BANJA LUKA:Novinarski protest zbog napada na Vladimira Kovačevića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BANJA LUKA: Novinarski protest zbog napada na Vladimira Kovačevića

Nakon premlaćivanja novinara BN televizije, Vladimira Kovačevića, u Banja Luci su održani protesti u blizini Palate predsjednika RS-a. Pored novinara, na protestima su bili i građani koji svaku večer protestuju na skupovima "Pravda za Davida"

Novinarski protest zbog napada na Vladimira Kovačevića
„Da li metalne šipke, kojim je pretučen Kovačević, znače da će tako svako proći ko pošteno radi svoj posao“, rekao je novinar Milorad Milojević, na protestu u blizini Palate predsjednika RS Milorada Dodika, odžanom zbog sinoćnjeg brutalnog premlaćivanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. 

Na protestima su, osim novinara brojnih banjalučkih redakcija, bili i građani koji se svako veče mogu vidjeti na Trgu Krajine, na skupovima „Pravda za Davida“
 
Milojević, koji se obratio okupljenima u ime banjalučke novinarske zajednice, rekao je da „novinari nisu protiv sistema, već za sistem, pravičan i jednak za sve". Istakao je da novinari traže slobodu govora i slobodu kretanja, te da zahtijevaju da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.
 

 
"Tražimo da nam se obezbijede sloboda govora i kretanja. Tražimo da se napadi na novinara kvalifikuju kao napad na službeno lice. Od policije očekujemo izvještaj o tome kako je vođena istraga“, kazao je Milojević. 
 
Na rubu parka, pored Palate predsjednika, bila je raspoređena policija, koja je od učesnika protesta tražila da se pomjere još, ka sredini parka, navodeći da protesti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od sjedišta institucija. 
 
„Ovo je naše, šta nam vi određujete gdje možemo biti. Zar ne smijem da sjedim u svom gradu gdje ja hoću“, rekla je jedna od učesnica protesta. Ostala je da sjedi na prvoj od klupa, na početku parka. 
 
U jednom trenutku neko je pozvao da svi okrenu leđa policiji, što je većina i učinila. 
 
Novinar Vladimir Kovačević je sinoć pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje. Napala su ga dvojica maskiranih muškaraca napali metalnim šipkama i nanijeli mu teške povrede glave. Direktor KBC Banjaluka Vlado Ćajić rekao je da Kovačević ima „malo kontuzno žarište na mozgu“. Osim toga, od udaraca mu je poderano jedno uho i rasparana usna. 
 

 
Kovačević je jutros izjavio da je potresen zbog napada, ali da nije iznenađen, s obzirom na atmosferu linča koja je stvorena u RS. 
 
“Potresen sam veoma, ali fizički se malo bolje osjećam. Imam bolove i dalje. Najgore mi je zbog porodice. Ostajem u bolnici”, kazao je Kovačević. 
 
Vlado tvrdi da su napadači imali svjesnu namjeru da ga teško povrijede.
 
“Jedan mi je prišao s leđa, drugi sa boka i krenuli su da me udaraju u glavu metalnim šipkama. Nisam imao šanse”, kazao je Kovačević. 
 
Prema njegovoj procjeni, napadači imaju oko tridesetak godina, razvijeni su i visoki izmedju 180 i 185 centimetara. 
„Delovali su odlučno i sa jasnom namerom da me što teže povrijede. To su profesionalni batinaši”, rekao je Kovačević.
 

 
Kovačevića je jutros u bolnici posjetio Milorad Dodik, predsjednik RS, ali je Vlado odbio da se fotografiše s njim. 

“Rekao sam mu da on snosi krivicu za ambijent koji je stvoren, jer targetira novinare. Stvoren je ambijent u kojem se napadaju novinari, označeni od vlasti kao neprijatelji i premlaćuju metalnim šipkama”, rekao mi je Kovačević.
 
Dodik mu je, kako kaže, odgovorio da i novinari “svašta pišu” o njemu. Na to mu je Kovačević odgovorio da postoji Zakon o kleveti i da može da tuži, kao i da protiv njega nema nijedna tužba.
 
“Ne možete sa pozicije predsjednika RS novinare koji se bave istraživanjem kriminala i korupcije nazivati stranim plaćenicima”, rekao je Kovačević Dodiku.
 
Kovačević je tražio od Dodika da ne objavljuje da ga je posjetio, ali mu je ovaj odgovorio da on to mora učiniti na pres konferenciji.
 
Vladu je u bolnici posjetio i lider PDP-a Branislav Borenović, sa kojim takođe nije želio da se fotografiše. 
 
Vladimir Kovačević je novinar BNTV, osnivač portala “Gerila” i bloger. Godinama je bio i saradnik Žurnala. 
Prije napada Kovačević je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup „Pravda za Davida“, koji se održava svako veče od 26. marta, i sa kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik BN TV. 
 
On smatra da je to razlog zbog kojeg je pretučen. 
 
(zurnal.info)