marin Ivanišević.

Potvrdio je da je broj načelnika iz ove stranke s osam dosadašnjih, po do sada prikupljenim podacima, skočio na 11.

- Ono što je nama mnogo važnije u ovom trenutku je činjenica da smo po broju glasova koje su osvojili naši kandidati, u različitim dijelovima BiH, još jednom potvrdili ono što SDP i predstavlja, a to je multietničnost, rekao je Ivanišević.

U prilog ovome govori i činjenica da je SDP osvojio zavidan broj glasova čak i u mjestima u kojima je do sada bilježio vrlo slabe rezultate.

- Naša dva vijećnika će, po preliminarnim rezultatima, ući u Općinsko vijeće u Grudama, a očekujemo vijećnike i u nekoliko općina u Republici Srpskoj, kazao je Ivanišević.

Dodao je da ni u jednoj općini, kandidati za načelnike nisu ostvarili slabiji rezultat u odnosu na izbore 2008.

- SDP je napravio veliki pomak u odnosu na 2008. i tim smo veoma zadovoljni jer nam pokazuje da građani prepoznaju našu politiku kao politiku kojoj mogu dati povjerenje, zaključio je Ivanišević.

 

22:59:Jablanica


Prema posljednjim, preliminarnim i nepotpunim informacijama u vodstvu u utrci za načelnika općine Jablanica trenutno je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Salem Dedić.

Ovo je novinarima večeras potvrdio član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Mirsad Đugum, jer je ranije stranka raspolagala informacijama da u ovoj općini vodi kandidat SBB-a Šaban Nezirić.

Svi ostali rezultati s kojima SBB raspolaže za općinske vjećnike su onakvi kakve je stranka očekivala i imala za cilj.

Ponovio je da je ostavrena velika pobjeda kandidata za načelnika općina Strari Grad Sarajevo i Goražde Ibrahima Hadžibajrića i Muhameda Ramovića

- Ostvareni rezultati su preduvjet za potpunu pripremu za naredne opće izbore 2014. godine, zaključio je Đugum.

 

22:54: Ilijaš


Općinska izborna komisija Ilijaš i predsjednik Velid Fazlić večeras su oko 21 sat i 30 minuta objavili prve preliminarne i nezvanične rezultate za načelnika Općine Ilijaš u naredne četiri godine.

Kandidat SDA Akif Fazlić ukupno je dobio 4. 862 glasa, a kandidat SBB-a Ilijaš Sedik Dervišević 2.977 glasova. Mirsad Osmanović, kandidat SDP-a, dobio je 1.705 glasova, kandidat SBiH Emil Sućeska 494 glasa, dok je kandidat LDS-a Bojan Zec Filipović dobio 197 glasova, javlja Radio Ilijaš. 

Prema podacima OIK-a ukupno je bilo 10.880 glasačkih listića. Važećih je bilo 10.235, a nevažećih 645.

Rezultati za Općinsko vijeće Ilijaš očekuju se poslije ponoći.

 

22:47: DODIK: Jesmo izgubili neke općine, ali nismo nezadovoljni

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da ta stranka nema razloga da bude nezadovoljna izbornim rezultatima na lokalnim izborima. 

- Dobili smo neke općine, neke smo izgubili. Imat ćemo smanjen broj načelnika, a strateški je bilo važno da zadržimo Banja Luku, što je definitivno tačno da je urađeno, rekao je Dodik i dodao da je SNSD imao ambiciju da osvoji Bijeljinu i neke druge općine, ali u tome nije uspio. 

Ali su, kaže, uspjeli da dobiju izbore u Foči, što je ocijenio kao veoma važno, kao i u Bileći, koju su izgubili prije dvije godine, na vanrednim izborima. 

Dodik je izdvojio i Bosanski Brod kao važnu općinu koju su, kaže, dobili po osvojenim glasovima, kao i još neke kada se saberu odbornička mjesta. 

- Kada izmjerite gubitak i dobitak, SNSD je bio izložen negativnoj kampanji od svih partnera koji su učestvovali i smatramo da je ostvario dobar rezultat i to će se posebno pokazati kroz izbor odbornika, rekao je Dodik i dodao da iako su stranke opozicije pobijedile za načelnika općine, primjera radi, u Gradišci, nisu imale i zajedničku odborničku listu, pa će, po njemu, SNSD ostati najmoćnija politička partija. 

