Elvedin Grabovica:Nikome nisam prijetio niti koga protežirao
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pošta sa okupirane strane

Elvedin Grabovica: Nikome nisam prijetio niti koga protežirao

Punomoćnik Elvedina Grabovice, dostavio je demant navoda objavljenih Žurnalovom tekstu «IT SEKTOR U BIH (2) : Ucjene, prijetnje smrću i višestruko uvećane cijene»

Nikome nisam prijetio niti koga protežirao

Online portal Žurnal već godinama provodi medijski pritisak na gospodina Elvedina Grabovicu, iznoseći neprovjerene informacije, kako bi se on diskreditovao u javnosti. Navodi izneseni u posljednjim tekstu nisu ni na jedan način provjereni, niti utemeljeni na činjenicama.Niti jedan od navoda koji ste iznijeli u tekstu u vezi sa gospodinom Elvedinom Grabovicom nije tačan i predstavlja neistinitu konstrukciju i laž, kako autora teksta, tako i izvora iz kojih su stigle netačne informacije. Kategorično tvrdimo da gospodin Elvedin Grabovica nikada nikome nije prijetio.

Nije tačno da je protežirao bilo koju firmu, na bilo kojem javnom pozivu, dok je obavljao dužnost direktora JP EPBiH, a ponajmanje na tenderima koje Vi navodite u tekstu, a koji su poništeni iz opravdanih razloga. Nikada niste kontaktirali kontaktirali gospodina Elvedina Grabovicu u vezi sa provjerom bilo kojeg od navoda koji ste iznijeli, što samo potvrđuje kako je Vaš cilj bio da se gospodinu Elvedinu Grabovici nanese šteta i da se ocrni u javnosti, a ne da se novinarski obradi tema o kojoj pišete.Da Vam je cilj objektivno informisanje javnosti, profesionalno izvještavanje i istinsko novinarsko istraživanje, vjerovatno biste krenuli od motiva i provjere temeljnih činjenica o temi o kojoj pišete,  a ne samo nekritički prenosili neistine od neprovjerenih izvora.

U nastavku ćemo Vam dati nekoliko ključnih činjenica koje se tiču navedenih nabavki u JP EPBiH,  ali i kredibiliteta Vaših izvora informacija, iz kojih svako dobronamjeran može vidjeti da se radi o neistinama, a ujedno i spoznati motive zbog kojih se iznose.  Naveli ste da su prijetnje Senadu Ramadanoviću upućene nakon što je raspisan tender za nabavku SAP Sistema u rudnike u vrijednosti od 6 miliona KM,  implicirajući da je gospodin Elvedin Grabovica lično bio zainteresiran da ovaj posao dobije firma SAP,  mimo volje direktora te kompanije, što osim što je netačno, zaista nema nikakvog logičkog smisla!?

Činjenice u vezi sa ovim su sljedeće :

  • Investicionu odluku za nabavku SAP Sistema u zavisna društva Rudnike donijela je Uprava JP EPBiH na čelu sa gosp. Amerom Jerlagićem.
  • Dakle, nabavka je jasno planirana za sistem koji proizvodi samo jedna firma, ali od strane Uprave član nije bio gospodin Elvedin Grabovica.
  • Po stupanju na dužnost predsjednika Uprave JP EPBiH, na sjednici Nadzornog odbora JP EPBiH upravo je gospodin Elvedin Grabovica inicirao da se ova odluka izmijeni u samome nazivu i suštini, te nazove "Nabavka ERP Sistema u Rudnike" umjesto „SAP Sistema..." jer je SAP samo jedan od proizvođača ERP sistema, a sve s ciljem proširenja tj. uopće omogućavanja konkurencije i izbjegavanja preferenciranja bilo kojeg dobavljača, jer je bilo sasvim jasno da je prethodna odluka bila u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. Ta inicijativa je jednoglasno prihvaćena od strane Nadzornog odbora JP EP BiH (Tekst i broj ove odluke moguće dobiti od nadležnih organa JP EPBiH).
  • Investicionu procjenu i odluku o nabavci ERP Sistema za potrebe JP EP BiH donijela je Uprava na čelu sa gosp. Amerom Jerlagićem.
  • Kompletan proces javne nabavke i žalbi na nabavku ERP Sistema,  provela je Uprava na čelu sa gosp. Amerom Jerlagićem, osim samog potpisivanja ugovora koji je potpisan po odluci i nalogu Ureda za žalbe javnih nabavki BiH, što je zakonska obaveza.

Jedino što je tačno,  a što ste Vi naveli u Vašem tekstu,  jeste to da je gospodin Elvedin Grabovica i taj tender na koncu poništio i on nikad nije više objavljen. Samo niste naveli kad i zašto? Naime, nakon velike rudarske nesreće u jami Raspotočje u rudniku Zenica,  gospodin Elvedin Grabovica je podnio inicijativu za realokaciju sredstava sa investicione odluke nabavka ERP Sistema, sa ciljem nabavke rudarske opreme radi poboljšanja sigurnosti rudara. Nadzorni odbor JP EP BiH je jednoglasno usvojio i ovu njegovu inicijativu i donio odluku za realokaciju sredstava i poništenje ranije investicione odluke (Tekst i broj odluke možete dobiti u EP BiH). 

U svom tekstu navodite i tvrdnju vaših izvora o procjeni vrijednosti investicije u ERP Sistem u JP EP BiH, gdje navodite da je cijena "prenapuhana" i da to sve skupa vrijedi cca 2,5 mil KM umjesto 6 miliona. I u ovom slučaju Vam moramo iznijeti neke činjenice :

Kao online portal, koji predstavlja projekat udruženja koje nosi znakovit naziv "Centar za razvoj medija i analize", te kako sami istićete da ste za sada "prvi i jedini internet medij u Bosni i Hercegovini kojem je dodijeljen Međunarodni standardni broj serijske publikacije", te kako za Vas rade novinar sa dugogodišnjim iskustvom, a što je nesumnjivo i autor ovoga teksta Amarildo Gutić, napominjemo da Vam je i zakonska i moralna obaveza da prije nego što nešto objavite, ispitate kredibilitet i motive Vaših izvora informacija, kao i vjerodostojnost tih informacija.  Umjesto što bez ikakve odgovornosti, iznošenjem neistina,  direktno blatite gospodina Elvedina Grabovicu, trebali biste se zapitati zbog čega Vam neko daje takve informacije i da li su te informacije tačne, a na šta Vas obavezuje i Etički kodeks i Kodeks za štampu i online medije u BiH.  

Obzirom da ste objavili tekst čiji sadržaj je direktan napad na osobnost gospodina Elvedina Grabovice, koji obiluje neistinama i neprovjerenim informacijama, a koje su lahko provjerljive, obzirom da sadržaj ovoga teksta, kao i Vaših ranijih tekstova nanosi nemjerljivu, kako duševnu bol i štetu ugledu gospodina Elvedina Graovice, tako i materijalnu štetu, imajući u vidu da Vas Vaše neznanje i neprofesionalnost ne opravdavaju u namjeri da gospodina Elvedina Grabovicu dovodite u vezu sa počinjenjem djela koja imaju karakter krivičnih djela, a za koje ne posjedujete niti jedan nesporan dokaz ili objektivan izvor informacija, to ovim putem Vam dostavljamo pismeni demantij navoda sa zahtjevom da isti objavite u istom formatu kao što ste objavili i sporni tekst, a sve u cilju izbjegavanja nastupanja daljih štetnih posljedica po gospodina Elvedina Grabovicu.

S poštovanjem!

Elvedin Grabovica dr. sc.

po punomoćniku :

Advokat Damir Alagić