Dvadeseti protest porodice Memić:Nikada nećemo odustati, vrijeme je za pravdu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Dvadeseti protest porodice Memić: Nikada nećemo odustati, vrijeme je za pravdu!

Porodica Memić traži istragu o ubistvu Dženana Memića, te da se procesuiraju svi tužitelji, policajci i ljekari koji su učestvovali u zataškavanju njegovog ubistva

Nikada nećemo odustati, vrijeme je za pravdu!
Adi Kebo / zurnal

 

“Oprosta i zaborava nema. Stiže Pravda.

Pravda za sve… Idemo do kraja…”…

Riječi su koje odjekuju ulicama Sarajeva još od jutros, a povodom 20-tih protesta “Pravda za Dženana i Davida”  koji su održani ispred Narodnog pozorišta.

 

Dosta se saznalo i o Dženanovom ubistvu

 

Proteste je podržalo više hiljada građana iz cijele BiH. Među njima su i Banjalučani koji su u Sarajevo stigli kao podrška porodice Memić, ali i kako bi ponovo digli glas za Davida Dragičevića koji je ubijen prije više od tri godine, a da ni njegovo ubistvo do danas nije rasvijetljeno. I ovaj slučaj je trenutno u Tužilaštvu BiH.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, obratila se prisutnima riječima da želi da se svi “nalogodavci koji su učestvovali u zataškavanju ubistava njihove djece nađu iza rešetaka svi do jednog, pa makar to bili Dodik ili Bakir”.

Spomenula je i ime bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija navodeći da “želi da se njegovo ime također čuje da se upozori da će završiti i kao prethodnik mu, bude li bilo opstrukcije u slučaju Memić i Dragičević”.

Videolinkom se obratio i Davor Dragičević: “Za mene postoji samo jedna strana, a to je ona na kojom smo Muriz Memić, naš avokat Feraget i ja”. On je ranije kazao da neće doći jer ne želi biti uhapšen, ali da je srcem uz Muriza.

Arijana Memić, podsjetila je na 2016. kada su svi govorili o saobraćajnoj nesreći, dok danas mediji, građani i institucije “govore o ubistvu Dženana Memića”.

Nismo odustali. A kada ne odustanete od tako teške borbe onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali najveću mogućnost da zataškaju, a mi samo želju za istinom i pravdom. Danas smo toj pravdi bliže. Dokazali smo da Dženan nije nastradao u saobraćajnoj nesreći i ta priča je gotova”, tvrdi Dženanova sestra Arijana.

Podsjetila je da je uspjeh što su postigli da Tužilaštvo BiH otvori istragu o istrazi u sklopu koje su saznali dosta toga i o ubistvu.

 

Ovo je borba za sigurnost svih nas

 

“Tražimo pravdu da još jednom poručimo da se nismo umorili i da nećemo odustati. Ovo nije borba za Dženanovu i Davidovu pravdu, ovo je borba za sigurnost nas i naše djece”, poručili su iz porodice Memić čija borba traje još od 8. februara 2016. godine kada je u Velikoj aleji na Ilidži njihov sin i brat zadobio povrede opasne po život usljed kojih je preminuo 15. februara na KCUS-u.

 

Protesti Memic, Adi

Protestima prisustvuje na hiljade građana iz cijele BiH

 

Oni već godinama tvrde da je Dženan Memić ubijen, a Tužilaštvo KS, iako je u početku tvrdilo da se radi o ubistvu kasnije su, ipak, podigli optužnicu za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.

Dalida Burzić, koja je u to vrijeme bila glavna tužiteljica Tužilaštva KS, Murizu Memiću govorila je “da ga nije htio ubiti i da je to bilo naguravanje”, te da “ona nju ne da”, misleći na Alisu Mutap, danas Ramić.

Ubrzo je promijenila priču, pa je na konferenciji za medije u februaru 2017. rekla da je “Tužilaštvo KS zalutalo u kvalifikaciju ubistva”. Dvije godine nakon toga je imenovana za sudiju Suda BiH, a porodica Memić smatra da je tadašnji sastav VSTV-a na čelu sa Milanom Tegeltijom “spasili Dalidu”.

Vrhovni sud FBiH je presudom od 27. jula konačno pobio optužnicu Tužilaštva KS: “Nijedan od nalaza nije potvrdio van razumne sumnje da se događaj dogodio onako kako je to opisano u optužnici”.

