Nemaju dozvole, imaju Golf:Zavodi za javno zdravstvo nezakonito transportuju vakcine ugrožavajući zdravlje građana
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Nemaju dozvole, imaju Golf: Zavodi za javno zdravstvo nezakonito transportuju vakcine ugrožavajući zdravlje građana

Vakcine spadaju u rizični lijek koji zahtijeva dodatni nadzor. Da bi ustanova uvozila i prometovala lijekovima mora imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iako tu dozvolu nemaju zavodi za javno zdravstvo u Federaciji i Institut za javno zdravstvo u RS-u transportuju vakcine. Direktor Skočibušić izbjegava odgovor na pitanje: da li je tačno da se vakcine iz Zavoda u Mostaru dalje distribuiraju prema kantonalnim ustanovama u – golfu.

Zavodi za javno zdravstvo nezakonito transportuju vakcine ugrožavajući zdravlje građana
Zavid za javno zdravstvo FBiH

Zavodi za javno zdravstvo u Federaciji BiH, te Institut za javno zdravstvo RS-a svakodnevno ugrožavaju zdravlje građana BiH i krše Zakon o lijekovima. U svojim prostorijama skladište a zatim transportuju vakcine, iako za transport i distribuciju nemaju dozvolu Agencije za lijekove BiH. Ovdje nije riječ samo o vakcinama protiv covida, nego o svim vrstama vakcina namjenjenih stanovništvu!

Vakcine spadaju u rizični lijek koji zahtijeva dodatni nadzor.  Da bi ustanova uvozila i prometovala lijekovima mora imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. To je, dakle, uvoznik koji posjeduje odobrenu aktivnost prometa u hladnom lancu. Osim toga, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH je jasan: veleprometnik lijekove može dostaviti isključivo pravnim licima koja imaju dozvolu za promet lijekova na veliko i malo a zavodi to nisu!

Ambulante i bolnice lijekovima se, po zakonu, snabdijevaju preko bolničkih apoteka a ne dostavama iz Zavoda. 

U okviru Zavoda za javno zdravstvo FBiH ne postoji apoteka, niti postoji zakonska osnova za njeno formiranje. Zbog toga su u Zavodu osnovali poseban odjel u kojem se čuvaju vakcine. Direktora Sinišu Skočibušića pitali smo kada je i po kojem pravnom osnovu ovaj odjel uopće formiran. Ko je bio u komisiji za njegovo osnivanje i gdje se tačno nalazi skladište. Nije nam odgovorio. 

Dvadeset i prvog oktobra prošle godine Zavod u Mostaru posjetio je i federalni premijer Fadil Novalić

-Premijer Novalić kazao je tokom današnje posjete da je sve urađeno prema najvišim standardima. „Uvjerili smo se da je vakcinalni materijal stručno smješten i nadziran“ –  ocijenio je. Zbog ranijih eksperimenata u oblasti zdravstva premijer Novalić već je završio na optuženičkoj klupi.

Podsjetimo i da je bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković pod istragom zbog tzv. korona-ugovora, o čemu smo ranije pisali. 

Tužilaštvo provjerava 3,2 miliona KM Zeljkovićevih korona tenderaUHAPŠEN STEVANDIĆEV DIREKTOR IJZ RSTužilaštvo provjerava 3,2 miliona KM Zeljkovićevih korona tendera

Praksa o kojoj govorimo u tekstu neometano se odvijala u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i u vrijeme dok je na njegovom čelu bio Davor Pehar. Direktor Zavoda postao je 2015, a jedan je od svjedoka u predmetu Respiratori. Bio je član kriznog štaba za nabavku opreme u vrijeme pandemije. 

Kako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusaKo su članovi novog Kriznog štabaKako su SDA i HDZ BiH formirali prvu liniju odbrane od virusa

 

Parking ZZJZFBiH u Mostaru 

 

Na fotografiji je parking Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. To je najdalje dokle su novinari Žurnala mogli stići jer direktor ovog Zavoda Siniša Skočibušić dva mjeseca nije želio komunicirati sa nama. Mailom, telefonski, uživo, preko posrednika, pa ni onda kada smo, istina nepozvani, došli pred njegov kabinet.

Željeli smo ga pitati da li je tačno ono što smo ranije saznali – da se vakcine iz Zavoda u Mostaru  dalje distribuiraju prema kantonalnim ustanovama u – golfu. 

Proizvođač lijeka propisuje način korištenja, distribucije i temperature na kojoj se može čuvati. Svaki trenutak u transportu vakcine od proizvođača do pacijenta mora biti praćen odgovarajućim dokazom – ispisom hladnog lanca. Tako se može dokazati da li je u svakom trenutku bila ispoštovana preporuka proizvođača. 