Računaju, kaže, da u općinama u kojima su izgubili načelničke funkcije, dobiju dominatnu skupštinsku većinu.

- SNSD nema nijednog razloga da bude nezadovoljan. Nismo ostvarili pobjede gdje smo očekivali, kao naprimjer u Srbcu, gdje smo očekivali i iznenađeni smo porazom koji smo tamo ostvarili, ali taj poraz nije dramatičan, rekao je on. 

Dodik je večeras na pres konferenciji rekao da je zadovoljan što su izbori protekli u fer afmosferi i da je RS potvrdila svoj demokratski kapacitet. 

Uputio je čestitku partijama koje su dobile izbore, ali i napomenuo da treba sačekati konačne rezultate, pa, kako je rekao, i u Srebrenici.

 

22:45: Rezultati SDA


U Centrali SDA u Sarajevu, vlada pobjednička atmosfera nakon današnjih općinskih izbora u BiH.

"SDA je ponovo najjača politička stranka u BiH. Osvojila je najviše načelničkih pozicija, najviše glasova i najviše vijećnika u BiH", rekao je na prvoj post-izbornoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

Posebno je naglasio da je SDA osvojila na ovim izborima načelničke mandate u nekim općinama u kojima ih do sada nije imala, kao što su sarajevska općina Novi Grad,  te Bihać, Vareš i druge.

"Građani su kaznili neodgovornost i bahatost politike izbornih pobjednika iz 2010. godine, Socijaldemokratske partije BiH. Kaznili su i nečasne namjere i parole Saveza za bolju budućnost BiH. SDA nije mijenjala svoju realnu politiku, nismo se služili nacionalističkom retorikom", kazao je Tihić i izrazio zahvalnost biračima, članovima i simpatizerima te aktivistima Stranke demokratske akcije.

Prema njegovim riječima izborna pobjeda ne znači kraj rada Stranke demokratske akcije koja mora opravdati povjerenje građana, te deblokirati državu i ubrzati njen euroatlantski put i založiti se u borbi protiv korupcije i kriminala.

Prema izjavama šefa Izbornog štaba SDA Sanjina Halimovića, SDA je osvojila načelničke mandate u općini Novi grad Sarajevo, Kaknju, Zenici, Olovu, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Bihaću, Vitezu kao i u općini Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković vodi u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica, kazali su večeras novinarima Sanjin Halimović i predsjednik SDA Sulejman Tihić, dok je za općinu Bratunac, za razliku od prvih nezvaničnih informacija, još neizvjesno ko je pobijedio za načelničku poziciju.

Prije večerašnje prve postizborne pres-konferencije generalni sekretar SDA Amir Zukić također se obratio novinarima i rekao da su jako dobri rezultati SDA očekivani te da je bilo "veoma mnogo pokušaja remećenja izbornog procesa" od nekih drugih stranaka. 

Zukić je također ironično kazao da će u narednih deset dana nositi crvenu kravatu, koju je u ovoj prilici pokazao novinarima, u znak žalosti za Socijaldemokratskom partijom i njenim liderom Zlatkom Lagumdžijom koji, kako je rekao, u narednih deset dana neće moći da se javno pojavljuju zbog izbornog debakla.

 

22:18: Banja Luka


Prema podacima sa 100 biračkih mjesta, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Slobodan Gavranović vodi u izbornoj trci.

Na biračkim mjestima koja su do sada obrađena, za Gavranovića su glasala 11.954 birača, za Nenada Stevandića 7.701, za Dragana Čavića 9.065, za Milutina Pejića 661, za Acu Prelića 558 birača, saopćila je Pres-služba kandidata SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke. 

Za izbore u Banjoj Luci bilo je registrirano 182.000 birača, a izlaznost je iznosila 52 posto.

 

22:15: Prnjavor


Kandidat SDS-a za načelnika općine Prnjavor Siniša Gatarić osvojio je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima.

Gatarić je dobio povjerenje 10.223 glasača, na drugom mjestu je Drago Kalabić iz SNSD-a sa 6.328 glasova, trećem Sretko Aulić iz DNS-a s 1.655 glasova i četvrti Ismet Softić iz SDPBiH sa 457 glasova, podaci su Općinske izborne komisije. 

