Utrka za glavnog tužioca:O poziciji Gordane Tadić odlučuju ocjene koje dodjeljuje Gordana Tadić

Istražujemo

Utrka za glavnog tužioca: O poziciji Gordane Tadić odlučuju ocjene koje dodjeljuje Gordana Tadić

Prema Poslovniku VSTV-a, na intervju za poziciju glavnog državnog tužioca se pozivaju kandidati koji imaju zadovljavajuće ocjene. Dvije od tri potrebne ocjene dodjeljivala kandidatkinja za tu poziciju – Gordana Tadić.

O poziciji Gordane Tadić odlučuju ocjene koje dodjeljuje Gordana Tadić

„Poštovani tužioče Janjić, iako smo Vas pozvali na razgovor za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, naknadnom provjerom smo utvrdili da shodno Vašim ocjenama rada niste ostvarili dovoljan broj bodova da bi bili pozvani na razgovor“, piše u mailu koji je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH poslalo državnom tužitelju Miroslavu Janjiću.

Tako je tužilac Janjić, i suštinski i formalno, bez prava žalbe, „izbačen“ iz utrke za poziciju glavnog državnog tužioca. Gordana Tadić, HDZ-u BiH bliska vršiteljica dužnosti glavne državne tužiteljice, direktno je uticala da se ukloni jedan od njenih deset konkurenata za poziciju prvog čovjeka Tužilaštva BiH. 


Naime, prema nedavno izmijenjenom Poslovnika VSTV-a, „na razgovor se pozivaju oni kandidati kojima je, posljednje tri godine, po osnovu ocjene rada dodijeljeno najmanje 86 bodova“. Miroslav Janjić skupio je samo 60,5 bodova. Ali Miroslava Janjića i sve druge tužioce Tužilaštva BiH ocjenjivala je njihova protukandidatkinja – Gordana Tadić. Ona je, naime, od tri posljednje ocjene rada državnih tužitelja odredila dvije, što znači da su njene odluke direktno uticale na to ko može, a ko ne može biti pozvan na razgovor za  poziciju glavnog državnog tužioca. 

Za razliku od njenih protukandidata, Gordanu Tadić je ocjenjivalo Visoko-sudsko i tužilačko vijeće BiH. A prema njihovom mišljenju, Tadićeva se posljednjih godina „naročito isticala“ u svom radu. Za predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju naročito se istakla zbog donošenja odluke o obustavi istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović koji su proveli referendum o danu Republike Srpske, a koji je prethodno zabranio Ustavni sud BiH. Tokom mandata „naročito istaknute“ Gordane Tadić Tužilaštvo BiH nije optužilo nijednog zvaničnika HDZ-a BiH. 

DEVET KANDIDATA

Osim Gordane Tadić i njenim ocjenama, bez prava žalbe,  diskvalifikovanog državnog tužitelja Miroslava Janjića za poziciju glavnog državnog tužitelja prijavilo se još devet pravosudnih radnika. 

Državni tužilac Ivan Matešić skupio je dovoljno bodova da bi 17. decembra bio pozvan na razgovor za poziciju glavnog državnog tužitelja. Kao posebna referenca, u krugovima VSTV-a okulpljenim oko Milana Tegeltije i Ružice Jukić, poslužit će mu fotografija iz jula ove godine kada je u Rusiji, u dresu hrvatske reprezentacije, pozirao sa bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom optuženim u više predmeta zbog korupcije. 

I kandidat Ismet Šuškić, također državni tužilac, ispunjava uslove da bude pozvan na razgovor. Karijeru mu je obilježio predmet Čović, iz kojeg su nestali ključni dokumenti, te predmet Lijanović, kojeg je uhapsio dva dana pred izbore 2014. godine. Šuškić je u periodu kada je lider HDZ-a BiH oslobađan stekao stan u Makarskoj. 

Državna tužiteljica Diana Kajmaković također je kandidat za poziciju glavnog tužitelja. Tokom mandata u Tužilaštvu BiH uspjela je svom suprugu obezbijediti poziciju direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Armin Kajmaković postao je direktor na prijedlog Fahrudina Radončića, vlasnika kompanije Avaz koja je 2013. godine državnu tužiteljiu Dianu Kajmakovići izabrala za ličnost godine. 

Disciplinski kažnjavani državni tužilac Dubravko Čampara također se prijavio za poziciju glavnog državnog tužitelja. Šanse su mu porasle onog trenutka kada je njegov prvi rođak Denis Zvizdić, glasovima HDZ-a i SNSD-a imenovan iz člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Tu su još državni tužitelji Miroslad D. Marković i Saša Sarajlić, poznati po tome što nijedan ozbiljan predmet nisu okončali do kraja. Marković nikad nije pronašao napadače na mezar Alije Izetbegovića, dok Saša Sarajlić nije uspio dokazati kriminal u predmetu „Registar“. 

Sve ove kandidate zadnje dvije, od potrebne tri, ocjenjivala je Gordana Tadić. I upravo njenim ocjenama, državni tužilac Miroslav Janjić je diskvalifikovan iz dalje utrke. Bez prava na žalbu i bez pouke o pravnom lijeku. 

(zurnal.info)