Zašto nije potpisan ugovor o nabavci vakcina:Odabrane firme zatražile odgodu roka, vlast podmeće političku odgovornost

Istražujemo

Zašto nije potpisan ugovor o nabavci vakcina: Odabrane firme zatražile odgodu roka, vlast podmeće političku odgovornost

Vlada FBiH odgovornost za odgodu nabavke vakcina pokušava prebaciti na druge. U ovom slučaju, krivica se pokušala prenijeti na kadrove HDZ BiH, iako su bili upoznati sa činjenicom da kompanije nisu poslale kompletnu dokumentaciju

Odabrane firme zatražile odgodu roka, vlast podmeće političku odgovornost

 

“Radili smo cijeli vikend i radit ćemo 24 sata dok ne obezbijedimo vakcine za građane Federacije”, izjavio je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Suvišno je i podsjećati da je prvi slučaj zaraze koronavirusom u BiH zabilježen 5. marta prošle godine, a da sad godinu nakon, situacija nikad nije bila gora. I dok su zemlje regije još u decembru prošle godine počele sa vakcinisanjem stanovništva, u manjem bh. entitetu RS u januaru, a u Federaciji BiH se tek sad u martu 2021. sastaju ad hoc timovi kako bi “hitno razmatrali” ponude i donosili odluke o daljem postupanju.

 

Nedostavljanje dokumentacije

 

Naime, Vlada FBiH je na sjednici 11. marta donijela odluku o nabavci 350.000 ruskih vakcina Sputnik V. Najavljeno je da će u ovom procesu nabavki ugovore potpisati sa dvije kompanije Krajinagroup iz Banje Luke i MGM farm Kakanj.

"Četiri kompanije su poslale pet ponuda, a poredale su ih po brzini isporuke, što je nama ključno, kao i po cijenama. Zanimljivo je da su sve cijene iste i iznose 17 eura po dozi", izjavio je tada Novalić.

Prema dogovoru, kompanija MGM Kakanj obavezala se za nabavku ruskih vakcina tri dana nakon otvaranja akreditiva, a Krajinagroup tri do četiri sedmice, a isporuka je u više kontingenata.

Kako je i sam saopćio na konferenciji za medije, Novalićev zadatak je bio da potpiše pismo namjene, dok je na Zavodu za javno zdravstvo FBiH bilo da potpiše ugovor sa dobavljačem. Međutim, direktor Zavoda Davor Pehar je to odbio uraditi jer odabrane kompanije nisu dostavile svu potrebnu dokumentaciju, kao ni konačnu ponudu. U međuvremenu je otišao u samoizolaciju zbog kontakta sa zaraženom osobom, a ugovor sa dobavljačima, iako pripremljen - kako je rečeno, ostao je nepotpisan.

U javnosti su se (opet) pojavile priče da se i u ovom slučaju radi o političkim prepucavanjima, te da nabavku vakcina opstruišu HDZ kadrovi. No, iz Zavoda negiraju da se radi o bilo kakvoj političkoj opstrukciji, te naglašavaju da ugovor nije potpisan samo iz razloga jer im odabrane kompanije nisu dostavile potrebnu dokumentaciju, niti konačnu ponudu tako da nisu imali osnovu da potpišu bilo kakav ugovor.

“Odabrane kompanije nisu dostavile potrebnu dokumentaciju, niti konačnu ponudu koja je neophodna za potpisivanje ugovora ni nakon roka koji je naznačen u dopisu, a to je bila subota, niti su je dostavili do danas u 10 sati kada smo napisali informaciju i uputili je prema Vladi FBiH”, tvrde iz Zavoda.

Odabrane kompanije su, podsjetimo, imale rok do subote da dostave dokumentaciju, kao i konačnu odluku što je minimum koji se mora ispoštovati prilikom zaključivanja ovakvih ugovora. Žurnal saznaje da su iz Zavoda od subote pokušali stupiti u kontakt sa firmom MGM Kakanj, ali im se niko nije javljao. U ponedjeljak oko 10.30 sati iz ove kompanije su dobili mail u kojem su ih zamolili za prolongiranje, odnosno za dodatnih 48 sati.

Ovo je za Žurnal putem poruke potvrdio i Mensur Mušija, vlasnik firme MGM  Farm Kakanj: “Zbog veoma velikog pritiska javnosti, a naročito medija, zatražili smo dodatnih 48 sati za potpisivanje ugovora. Ne želimo da napravimo grešku koja bi mogla ugroziti bilo čiji rad i ikoga dovesti u nezgodnu situaciju. Molimo vas da nas razumijete. Previše bi nam bilo da dobijemo još jednu aferu”.

 

IMG_20210315_173221

Pitali smo ga da li trpe još neke pritiske, te od koga tačno, ali nismo dobili odgovore od direktora.

Izvor Žurnala nam kaže da su Zavodu iz Krajinagroup dostavili dio dokumentacije ali nisu i konačnu ponudu. Kako su objasnili, nisu je mogli priložiti jer moraju ostvariti neke preduslove sa proizvođačem. I oni su tražili prolongiranje roka, kao i firma iz Kaknja.

Kontaktirali smo i ovu kompaniju, i poslali im upit, na koji nam do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Odlukom ad hoc tijela koje je zasjedalo danas odlučeno je da se ovim kompanijama rok za predaju dokumentacije produži do sutra, do 16 sati. Sjednici ovog tijela prisustvovao je, putem videolinka, i premijer Novalić. 

Podsjetimo i na to da su iz Vlade FBiH prethodnih dana iskazivali nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja ugovora sa dobavljačima, te su najavili da će zbog toga zatražiti i smjenu Pehara. 

I tako, Vlada FBiH, čiji je premijer kao što znamo prvooptuženi u aferi sa nabavkom kineskih respiratora, odgovornost za odgodu nabavke vakcina pokušava prebaciti na druge. U ovom slučaju, krivica se pokušala prenijeti na kadrove HDZ BiH, iako su bili upoznati da kompanije nisu poslale kompletnu dokumentaciju.

 

Vakcine za "siromašne"

 

Inače, složen politički sistem i politička previranja unutar BiH su jedan od glavnih razloga što uveliko kasnimo sa procesom narudžbi i nabavki vakcina. I dalje čekamo na prve isporuke vakcina koje su ugovorene još u septembru 2020. sa COVAX mehanizmom u okviru Globalne alijanse za vakcine (GAVI). U okviru COVAX mehanizma u BiH je trebalo stići 153.600 doza vakcine AstraZeneca i 23.000 doza Pfizer-BioNtech, dok se kroz EU mehanizam očekuje i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina.

Podsjetimo da je Federacija 12. marta od Srbije dobila 5.000 doza vakcina protiv COVID-a, proizvođača AstraZeneca, koje su namijenjene zdravstvenim radnicima. Ostala je zabilježena i sramna izjava ministrice Bisere Turković da se radi o “vakcini za siromašne koju je BiH i sama mogla da nabavi”. Njena izjava je došla u trenutku kada BiH nije dobila niti jednu vakcinu kao rezultat pregovora sa proizvođačima ili distributerima.

(zurnal.info)