TV ŽURNAL NA TURNEJI:Od Srebrenice do Gacka

Istražujemo

TV ŽURNAL NA TURNEJI: Od Srebrenice do Gacka

U utorak u podne pogledajte reportažni video zapis sa najzanimljivijim detaljima iz diskusija koje su vođene nakon projekcija naših filmova “Srebrenica” i “Terma” u sedam bosanskohercegovačkih gradova

Od Srebrenice do Gacka

Dokumentarni filmovi “Srebrenica” autora Avde Avdića i “Terma” koautora Milanke Kovačević, Slobodana Golubovića i Amarilda Gutića, prikazani su početkom decembra u Srebrenici, Tuzli, Zenici, Trebinju, Gacku, Banja Luci i Sarajevu. Nakon projekcija organizovan je razgovor sa autorima i pozvanim gostima, a priliku da iskažu svoje utiske o filmovima i temama koje obrađuju imali su i brojni gledaoci.

Mnogi od njih su dodatno i potvrdili i svjedočili o razmjerama korupcije o kojoj su filmovi govorili. U tv reportaži “Od Srebrenice do Gacka” pripremili smo vam detalje sa tih projekcija i izbor iz brojnih diskusija.

Film“Srebrenica” istražuje koliko je donacija stiglo u ovaj grad i gdje su one završile, koliko su koristi od njih imali povratnici, a koliko lokalni političari i tajkuni.

FilmTerma“ rekapitulira višegodišnju sistemsku pljačku Rudnika i termoelektrane Gacko.

O filmovima su nakon projekcije govorili državni zastupnik Sadik Ahmetović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Alija Tabaković, član Predsjedništva SDA Ramiz Salkić, povtanik u Srebrenicu Muhamed Avdić, novinar Siniša Vukelić, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik sindikata Rudnika i termoelektrane Gacko Željko Tepavčević, radnik RiTE Gacko Mitar Grgur, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT Eldin Karić i mnogi drugi.

Na toj Termoelektrani se svašta dešava. Ljudi mi kažu da svaki dan između jedne i dvije tone nafte se istjera iz rudnika i termoelektrane Gacko. Mi svi znamo ko tu naftu krade koja je to ekipa. Policija nikoga nikada nije uhvatila,” rekao je poslanik u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica, komentarišući film “Terma” nakon projekcije u Banja Luci 7. decembra.

26. decembra u jutarnjim satim MUP RS je u akciji “Dizel” priveo 32 osobe osumnjičene da su duži vremenski period organizovano krali gorivo iz RiTE Gacko. Pravda je opet krenula od najniže stepenice.

Reportažu“Od Srebrenice do Gacka” pogledajte u utorak 27.12. u 12 sati na našem portalu.

(zurnal.info)