Institut za javno zdravstvo RS:U novembru potrošeno 100.000 maraka na direktne sporazume, predmeti ugovora nepoznati

Istražujemo

Institut za javno zdravstvo RS: U novembru potrošeno 100.000 maraka na direktne sporazume, predmeti ugovora nepoznati

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javnost zdravstvo RS, u novembru je zaključio 157 direktnih sporazuma u vrijednosti od skoro 100.000 maraka. Za 155 sporazuma nisu dostupne informacije o tome koje robe i usluge su nabavljene

U novembru potrošeno 100.000 maraka na direktne sporazume, predmeti ugovora nepoznati


Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, na čelu s v.d. direktorom Branislavom Zeljkovićem, nastavlja s netransparentnim provođenjem javnih nabavki. Nakon što je u maju 2020. godine vjerovatno oborio rekord tako što je za samo jedan (neradni) dan dodijelio 50 ugovora vrijednih oko 200.000 maraka, Zeljković, kadar Ujedinjene Srpske, nastavio je sa sličnom praksom.

Od 16. do 30. novembra prošle godine potpisano je čak 157 direktnih sporazuma vrijednih skoro 100 hiljada maraka, a u samo dva slučaja poznati su predmeti ugovora. Drugim riječima, za 155 potpisanih ugovora uopće nije naveden predmet ugovora, odnosno javno nisu dostupne informacije o tome koje robe i usluge je Institut za javno zdravstvo RS nabavio.


Dio potpisanih ugovora 30. novembra: Predmeti ugovora nepoznati

Poznati su samo dobavljači i vrijednosti ugovora. 

Tako je Zeljković u jednom danu s njemačkom firmom “RadPro International GmbH“ potpisao dva ugovora vrijedna 11.089,54 KM. Firmi „Aries“ d.o.o. su u dva dana dodijeljena dva ugovora vrijedna 7.150,50 KM. „Mint ICT“, kompanija koja se bavi uslugama projektovanja, održavanja i isporuke informacionih sistema i prateće opreme, od Instituta za javno zdravstvo RS prihodovala je 6.395 KM, „EF REVIZOR“ 5.950 KM, „Grafix S.P.“ 5.760 KM...

Kompanije s kojima je potpisano najviše direktnih sporazuma su štamparija „OCTOPRINT“ sa osam nabavki u vrijednosti od 3.387 KM, “ELEKTRO RAČIĆ“ d.o.o. Banja Luka sa šest nabavki u vrijednosti od 3.195,30 KM, „ENA" d.o.o. s pet nabavki u vrijednosti od 3.636 KM, „GMTEL LOGISTICS“ d.o.o., firma koja se bavi transportom i carinskim procedurama, s pet nabavki vrijednim 5.125,58 KM...

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore od Instituta za javno zdravstvo RS.


„INSTITUT SINONIM NA TZV. CJEPKANJE NABAVKI“


Slobodan Golubović, urednik portala PratimoTendere.ba, rekao je za Žurnal kako uopće nije iznenađenje što se na Portalu javnih nabavki ne može saznati šta je predmet potpisanih ugovora.

“JZU Institut za javno zdravstvo RS je postao sinonim za tzv. cjepkanje nabavki na mnogobrojne direktne sporazume čiji predmeti nabavke ostaju enigma sakrivena u knjigama ulaznih faktura ove ustanove“, rekao je Golubović.

U Zakonu o javnim nabavkama nije jasno precizirana ova problematika, te se zbog toga i vrše zloupotrebe, mišljenja je Golubović.

„Međutim, u skladu sa principima dobrih praksi ili, preciznije, principom transparentnosti svi imamo pravo da znamo na šta javne institucije, ustanove i preduzeća troše novac građana. Zbog toga je veoma važno informisati javnost o ovakvim slučajevima“, zaključio je Slobodan Golubović.

O spornim nabavkama Instituta za javno zdravstvo RS, posebno u vrijeme korone, Žurnal je pisao već nekoliko puta.

Tako je Institut direktnim ugovorima potrošio više od 16 miliona KM za nabavku svega i svačega, od hiruških maski do sterilizatora. Pisali smo i kako je institutu radiodijagnostičke uređaje za 1.193.400 KM i UZV aparat za 301.860 KM prodao bijeljinski “Medicom” Ljubomira  Perića, koji se godinama dovodi u kumovsku vezu s Rankom Škrbićem, bivšim ministrom zdravlja RS i glavnim devastatorom zdravstvenog sistema u RS.

Prisjetimo se da je direktor Zeljković prošle godine potpisao i ugovor za nabavku mobilne bolnice, težak preko 4 miliona maraka s PDV-om. Nakon što bolnica nikada nije opremljena i nakon afere „Respiratori“, ugovor je raskinut jer „dobavljač nije ispoštovao rokove”.

Kako je istražio portal Infoveza, Institut za javno zdravstvo RS je u aprilu potpisao ugovor vrijedan preko 2 miliona maraka za nabavku zaštitne medicinske opreme. Ugovor potpisan sa – turističkom agencijom „Travel for fun“!

Ove i mnoge druge sporne nabavke nikada nisu došle do tužilaca.

(zurnal.info)