U toj općini dosad je načelničku funkciju obavljao kadar SNSD-a Darko Tomaš.

 

22:13: Bugojno


U prvoj izjavi koju je dao večeras za lokalnu RTV nakon održanih općinskih izbora, nezavisni kandidat i aktuelni načelnik Bugojna Hasan Ajkunić objavio je izbornu pobjedu, zahvalivši se svim građanima koji su mu ponovno ukazali povjerenje.

- Želim da se zahvalim svojim sugrađanima, Bugojankama i Bugojancima koji su, evo, nakon svega što se dešavalo u predizbornoj kampanji smogli snage i dali mi podršku. Želim se zahvaliti i svom izbornom štabu, Faruku Aganoviću i ljudima koji su me podržavali i bili cijelo vrijeme uz mene. Građane bih pozvao da skupa idemo dalje – za naše Bugojno, kazao je Ajkunić.

Da će Ajkunić odnijeti ubjedljivu pobjedu na izborima dalo se, istakli su članovi njegovog izbornog tima, naslutiti već nakon što su prebrojani glasovi dvije trećine od ukupnog biračkog tijela, kada je u odnosu na svoje protukandidate bio nedostižan.

Naime, od tada prebrojanih 10.708 glasova za Ajkunića je glasalo 5.793 birača, kandidat SDP-a Osman Džaferović imao je 2.340 glasova, kandidat SDA Vildan Hajić 1.100, kandidat SBB-a Elmir Velić 657 a kandidat HDZ-a 658 glasova.

 

22:12: Ilidža, Jablanica


Čelnici Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine okupljeni u štabu ove stranke posjeduju preliminarne informacije prema kojima njihovi kandidati za načelnika općina Ilidža i Jablanica vode u izbornoj utrci na lokalnim izborima.

Kandidat SBB-a za općinu Ilidža je Rasim Lakota, a za općinu Jablanica Šaban Nezirić.

Ranije je medijima rečeno da u općinama Stari Grad Sarajevo i Goražde njihovi kandidati Ibrahim Hadžibajrić i Muhamed Ramović za sada vode.

U obraćanju medijima potpredsjednik SBB-s Mirsad Đonlagić kazao je da SBB očekuje mnogo bolje rezultate za vijećnike u općinskim vijećima.

Medijima se još nije obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, a njegovo obraćanje očekuje se nakon preliminarnih rezultata koje bi Centralna izborna komisija BiH trebala objaviti oko ponoći.

 

22:11: Sokolac

Kandidat SDS-a za načelnika Općine Sokolac Milovan Cicko Bjelica osvojio je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima.

Bjelica je dobio povjerenje 4.886 glasača, dok je kandidat SNSD-a Bojan Tošić dobio 2.280 glasova, rekli su Izbornom štabu SDS-a na Sokocu.

Načelničko mjesto u toj općini dosad je obavljao kadar SNSD-a.

Kandidat koalicije "Zajedno za Istočnu Ilidžu" Predrag Kovač novi-stari je načelnik općine Istočna Ilidža.

Preliminarni podaci Općinske izbore komisije pokazuju da je Kovač osvojio 5.347 glasova, a kandidat SNSD-a Željko Samardžija 3.646 glasova.

Koaliciju "Zajedno za Istočnu Ilidžu" čine SDS, PDP, Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj" i NDS.

 

22:10: Zenica


Načelnik Općine Zenica i u naredne četiri godine ostat će Husejin Smajlović, kandidat SDA. Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica, Jusuf Duraković i predsjednik Općinskog odbora SDA Ibrahim Šišić proglasili su večeras izbornu pobjedu SDA u Zenici.

- Zahvalio bih se Zeničankama i Zeničanima što su prepoznali naš trud i zalaganje. Naši politički supranici su nam olakšali posao jer su bili prepotentni, bili su nevizionari, nedobronamjerni, kritikovali su bez razloga, a nisu ponudili ništa novo, nisu imali viziju... Ovim prestaje kampanja, a slijedi nam posao na započetom i obećanom, izjavio je večeras proslavljajući pobjedu u sjedištu SDA Husejin Smajlović, kojem će ovo biti treći mandat na čelu Općine Zenica. 