Iz Tužilaštva KS su još ranije rekli da čekaju pismeni otpravak presude kako bi odlučili koje korake dalje poduzeti. Ali, jedno je sigurno – istraga se mora ponovo pokrenuti.

Žurnal je još ranije pisao da će istragu o ubistvu Dženana Memića otvoriti Tužilaštvo BiH. Prema riječima Ifeta Ferageta, pravnog zastupnika porodice Memić, to je jedino logično s obzirom na njihovu involviranost, ali i činjenicu da je on protiv devet kantonalnih tužilaca na čelu sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

Princip je vrlo jasan, da moramo svi biti odgovorni pred zakonom“, ponavlja advokat Feraget već godinama.

Iz Tužilaštva BiH su uputili zahtjev Tužilaštvu KS da im dostave sve kopije spisa i dokaza vezano za stradanje Dženana Memića. Dio te dokumentacije im je dostavljen, dok je u Tužilaštvu KS i dalje dobar dio dokaza koji nije upućen prema Tužilaštvu BiH.

- Mi smo dio te dokumentacije kopirali i dostavili Tužilaštvu BiH. Jedan dio ćemo ubrzo završiti, tako da u ovom momentu mi smo se opredijelili da sačekamo njihov odgovor i očitovanje hoće li oni u konačnici preuzeti taj predmet vezano za samu istragu, izjavila je aktuelna glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlija nedavno pred Skupštinom KS na kojoj je oboren izvještaj o radu ovog Tužilaštva za 2020. godinu, a usvojen je i zaključak za njenu smjenu.

Muriz Memić je na istoj sjednici izjavio da su iz Tužilaštva BiH tražili dokumente koje su u Tužilaštvu KS sakrili, te da se radi o službenoj zabilješci inspektorice MUP-a KS Sanele Hasanbegović od 20. februara 2016.ž

U toj zabilješci, objavili smo ranije, stoji “da zove Zijad Mutap da je Alisa prepoznala jednog od napadača”. Mutap je već sljedeći dan zatražio zaštitu za svoju kćerku. 

Koga je Alisa prepoznala? Taj su dokumenat sakrili, a mi ga sada imamo”, naglasio je Muriz Memić.

On je još ranije za medije izjavljivao da je njegov sin Dženan stradao zbog ljubomore:

“Alisa Mutap je živa, bila je s njim rame uz rame. U kakvim je vodama bila, istraga će dokazati. Policajci su mi rekli da su izbrisali poruke iz Dženanovog mobitela, pa da su vratili, da se Alisa dopisuje s nekim da se nađu i potuku. Imam sve dokaze”.

 

Početak suđenja Alisi Mutap i ostalima

 

U Sudu BiH za 7. oktobar zakazan je početak suđenja Alisi Mutap, njenom ocu Zijadu, policajcima Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te uposleniku hotela Crystal Muameru Ožegoviću.

Optuženi su za organizirani kriminal i zataškavanje Dženanovog ubistva.

Ova istraga Tužilaštva BiH rezultat je prijave koju je protiv 45 osoba podnio advokat Feraget, a među kojima su Dalida Burzić, te kantonalni i federalni tužitelji, policajci i ljekari. Istraga protiv njih je nastavljena.

Memić je naglasio da je “montaža ovog procesa bila brutalna” i da “postoji milion i jedan dokaz zbog čega bi Dalida Burzić i ostali tužioci trebali biti procesuirani”.

Stav advokata Ferageta jeste da bi se zbog slučaja Memić trebao mijenjati Zakon o krivičnom postupku.

 

“Svi na ulice, dižimo guzice”

 

“Svi na ulice, dižimo guzice Jer svijet je u nama, a ne u kulama Svi na ulice, nek padnu ubice…”… riječi su pjesme “Tesla” sarajevske grupe Letu Štuke, a što bi ujedno mogao biti i slogan današnjih protesta “Pravda za Dženana i Davida”.

protesti Memic

Ubice, ubice... odjekivalo je ispred Narodnog pozorišta

 

Ispred Narodnog pozorišta postavljeni su transparenti sa kojih se poručuje: "Zločinci i ubice nemaju ni vjeru ni naciju, upamtite to!", "Pravda za Dženana", "Pravda za Memića"….

Ovo su 20-ti protesti porodice Memić koja poručuje: “Nikada nećemo odustati”.

 (zurnal.info)