Tri današnje vijesti :Obijest koju je teško objasniti

Selvedin Avdić

Tri današnje vijesti : Obijest koju je teško objasniti

Glavni junaci ovih vijesti Bosnu i Hercegovinu doživljavaju onako kako igralište doživljavaju razmažena djeca – kao mjesto koje mora udovoljavati samo njihovim hirovima, a ako tako ne bude, onda ga treba razoriti

Obijest koju je teško objasniti

Tri današnje vijesti:

Sebija Izetbegović proslavila rođendan svoga muža sa uposlenicima Kliničkog centra. Na dernek su pozvani svi radnici, zvaničnom depešom.

Zenička opština promijenila ime FK Rudar u KF Zenica. (KF su, kao što znamo, inicijali koje je gradonačelnik Fuad Kasumović koristio tokom predizborne kampanje.)

Homofob Haris Zahiragić, nakon diplomiranja ekspresno se smjestio u javnu instituciju, a sada želi da postane i član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu.

Sve tri vijesti karakterizira krajnji bezobrazluk glavnih aktera, obijest koju je teško racionalno objasniti.
...

Pokušaću ovako, neracionalno.
Glavni junaci ovih vijesti Bosnu i Hercegovinu doživljavaju onako kako igralište doživljavaju razmažena djeca – kao mjesto koje mora udovoljavati samo njihovim hirovima, a ako tako ne bude, onda ga treba razoriti.

Na tom igralištu ostala djeca postoje kako bi udovoljavala sve objesnijim zahtjevima, a ako ih odbiju biće gurnuta sa tobogana.
...

Postoje ljudi koji smatraju da se ne treba osvrtati na svakodnevne gadosti, da treba graditi vlastiti “mikrosvijet”.

Takav luksuz mogu sebi dozvoliti samo oni koji su napustili naše igralište. Mi ostali moramo svakodnevno paziti da ne padnemo sa tobogana na glavu.

Zbog toga i postoji ova sasvim kratka bilješka. Kao mali podsjetnik kako izopačen svijet može biti kada mu okrenete leđa.

(zurnal.info)