Dr. Ibrahim Šišić, predsjednik Općinskog štaba SDA Zenica, izjavio je kako je ova stranka zadržala većinu vijećnika u Vijeću općine Zenica.

- Raduje nas odličan rezultat u gradskim sredinama. SDA Zenica će ići zacrtanim putevima, dodao je Šišić.

 

22:04: Foča (Federacija)

Na području općine Foča (Federacija) četiri biračka mjesta zatvorena su na vrijeme, a tokom glasanja nije bilo nikakavih problema, izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Općinske izborne komisije Muvedin Dragolj.

Prema njegovim riječima, glasalo je 1.160, od ukupno registriranih 1.620 glasača, odnosno 73 posto.

Kandidat SDA Zijad Kunovac je dobio 687 glasova ili 59 odsto od broja birača koji su danas glasali, Sakib Isanović ispred SDP osvojio je 171 glas, odnosno 14,70 posto i nezavisni kandidat Salko Podrug osvojio je 289 glasova ili 24,90 posto od ukupnog broja birača koji su glasali na četiri biračka mjesta u općini Foča (Federacija).

 

21:59: Kakanj


Po podacima Izbornog štaba Općinskog odbora SDA Kakanj, njihov kandidat za načelnika Nermin Mandra ubjedljivo vodi sa oko 7.000 dobijenih glasova, prenosi Radio Kakanj.

 

21:58: Trebinje

Kandidat koalicije "Zajedno za Trebinje" Slavko Vučurević proglasio je večeras pobjedu u tom gradu, nad dosadšnjim gradonačelnikom i ponovinim kandidatom SNSD-a Dobroslavom Ćukom.

Vučurević (PDP) je rekao da je ovom pobjedom iz Trebinja "protjerana velika neman koja je u tom gradu proizvela siromaštvo, potpunu nezaposlenost i tjerala mlade ljude o kuća". 

- Mi ćemo to popraviti i ponašati se u skladu s dostojanstvom naših građana, rekao je Vučurević i dodao da on neće voditi politiku praznih obećanja, gradnje aerodroma i drugog i da to ostavlja Miloradu Dodiku i Dobroslavu Ćuku. 

Koaliciju "Zajedno za Trebinje" čiji desetak stranaka, među kojima su SDS, PDP, SRSRS, DP i druge.

 

21:53:Foča

Na području opštine Foča sva 37 biračka mjesta zatvorena su na vrijeme, a tokom glasanja nije bilo nikakavih problema, izjavila je za Fenu predsjednica Opštinske izborne komisije Dragica Kulić.

Prema njenim riječima, glasalo je 11.953 , od ukupno 17.136 registriranog glasača, odnosno 69,75 posto.

Opštinska izborna komisija do sada nije imala prigovora, izjavila je Kulić.

Prema prvim preliminarnim rezultatima za načelnika Opštine pobjedio je kandidat Koalicije SNSD-SDS   Radisav Mašić.

 

21:52:Tešanj

Na osnovu nezvaničnih rezultata, u Tešnju je SDA odnijela ubjedljivu pobjedu, izjavio je Feni potpredsjednik ove stranke Šemsudin Mehmedović.

- Načelnik kandidat SDA Suad Huskić je osvojio 50 posto glasova, a za Vijeće je već izvjesno da će SDAa imati apsolutnu većinu. Rezultat je to odličnog rada dosadasnjeg načelnika Šišića kao i planskog pristupa u vodjenju politike u SDA Tešanj, kaže Mehmedović.

 

21:50: Kladanj

Socijaldemokratska unija BiH (SDUBiH) je, prema nepotpunim podacima, osvojila načelničku poziciju u općini Kladanj, potvrdio je Feni predsjednik ove stranke Nermin Paćanac.

Lider SDUBiH očekuje da bi, sljedstveno osvojenim glasovima, Stranka mogla imati više od jedne trećine vijećnika u Općinskom vijeću Kladnja.

 

21:48: Bijeljina

Miroslav Milovanović, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine večeras je priznao poraz i na konferenciji za novinare čestitao novom-starom gradonačelnika Mići Mićiću iz SDS-a.

Istovremeno, Mićić je rekao da je njegova prednost na izborima od 15 procenata ili oko 7.000 glasova i da je nedostižna, a na ulicama Bijeljine u toku je proslava simpatizera SDS-a.

