JOŠ JEDNO PRIZNANJE NAŠOJ REDAKCIJI:Novinar Žurnala Amarildo Gutić prvonagrađeni na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

Arhiva

JOŠ JEDNO PRIZNANJE NAŠOJ REDAKCIJI: Novinar Žurnala Amarildo Gutić prvonagrađeni na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

Prvo mjestu u okviru godišnjih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u BiH je dodijeljeno za Žurnalov film iz serijala Afera - „Država protiv Davida“

Novinar Žurnala Amarildo Gutić prvonagrađeni na konkursu EU za istraživačko novinarstvo

Dodijeljene su nagrade EU za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Prvonagrađeni je novinar Žurnala Amarildo Gutić za autorski rad na filmu „Država protiv Davida“, posvećenog slučaju ubistva mladog Banjalučanina Davida Dragičevića.

"Autor rada Država protiv Davida izbjegao je zamke apriornosti i dao na uvid sve elemente jedne mučne teme", rekla je u obrazloženju članica žirija Vildana Selimbegović.

 "Uz dozu empatije, razumljive, ali i strogo ograničene činjenicom da je tragično izgubljen jedan mladi život, autor dokumentarnog filma Država protiv Davida jednu osobnu i obiteljsku tragediju pretvara u priču koja uvjerljivo govori o patologiji institucija vlasti", stoji u obrazloženju žirija.

Gutić je uputio riječi zahvale žiriju i organizatoru za nagradu, ekipi koja je učestvovala u produkciji filma kao i kolegama iz redakcije.

“Ono što je posebno važno za dobar novinarski učinak jeste i sredina u kojoj novinar radi, a redakcija Žurnala je pravo mjesto i za pojedinačni i timski rad. Iskreno, bio bih sretniji da ne postoje ovakve priče o ubistvima mladih ljudi pout Davida ili Dženana Memića, čije ubice štite pojedinci iz policijskih i tužilačlih redova, a to čine ili zbog straha ili korumpiranosti“, rekao je Gutić.

Drugonagrađeni u ovogodišnjoj konkurenciji je Semir Mujkić, novinar BIRN-a BiH za seriju tekstova o korupciji u javnim nabavkama, a treću nagradu dobili su novinari Centra za istraživačko novinarstvo Renata Radić-Dragić i Mubarek Asani za istraživanje o finansiranju boračkih udruženja. Ovo istraživanje je, podsjetimo,  dobitnik i ovogodišnje nagrade ACCOUNTa za multimedijalnu priču o korupciji u BiH.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo na Zapadnom Balkanu i Turskoj ustanovljna je sa ciljem promovisanja izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turske.

Nagrade su uručili Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH i Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja.

Ovo je četvrta nagrada EU za istraživačko novinarstvo koja dolazi u redakciju Žurnala. Za film "Afera: Povratak", autorice Branke Mrkić Radević, Žurnal je dobio prvu nagradu 2015. godine. Naredne godine naši novinari su osvojili prvu nagradu za film "Vladar iz podzemlja" i nagradu EU za istraživačku priču od izuzetnog kvaliteta za film "Terma".  

Žurnalov film "Država protiv Davida" rekonstruiše posljednje sate života ubijenog 21-ogodišnjeg Davida Dragičevića, poredeći kontradiktorne policijske nalaze sa evidentnim pokazateljima da ubice štite pojedinci iz institucija koje bi u stvari trebale da ih uhapse i optuže. Film ukazuje i na svojevrstan fenomen građanskog bunta grupe "Pravda za Davida".

Pogledajte film „Država protiv Davida“

 

(zurnal.info)