FEDERALNI Zavod za javno zdravstvo:Nisu nabavljene neophodne vakcine, direktorova plata neopravdano visoka

Istražujemo

FEDERALNI Zavod za javno zdravstvo: Nisu nabavljene neophodne vakcine, direktorova plata neopravdano visoka

Zbog lošeg planiranja Zavod za javno zdravstvo prošle godine uopće nije nabavio potrebne vakcine, dok je, sa druge strane, nekih nabavljeno i previše

Nisu nabavljene neophodne vakcine, direktorova plata neopravdano visoka
ZZJFBiH

Kada je prošle godine objavljen revizorski izvještaj Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, iz kojeg je bilo jasno da u poslovanju postoje brojne nezakonitosti, direktor Siniša Skočibušić optužio je Ured za reviziju da narušavaju kredibilitet Zavoda. 
Nije ga narušilo to što su ugovori o nabavci vakcina proglašeni tajnim, što nabavka vakcina za obaveznu imunizaciju nije adekvatno provedena, što su prihvaćane vakcine sa isteklim rokom trajanja, previsoke plate rukovodećih kadrova… kredibilitet je narušen onog trenutka kada je sve to izašlo u javnost. 
Pisali smo da je Vlada FBiH 24. juna 2021. godine dala saglasnost da tekst potpisanog Ugovora o nabavci vakcina nosi oznaku stepen tajnosti „povjerljivo“, iako se radi o budžetskim sredstvima. 

Neisporučene vakcine za imunizaciju djece, tajni ugovori, previsoke plate...SKANDALOZNI PODACI O RADU FEDERALNOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVONeisporučene vakcine za imunizaciju djece, tajni ugovori, previsoke plate...


I pored upozorenja da je nabavka vakcina vršena neplanski, da je nabavljana nedovoljna ili prevelika količina, ista praksa ponovila se i prošle godine. 

Tako se, zbog neadekvatnog planiranja, uopće nisu nabavile pneumokokne, polisaharidne konjugirane 23-valentne vakcine za djecu od navršene dvije godine i odrasle (PPSV23). Postupak je pokrenut, pa obustavljen i iako je trebao biti ponovo proveden do kraja prošle godine, to se nije dogodilo. Ove vakcine posljednji put su nabavljene u 2019. godini sa rokom isteka upotrebe do marta 2021. godine.  Za vakcine HPV – humani tipovi 6, 11, 16, 18 (četverovalentno cjepivo protiv humanog papiloma virusa), nabavljeno je 1.000 doza, ali u toku 2022. godine ove vakcine nisu distribuirane. 

Za nabavku vakcina za posebne grupe i pod povećanim rizikom, revizija je navela:

- Prilikom sačinjavanja tenderske dokumentacije nisu realno definisane okvirne količine potrebnih vakcina.

Osim toga, prema prezentiranim podacima stanje zaliha vakcina na 31. 12. 2022. godine razlikuje od stanja na 1. 1. 2023. godine, i to: BCG vakcina (stanje na 31. 12. 2022. godine 128.000 doza, a na 1. 1. 2023. godine 128.400 doza), DTaP + IPV + Hib vakcina (stanje na 31. 12. 2022. godine 21.630 doza, a na 1. 1. 2023. godine 21.750 doza) i četverovalentna vakcina protiv infulence, inaktivirana (stanje na 31. 12. 2022. godine 96 doza, a na 1. 1. 2023. godine 80 doza, što znači da nije vođena uredna evidencija o njihovom broju. 
Ranije smo pisali da kantonalni zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH, te Institut za javno zdravstvo RS-a svakodnevno ugrožavaju zdravlje građana BiH i krše Zakon o lijekovima. U svojim prostorijama skladište a zatim transportuju vakcine, iako za transport i distribuciju nemaju dozvolu Agencije za lijekove BiH.

Zavodi za javno zdravstvo nezakonito transportuju vakcine ugrožavajući zdravlje građanaNemaju dozvole, imaju GolfZavodi za javno zdravstvo nezakonito transportuju vakcine ugrožavajući zdravlje građana

Kompanija Hercegovinalijek imala je ugovor za skladištenje i transport vakcina protiv COVID 19, koji je vrijedio do aprila 2022. Nakon što je ugovor istekao, Zavod je nastavio koristiti ove usluge, Hercegovinalijek ispostavljao fakture, a da nije zaključen novi ugovor niti proveden postupak javnih nabavki. Nabavke usluga skladištenja u iznosu od najmanje 117.811 KM i usluga transporta u iznosu od 61.182 KM vršene su bez važećeg ugovora.
Revizijom je utvrđeno da ugovori o djelu sa vanjskim saradnicima nisu zaključivani u skladu sa Zakonom o radu i važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, već su zaključivani u kontinuitetu tokom cijele godine za sistematizovana radna mjesta, a angažovane su osobe za obavljanje poslova koji se mogu svrstati u redovne poslove zaposlenih, kao i za dio poslova koji su sistematizovani. 

Na prošlogodišnji izvještaj revizije i brojne nezakoitosti do sada nije ragovala nijedna pravosudna institucija. I pored toga što se nezakonitosti ponavljaju, to ne utiče na status i prihode direktora Skočibušića. Odlukom o utvrđivanju plaće direktora Zavoda od 16. 11. 2021. godine Upravni odbor je utvrdio plaću direktora u visini 4,95 prosječnih mjesečnih neto, odnosno u neto iznosu od 4.940 KM:

- Uvažavajući činjenicu da je Zavod budžetski korisnik, te da su plaće izabranih dužnosnika i rukovodećih državnih službenika na osnovu Zakona o plaćama i naknadama plaća u organima vlasti Federacije BiH određene u znatno manjem iznosu od plaće direktora, ne možemo potvrditi opravdanost utvrđenog iznosa plaće direktora Zavoda koja se obračunavala u toku 2022. godine. Iako se radi o budžetskom korisniku, zakonski i interni akti za obračun i isplatu plaće direktora i zaposlenika Zavoda nisu navedeni u članu 18. Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2022. godinu, kojim se osiguravaju sredstva za plaće i naknade budžetskih korisnika

U decembru prošle godine donesena je nova Odluka o utvrđivanju plate direktora Zavoda, kojom je utvrđena osnovna mjesečna neto plaća u visini 4,21 prosječne neto plate. 

(zurnal.info)