Iz SDS-a je večeras iznesen podatak da su samostalno ili u koaliciji ostvarili ubjedljivu pobjedu na lokalnim izborima u 34 općine Republike Srpske.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan večeras je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da se ovakav rezultat može smatrati izbornom pobjedom SDS-a.

Po njihovim podacima, SDS će imati načelnike u Gradišci, Kostajnici, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Prnjavoru, Kneževu, Krupi na Uni, Doboju, Tesliću, Petrovu, Bijeljini, Loparama, Šamcu, Ugljeviku, Donjem Žabaru, Istočnoj Ilidži, Istočnom Starom Gradu, Sokocu, Palama, Vlasenici, Han Pijesku, Trnovu, Šekovićima, Osmacima, Rogatici, Nevesinju, Trebinju, Čajniču, Novom Goraždu, Višegradu, Gacku, Istočnom Mostaru, Berkovićima i Ljubinju.

 

21:44: Centar, Gradačac, Srebrenik, Tuzla, Živinice, Gračanica, Ključ, Bosanska Krupa, Kakanj, Vareš, Novi Grad, Trnovo

Socijaldemokratska partija BiH će imati više načelnika i mjesta u općinskim vijećima nego što je to bilo 2008., kazao je novinarima u Centrali SDP-a BiH član Predsjedništva ove stranke Damir Mašić.

Mašić je potvrdio da je njihov kandidat u Općini Centar Sarajevo neprikosnoven te da će na ovom mjestu, ubjedljivom pobjedom, ostati Dževad Bećirević.

- Kada su u pitanju općine u Tuzlanskom kantonu u kojima SDP do sada nije imao načelnika, Gradačac i Srebrenik, sa sigurnošću možemo reći da su načelničke pozicije pripale SDP-u. U Kalesiji je izborna utrka još neizvjesna, a stabilne su općine u kojima smo imali načelnike: Tuzla, Živinice i Gračanica, kazao je Mašić.

U Unsko-sanskom kantonu SDP je dobio načelnika u općini Ključ te Bosanskoj Krupi.

- Posebno nam je drago, kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, da će jedna žena biti načelnica. Riječ je o kandidatkinji SDP-a za načelnicu Općine Doboj-jug, kazao je Mašić.

Kandidati SDP-a ne vode u općinama Kakanj, Vareš, Novi Grad, dok SDP vodi u općini Trnovo.

 

21:38: Banja Luka, Kozarska Dubica

Kandidat koalicije "Zajedno za Banja Luku" za gradonačelnika tog grada Dragan Čavić izjavio je večeras da kandidat SNSD za gradonačelnika Slobodan Gavranović ima oko stotinu glasova prednosti u odnosu na njega. 

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da je on osvojio više glasova u gradskim i prigradskim naseljima, dok je Gavranović dobija većinu glasova u seoskim sredinama. 

- Bit će očigledno "mrtva trka" do prebojavanja svih glasačkih listića, smatra Čavić i primjećuje da je indikativno da ima dosta nevažećih listića. 

Ističući da je na trećem mjestu kandidat SDS-a Nenad Stevandić te ocijenio da bi opozicija "sasvim sigurno" odnijela pobjedu u Banjoj Luci da je uspjela da se dogovori o jednom zajedničkom kandidatu.

Najviše glasova na lokalnim izborima za načelnika Općine u Kozarskoj Dubici dobio je kandidat koalicije "Za našu Kozarsku Dubicu" Mile Zlojutro i to 7.445 glasova, preliminarni su rezultati Općinske izborne komisije.

Koaliciju "Za našu Kozarsku Dubicu" čine SDS, PDP, DNS i SRS.

Dosadašnji načelnik općine iz SNSD-a Nino Jauz osvojio je 4.840 glasova, dok kandidat SP-a Darko Ljubojević ima 286 glasova.

Na lokalnim izborima u Kozarskoj Dubici glasalo je 13.252 birača, odnosno 55,93 posto registriranih birača.

 

21:32: Tuzla

Jasmin Imamović, prema prebrojanim glasovima i u naredne četiri godine  bit će načelnik  te općine, saznaje Agencija FENA.

Imamović je član Predsjedništva i Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i član je Društva pisaca BiH.

