Novac za finansiranje lokalnih izbora:Niko ne želi dati kredit Nenadu Nešiću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Novac za finansiranje lokalnih izbora: Niko ne želi dati kredit Nenadu Nešiću

Prema Žurnalovim izvorima, poništenje tendera, odosno novo zaduženje „Puteva RS“ od 200 miliona je otkazano, jer se vjerovatno niko nije javio na raspisani tender

Niko ne želi dati kredit Nenadu Nešiću

Nenadu Nešiću, vršiocu dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“, nikako ne polazi za rukom da se putem kreditnih zaduženja dočepa novca.

Nakon što mu je propao plan da na međunarodnom tenderu zaduži „Puteve RS“ za 200 miliona konvertibilnih maraka, on je 22. juna raspisao novi tender za kreditno zaduženje u iznosu od 13.000.000 KM za „finansiranje investicionih ulaganja“.

Međutim, 15. jula poništen je i taj tender. U obrazloženju za poništenje tendera navedeno je da je to učinjeno zbog „dokazivih razloga koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke“.

„Ugovorni organ nije naznačio prilikom objave obavještenja o nabavci provođenje e-aukcije, a naknadno kreiranje izmjene i dopune obavještenja o nabavci nije bilo moguće, te je u skladu sa stavom Agencije za javne nabavke postupak nabavke otkazan, odnosno poništen“, navedeno je u obrazloženju za poništenje tendera.

 

 

Izvori Žurnala, koji su upoznati sa procedurama javnih nabavki, naveli su da razlog za poništenje tendera nije provođenje e-aukcije, jer se i bez toga može sprovesti postupak. Prema istim izvorima, poništenje tendera, odosno novo zaduženje „Puteva RS“ je otkazano, jer se vjerovatno niko nije javio na raspisani tender.

Činjenica da „Putevi RS“ ne mogu da se zaduže i da niko nije spreman da ovom javnom preduzeću da kredit, dodatno potvrđuju činjenicu da su „Putevi RS“ bez novca i da Nešić na sve načine pokušava doći do novca jer mu je potreban za kampanju pred novembarske lokalne izbore. Kako je Žurnal objavio prije par dana, Nešić, koji je i predsjednik DNS-a, već je putarima u RS podijelio tri miliona maraka. On je sa sedam ugovora sklopljenih na osnovu netransparetnog “pregovaračkog postupka bez objave obavještenja javnosti” i potrošenih gotovo tri miliona maraka ušao u građevinsku sezonu izborne 2020. godine.

Ipak, Nešiću treba još mnogo para da bi obezbjedio glasove za svoju stranku, ali i vladajući SNSD.

Prema izvorima Žurnala, postoji odluka Vlade Republike Srpske da se „Putevi RS“ mogu zadužiti u ukupnom iznosu od 80 miliona maraka. Isti izvori navode da su lider SNSD-a Milorad Dodik i Nešić sklopili dil da se putem „Puteva RS“ izvuče novac za kampanju ove dvije stranke pred lokalne izbore.

Nenad Nešić je u decembru prošle godine preuzeo vođstvo DNS-om od dugogodišnjeg lidera te stranke Marka Pavića, iako protiv njega postoji više krivičnih prijava koje stoje u ladicama Uprave za organizovani kriminal i Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Nešić se tereti za kupovinu glasova pred opšte izbore 2018. godine, kao i iznuđivanje novca od putarskih preduzeća.

Kada je došao na čelo „Puteva RS“ Nešićeve privatne firme dugovale su UIO i Poreskoj upravi RS oko 1,2 miliona KM. Tužilaštvo BiH je na zahtjev UIO, prema izvorima Žurnala, pokrenulo istrage zbog ovih dugovanja. Dok je državi ostao dužan milione, Nešić je enormno uvećao svoje lično bogatsvo i danas posjeduje brojne, milionski vrijedne, nekretnine, uknjižene na najbliže članove porodice, u Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Budvi, Herceg Novom…

(zurnal.info)