PRIZNANJE EVROPSKE UNIJE:Novinarke Žurnala dobitnice nagrade za istraživačko novinarstvo

Novosti

PRIZNANJE EVROPSKE UNIJE: Novinarke Žurnala dobitnice nagrade za istraživačko novinarstvo

Novinarke naše redakcije nagradu su dobile za istraživački tekst Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Novinarke Žurnala dobitnice nagrade za istraživačko novinarstvo
Azra Omerović i Zinaida Đelilović

Novinarke Online magazina Žurnal Azra Omerović i Zinaida Đelilović dobitnice su treće nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini za 2024. Novinarke naše redakcije nagradu su dobile za istraživački tekst Internacionalni univerzitet u Goraždu: Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata, a osim nagrađenog teksta autorice su niza istraživanja o ovoj temi objavljenih na Žurnalu. 

Treću nagradu dobio je i Azhar Kalamujić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, za istraživanje u vezi sa manipulacijama parking prostorom u Starom Gradu u Sarajevu, drugu Dejan Rakita (mislioprirodi.ba) za istraživanje o Trgovskoj gori.

Prvo mjesto na dodjeli EU nagrada za istraživačko novinarstvo podijelili su autori istraživanja o prevarama eMagnetixa Selma Učanbarlić i Nino Bilajac (BIRN) i reporterka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja za istraživačku priču “Optužbe pacijentica za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici”.
Nagrade je dobitnicima uručio ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dio je projekta „Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II“ („Strengthening Quality Journalism in Western Balkans and Türkiye II“). Projektom se želi prepoznati i promovisati izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj. 
(zurnal.info)