Jasmin Imamović je načelnik Općine Tuzla  i u prethodna tri mandata.

 

21:31: Visoko

Nakon otprilike 70 posto prebrojanih glasačkih listića, u utrci za načelnika Visokog kandidatkinja SDA Amra Babić sakupila je 5.000 glasova, tako da se slobodno može proglasiti novom načelnicom općine Visoko, javlja lokalni portal visoko.co.ba.

Iza Babić slijede Kemal Mušinbegović sa 2.500 glasova, Jasmin Dlakić sa 2.000, Munib Alibegović sa 1.800, Vahid Hećo sa 1.200, itd.

 

21:23: Banja Luka

Po prvim podacima koji pristižu sa 47 biračkih mjesta kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banje Luke Slobodan Gavranović vodi u izbornoj trci.

Na biračkim mjestima koja su do sada obrađena, za Gavranovića su glasala 5.548 birača, za Nenada Stevandića 3.270, za Dragana Čavića 3.681, za Milutina Pejića 265, za Acu Prelića 247 birača, saopćila je Pres-služba kandidata SNSD-a za gradonačelnika.

 

21:21: Bratunac, Bihać, Novi Grad, Kakanj, Olovo, Zenica, Sanski Most, Jajce, Vareš, Visoko, Vogošća, Jablanica, Konjic, Fajnica i Ilidža

U Centralu SDP-a BiH iz minute u minutu pristižu informacije s biračkih mjesta, ali članovi SDP-a još uvijek ne žele da zvanično potvrde uspjeh stranke na ovim izborima.

Po nepotvrđenim informacijama SDPBiH, između ostalih, može računati na načelnike općina Centar, Tuzla i Prača.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Damir Mašić prvi će se obratiti medijima oko 21.30 sati dok će predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija pred novinare, po najavama, izaći oko 24.00 sati.

"Kandidat SDA u prednosti je u izbornoj trci za načelnika u Bratuncu", izjavio je večeras šef izbornog štaba te stranke Sanjin Halimović pozivajući se na dosadašnje nezvanične informacije koje su pristigle dva sata nakon zatvaranja birališta na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Načelnički kandidati SDA u prednosti su za sad i u Bihaću, općini Novi Grad u Sarajevu, Kaknju, Olovu, Zenici, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Jablanici, Konjicu, Fojnici i na Ilidži, kazao je Halimović.

Kao zanimljivost je spomenuo da u nekim općinama u kojima je načelničku poziciju imala Socijaldemokratska partija, kandidati SDA preuzimaju vodstvo kao što su općine Novi Grad, Bihać i druge.

Halimović je takođe kazao da je Ćamil Duraković nezavisni kandidat, u prednosti u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica.

 

21:19

Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić izjavio je večeras da SNSD vodi u mnogim opštinama gdje nisu do sada pobjeđivali, u nekim su već pobijedili, a u drugim se rezultati broje.

- U nekim općinama smo izjednačeni s drugim kandidatima, naročito tamo gdje su mnoge političke stranke uspjele da okupe više političkih snaga, rekao je Vasić i dodao da očekuje rezultat koji su i projektovali, da u konačnom broju načelnika zadrže pozicije i prije četiri godine. 

Kazao je da SNSD ubjedljivo vodi u Novo Gradu/Bosanskom Novom, Laktašima, već su, kaže, pobijedili u Petrovcu/Driniću, vode ubjeljivo u Banjoj Luci, u Čelicu je "skoro gotova stvar", te također u Ribiniku i Mrkonjić-Gradu.

Po njegovim zadnjim podacima, SNSD je vodio u Jezeru, a pobijedili su u Kupresu (RS), te Derventi, Bosanskom Brodu, a, kako kaže, pobjeđuju u Modriči. 

- U Doboju gubimo, u Tesliću je ostalo da se prebroji još 40 posto glasova i nešto je negativniji rezultat, u Pelagićevu je potpuno izjednačen rezultat, dva glasa u korist SNSD-a, rekao je Vasić. 

SNSD je pobijedio, kako je rekao, u Zvorniku, a u "Srebrenici imamo prednost, a moramo sačekati rezultate". 

Vasić je dodao i da je SNSD izgubio u Han Pijesku, u Istočnom Novom Sarajevu pobijedio, dok se u Trnovu čekaju rezultati mobilnih timova. 