U javnom pismu zdravstvenim radnicima koje je objavljeno na web stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navodi se:

-Vakcine su nestabilni lijekovi koji svoju djelotvornost i aktivnost mogu ispoljiti samo ukoliko su očuvani uslovi pod kojima proizvođač garantuje kvalitet. Vakcine mogu postati potencijalno opasne ukoliko su tokom transporta i skladištenja bile izložene promjenama temperature koje nisu u skladu sa uslovima koje je deklarisao proizvođač.

I najvažnije:

-Ovlašteni distributeri vakcina posjeduju kalibrisane hladne komore koje se redovno kontrolišu i nadziru od strane farmaceutskih inspektora Agencije.

Agencija savjetuje medicinskim radnicima da prilikom prijema vakcine od strane veleprometnika zahtijevaju ispis hladnog lanca ili drugi validan dokaz kako bi bili sigurni da je pravilno čuvana i transportovana:

-U protivnom, nepravilno čuvana vakcina neće moći ispoljiti svoje djelovanje na pravi način, može dovesti do masovnih komplikacija koje u nekim slučajevima mogu biti fatalne. Dalje, u slučaju neželjenih reakcija nećete biti u mogućnosti dokumentovati da kvalitet vakcine nije narušen nepravilnim skladištenjem kod vaše zdravstvene ustanove. Dakle, vakcina će biti djelotvorna i spriječiti bolest samo ako je očuvan njen kvalitet i aktivnost. 

Preuzimanjem vakcina i prekidanjem lanca isporuke između veleprometnika i krajnjih korisnika, zavodi za javno zdravstvo i institut RS-a povećavaju rizik upravo od ovih neželjenih posljedica o kojima govori Agencija. 

Institut za javno zdravstvo RS

 

Zavod nema dozvolu za transport

Kantonalne i entitetske inspekcije pitali smo da li znaju da se vakcine skladište u zavodima i Institutu za javno zdravstvo RS-a i dalje transportuju, te da li to smatraju nezakonitim. U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu kako Zavod za javno zdravstvo ima dozvolu za prometovanje lijekovima na malo izdato u skladu sa Zakonom o apotekarskoj djelatnosti i Pravilnikom o uvjetima glede prostora, opreme i kadra za čuvanje i primjenu svih vrsta lijekova koji se upotrebljavaju u zdravstvenim ustanovama. 

-A što ne podrazumijeva transport lijekova – navode u FUZIP-u.

U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS-a detaljnije opisuju kako se vrši distribucija lijekova i potvrđuju naše navode da se u zavodima skladište i transportuju vakcine:

-Vakcine od Federalnog zavoda za javno zdravstvo se distribuiraju kantonalnim zavodima za javno zdravstvo na osnovu njihovih potreba, a isti vakcine raspoređuju u higijensko epidemiološke službe u kantonima (dalje HES služba). Skladištenje i distribucija vakcina od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo vrši se na način da isti trebuju vakcine od Federalnog zavoda za javno zdravstvo, a zbog same pozicioniranosti Zavoda (ista zgrada) vakcine se odmah po dolasku (istog dana) iz Federalnog zavoda  isporučuju  HES službi Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonskom regulativom, koji preuzimaju dalju odgovornost nad vakcinama – kažu u KUIP-u. 

Zakon o ljekovima i medicinskim sredstvima

 

U Republičkoj inspekciji RS-a periodično nadziru rad Instituta za javno zdravstvo. Institut, smatraju, ispunjava uslove za prometovanje na malo imunoloških lijekova. Ali prema Zakonu o apotekarskoj djelatnosti RS promet lijekova na malo obavlja apoteka.

-Snabdijevanje lijekovima je promet lijekova na malo, a obuhvata nabavku, skladištenje i izdavanje lijekova na recept i bez recepta. Promet lijekova na malo obavlja se u apoteci – stoji u Zakonu.  

U Institutu ne može biti apoteka jer je jednostavno nema predviđene zakonima. Da bi bila bolnička ona mora imati ležeće pacijente, a Institut ih nema. Javna apoteka opet lijekove izdaje na recept. Inspektori se u svom odgovoru pozivaju na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije pa navode:

-Sve vakcine se čuvaju u namjenskim komorama u sistemu hladnog lanca, u skladu s preporukama SZO i uputstvom proizvođača. 

U isto vrijeme, krši se Zakon o lijekovima, a preporuke WHO ne mogu se stavljati iznad Zakona o lijekovima i Pravilnika o dobroj distributivnoj praksi za lijekove za humanu upotrebu.

(zurnal.info)