Pravosuđe u Brčkom ne voli anonimne prijave:Odbačena prijava protiv direktora koji je sam sebe nagradio!

Istražujemo

Pravosuđe u Brčkom ne voli anonimne prijave: Odbačena prijava protiv direktora koji je sam sebe nagradio!

Disciplinski tužilac iz Brčko distrikta BiH donio zaključak još u martu 2023. da odbacuje anonimnu prijavu, kojom se direktor Kancelarije za pravnu pomoć Safet Pizović sumnjiči za zloupotrebu položaja, jer je podnesena od neovlaštenog organa ili lica. Pravnici iz Brčkog podsjećaju da je Pravosudna komisija razmatrala ovu prijavu i donijela odluku da se ona dalje proslijedi disciplinskom tužiocu, tako da samim tim ta prijava nije podnesena od neovlaštenog organa i trebalo je donijeti odluku u meritumu, a ne formalni zaključak o odbacivanju prijave...

Odbačena prijava protiv direktora koji je sam sebe nagradio!
FOTO: radiobrcko.ba

Disciplinski tužilac iz Brčko distrikta BiH odbacio je prijavu podnesenu protiv Safeta Pizovića, direktora Kancelarije za pravnu pomoć zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi, jer je anonimna!

Žurnal je, podsjetimo, pisao da je Pizović, koji je istovremeno i predsjednik Pravosudne komisije u Brčkom, kao direktor Kancelarije sam sebe novčano nagradio sa 10 posto godišnje osnovne plate u iznosu od 4.406 KM.

Osamnaest mjeseci čeka prijava protiv direktora koji je sam sebe nagradioTužilaštvo Brčko distriktaOsamnaest mjeseci čeka prijava protiv direktora koji je sam sebe nagradio

„Disciplinski tužilac je 17. marta 2023. donio zaključak kojim se anonimna prijava podnesena od „pošteni građani Distrikta“ odbacuje jer je podnesena od neovlaštenog organa ili lica“, pojašnjeno je u odgovoru koji smo dobili od Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Pozivaju se na odredbe Zakona o službenicima i namještenicima i Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u pravosuđu Brčko distrikta BiH. Naime, prema ovim odredbama prijavu za pokretanje disciplinskog postupka radi teže povrede službene dužnosti mogu podnijeti isključivo rukovodilac pravosudne institucije, službenik ili namještenik zaposlen u pravosuđu, te je isključena mogućnost podnošenja anonimne disciplinske prijave.

Dobio sam novčanu nagradu, zar sam je trebao vratiti?Safet Pizović sam sebe nagradio, pa objasnio Dobio sam novčanu nagradu, zar sam je trebao vratiti?

Međutim, pravnici iz Brčkog za Žurnal podsjećaju da je ova anonimna prijava razmatrana pred Pravosudnom komisijom koja je donijela odluku da se ona dalje proslijedi disciplinskom tužiocu i pomoćniku sekretara portparolu Pravosudne komisije radi ispitivanja da li postoji povreda službene dužnosti i odgovornosti.

Sve je navedeno i u zapisniku sa sjednice o čemu je Žurnal već pisao.

dio zapisnika sa sjednice Pravosudne komisije u februaru 2023.

„Dakle, prijavu je disciplinskom tužiocu direktno dostavila Pravosudna komisija kao ovlašteni organ, odnosno institucija, a ne neki nepoznati prijavitelj. Dostavljanjem prijave Pravosudna komisija je disciplinskom tužiocu dala zadatak da ispita da li postoji povreda službene dužnosti i odgovornosti službenika“, pojašnjavaju pravnici iz Brčkog s kojima je Žurnal razgovarao.

Istovremeno naglašavaju da prijava nije podnesena od neovlaštenog organa i moralo se postupiti po zahtjevu Pravosudne Komisije i donijeti odluku u meritumu, a ne formalni zaključak o odbacivanju prijave.

dio anonimne prijave

„Zašto su uopšte saslušavana neka lica ako je prijava odbračena kao nedopuštena, odnosne podnesena od neovaštenog lica“, pitaju izvori Žurnala.

Podsjetimo, Žurnal je pisao i da je na osnovu ove anonimne prijave u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH formiran predmet 29. juna 2022. godine, ali tužilačka odluka još nije donesena.

(zurnal.info)