U Rogatici je, kaže, izjednačeno, dok SNSD vodi u Milićima i Foči dok u Trebinju imaju "nešto manje negativnog rezultata". 

On je konsttirao da je u mnogim općinama izlaznost bila veća nego što se moglo očekivati. 

- To je posljedica izbornog sistema koji ima mnogo stranaka i one se više nikada neće pojaviti, smatra Vasić i izvlači zaključak da je "bilo logično je je tih puno kandidata povuklo veliki broj birača". 

Po njegovim riječima, izlaznost u nekim "stabilnim političkim sredinama" nije bila velika i "bila je uobičajena".

 

21:15

Ćamil Duraković, nezavisni kandidat osvojio je najviše glasova za načelnika općine Srebrenica. U izbornom Štabu sabiraju se još preostali glasovi, ali je Duraković sasvim siguran da će u naredne četiri godine biti na čelu Općine Srebrenica.

- Ovo nije Ćamilova pobjeda, ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, građana Srebrenice kao općine u Bosni i Hercegovini, a ne nikako u nekom "dodikistanu“. Vidite ove mlade ljude koji su nekoliko mjeseci budili svijest onih čija se svijest, hvala bogu, probudila. Ovdje je pobijedila jedna strana nad drugom stranom , ne u kontekstu međuetničkepodjele, nego razumijevanja prema Srebrenici, u našem svetom gradu gdje je počinjen genocid i koji se, nažalost i danas negira. Naša kampanja je bila za ljudska prava i da na vlasti u ovoj opštini budu ljudi koji mogu obezbijediti prosperitetan život za sve njene građane, izjavio je Ćamil Duraković. 

On je dodao da je ovo bila fer predizborna kampanja, kao i sami izbori. 

- U ovom momentu, bez glasova koji će doći poštom, imam dovoljan broj glasova da mogu proglasiti svoju pobjedu. Imam nekoliko stotina glasova više od glavnog konkurenta Vesne Kočević iz SNSD-a, dodao je.

 

21:12

Prema nezvaničnim informacijama, građani Gornjeg Vakufa/Uskoplja i Donjeg Vakufa ponovo su ukazali povjerenje aktuelnim načelnicima Seadu Čauševiću i Husi Sušiću, kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA).

Bugojnom se večeras pronijela vijest da je nezavisni kandidat na izborima za načelnika ove općine Hasan Ajkunić osvojio najveći broj glasova birača. Međutim, u OIK Bugojno još uvijek nisu potvrdili ovu informaciju.

Ajkunić je sadašnji načelnik Bugojna a njegovi protukandidati su Vildan Hajić (SDA), Osman Džaferović (SDP), Elmir Velić (SBB) i Ante Visković (HDZ).

 

20:54

Podaci SDS-a pokazuju da su ova stranka i njeni koalicioni partneri ostvarili pobjedu na lokalnim izborima u većini općina u Republici Srpskoj, saopćio je večeras predsjednik Izbornog štaba SDS-a Ognjen Tadić.

Tadić je rekao da je SDS ostvario izbornu pobjedu u Gradišci, Sokocu, Nevesinju, Doboju, Berkovićima, Prnjavoru, Donjem Žabaru, Bijeljini, Dubici, Višegradu, Palama, Gacku, Tesliću, Istočnoj Ilidži, Šamcu, Istočnom Mostaru, Trnovu, Istočnom Starom Gradu, Loparama, Kostajnici, Srpcu, Ljubinju, Oštroj Luci, Kneževu, Čajniču i Han Pijesku.

On tvrdi da koalicija "Zajedno za Trebinje" vodi i u Trebinju.

Tadić je dodao da je "ovo veliki pad SNSD-a, jer se desio narod i došlo je do promjena". 

On je večeras građane pozdravio riječima: "Dobro jutro Republiko Srpska".

 

20:52

Na osnovu 50 posto prebrojanih glasačkih listića u trci za načelnika općine Gradiška ubjedljivo vodi kandidat koalicije osam stranaka "Pokreta za Gradišku".

- Zoran Latinović je porazio kandidata SNSD-a na više od 90 posto biračkih mjesta u Lijevče polju, dosadašnjem bastionu ove stranke, dok u gradu ubjedljivo vodi, navode u saopćenju ove koalicije.

