Laži premijera Zvizdića i Novalića:Od 100 obećanih projekata niti jedan nije završen!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Laži premijera Zvizdića i Novalića: Od 100 obećanih projekata niti jedan nije završen!

Žurnal provjerava koliko su premijeri Zvizdić i Novalić ispunili od obećanih 100 projekata. Na našu žalost, niti jedan...

Od 100 obećanih projekata niti jedan nije završen!

Da su pakovanje Topsa i otvaranje svjetlećeg ljiljana stavili na popis svojih stotinu projekata, čovjek iz privrede,njegova ekspertna Vlada, kolega mu sa državne razine i pripadajuća stranka ispunili bi barem dva posto vlastitih obećanja. Ovako, ostat će na nuli. Uglavnom, krenete li na istok, sjever, jug ili zapad Federacije dočekat će vas „obećana zemlja“. Ili bolje rečeno – livada.

„Stotinu strateških projekata trebali bi biti realizirani, između ostalog u 2016. godini kao i do kraja mandata. Vrijednost tih projekata je 25 milijardi maraka“, saopćio je 19. januara 2016. godine Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji sebe voli nazivati državnim premijerom.

Pola godine kasnije, ustavni premijer, onaj federalni, Fadil Novalić potvrdio je da postoje određeni zastoji kada je u pitanju realizacija stotinu projekata, ali je rekao i da  prvi put sada „postoji dokument na kojem će sve biti prezentovano crno na bijelo“. I onda je objavio spisak. Godinu i po poslije – provjeravamo sve po spisku.

Energetika

Na Novalićevom i Zvizdićevom spisku, crno na bijelo, našlo se 25 energetskih projekata.

Obećanih hidroelektrana Janjići-Zenica ( vrijesnost 68 miliona maraka), Kovanići na rijeci Bosni (77 miliona), Maglaj na rijeci Bosni (43 mliona) Kruševo Olovo na Bioštici (84 miliona), Ustikolina na Drini (274 miliona), Vinac – Jajce na Vrbasu (49 miliona), Babino Selo na Vrbasu (56 miliona), Unac Bihać (180 miliona), Glavatičevo Konjic (120 miliona), Bjelimići Konjic (300 miliona) crpna Bjelimići Konjic (300 miliona), Vrilo Tomislavgrad (223 miliona), Kablići Glamoč (195 miliona) nema ni na papiru. Vlada je, jedino, pred izbore započela radove na HE Vranduk, ali je i taj projekat obustavljen.

Od šest obećanih termoelektrana čija vrijednost premašuje 7 milijardi maraka – niko nikad nije vidio nijednu. Čak ni nacrtanu. Termoelektrana Tuzla Blok 7 – ne postoji. Termoelektrana Banovići – u formi zaključka. Obećane termoelektrane i blokovi u Bugojnu, Livnu, Sanskom Mostu i Kaknju  ne postoje više čak ni u priči premijera Novalića i samozvanog premijera Zvizdića.

U vjetar su otišle i priče o vjetroelektranama Podveležje, Mesihovina, Velika Vlajna Mostar i Vlašić. Obećali su Zvizdić i Novalić, još u januaru 2016. godine, toplovode TE Tuzla- Živinice, TE Tuzla – Tuzla proširenje, TE Kakanj - Zenica, TE Kakanj – Sarajevo, TE Kakanj- Lašvanska dolina. I opet je sve ostalo na obećanjima. Lažnim.

Komunikacije

Čak 18 dionica autoputa na Koridoru VC našlo se na spisku obećanja Zvizdića, Novalića i SDA. 

Dionica Drivuša-Klopče nije završena. Obećanim dionicama Svilaj-Odžak, Karuše-Ozimica, Poprikuše-Nemila, Nemila-Donja Gračanica, Donja Gračanica –Pečuj, Pečuj – Klopče, Tarčin-Ovčari, Ovčari-Konjic,Konjic-Prenj, tunel Prenj, Prenj-Mostar Sjever, Mostar Sjever – Mostar Jug, Mostar Jug-Buna, Buna-Počitelj, Počitelj-Zvirovići,  Orašje-Tuzla-Žepče nema ni traga. Novalić i Zvizdić još nisu ni osmislili način finansiranja navednih projekata. Brzim cestama, koje su se našle u „top 100“, još se niko nije provozao.

Kao što niko nije vidio projekte vodosnabdijevanja koji su se našli na spisku, projekte proširenja hotelskih, stambenih i tehničkih kapaciteta na planinama oko Sarajeva, projekte regionalnih deponija  i projekat „aerodrom Bihać“. 

Ali zato je projekat hipodrom Bihać i više nego uspješan. Jer ako već nemamo struje, vode i puteva, konja imamo napretek.

 

(zurnal.info)