Obzirom da je prednost, kako dodaju, koju ima Latinović ogromna i ne može bitnije biti mijenjana do kraja prebrojavanja glasova, SDS i Koalicija "Pokret za Gradišku" proglašava pobjedu svog kandidata za načelnika općine Gradiška, Zorana Latinovića. 

Iz ove koalicije su večeras naveli i da je indikativno da je u nekim gradiškim selima večeras nestalo struje, i to u vrijeme dok se broje glasački listići. 

Koaliciju "Pokret za Gradišku" čine tri parlamentarne, među kojima SDS i PDP, te pet neparlamentarnih stranaka. 

Kandidat SNSD-a za načelnika u ovoj općini bio je Nikola Kragulj.

 

20:44

Predsjednik Glavnog odbora i član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fehim Škaljić kazao je večeras novinarima u izbornom štabu ove stranke da su prema preliminarnim rezultatima novi-stari načelnici u sarajevskoj Općini Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić te u Goraždu Muhamed Ramović.

Izražavjući zahvalnost biračima za veću izlaznost u nekim sredinama BiH, Škaljić naglašava da to potvrđuje motiviranost ljudi za glasanje, a u SBB-u to vide kao njihov zahtjev za promjenom stanja.

Istaknuo je da u SBB-u očekuju da će biti prisutni u gotovo svim općinskim vijećima, a ova stranka predložila je vjećničke liste u 80 općina BiH.

Nije želio prejudicirati rezultate za ostale općine izvan Starog Grada u Sarajevu i Goražda, ali je kazao da SBB zasigurno očekuje još općinskih načelnika.

"U situaciji kada nije završena rekonstrukcija vlasti na državnom, federalnom i svim kantonalnim nivoima u BiH ni jedan politički subjektivitet nema razloga za slavlje", kazao je Škaljić, odgovarajući na novinarsko pitanje da li se u štabu SBB-a večeras očekuje veliko slavlje članstva.

Poručio je da BiH kasni i zaostaje na ekonomskom planu, ne ispunjava preuzete obaveze iz aplikacije za NATO niti obaveze koje su precizirane u Mapi puta u junu, a sve to su zadaće koje traže mobilizaciju, a ne slavlje.

SBB BiH je stranka koja je prvi put na lokalnim izborima od svog osnivanja, a kandidirala je 51 načelnika općina.

 

20:41

Predsjednik Izbornog štaba SDA Zenica Jusuf Duraković izjavio je kako je prema do sada obrađenim podacima i uzorku od oko 30.000 birača, kandidat ove stranke za načelnika Općine Zenica, Husejin Smajlović osvojio više od 65 posto glasova.

- Husejin Smajlović će i u naredne četiri godine biti načelnik Općine Zenica. Slična je situacija i kada je u pitanju Općinsko vijeće Zenica. SDA će imati većinu u Vijeću, odnosno najmanje 16 vijećničkih mjesta, izjavio je Jusuf Duraković, predsjednik Izbornog štaba OOSDA Zenica.

 

20:36

Ćamil Duraković nezavisni kandidat za načelnika Općine Srebrenica, vodi u izbornoj utrci za tu poziciju prema dosadašnjim informacijama sa terena, izjavio je novinarima večeras u Sarajevu šef Izbornog štaba SDA Sanjin Halimović.

Prema njegovim riječima, kandidati SDA za sad vode i u izbornoj trci za načelnike u Bihaću, Zenici i Kaknju.

U Općini Živinice za sad je u prednosti načelnički kandidat SDP BiH kao i u sarajevskoj općini Centar, rekao je Halimović.

"Veoma smo optimistični, očekujemo dobar rezultat. Očekujem da ćemo osvojiti načelničke pozicije i u nekim sredinama u kojima do sad nismo imali načelnika", riječi su šefa Izbornog štaba SDA.

Odziv birača je prema njegovoj ocjeni danas bio veoma dobar a prema informacijama s terena na koje se u ovom trenutku poziva Halimović, predstavnici nekih drugih političkih partija kršili su Izborni zakon i izborna pravila, o čemu će SDA obavijestiti nadležne institucije.

Više informacija o lokalnim izborima u BiH možete pronaći na stranici e-zbori.

(zurnal.info/Fena)