Počinje disciplinski postupak protiv sudije Špoljarića:Odbijen prijedlog da oštećena svjedoči iz druge prostorije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Počinje disciplinski postupak protiv sudije Špoljarića: Odbijen prijedlog da oštećena svjedoči iz druge prostorije

Disciplinska komisija VSTV-a odbila prijedlog UDT-a da se Enisa Pazalja, koju je suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu prema optužnici seksualno uznemiravao, sasluša iz druge prostorije

Odbijen prijedlog da oštećena svjedoči iz druge prostorije

 

„Želim da te poljubim. Ja želim da se brinem o tebi, dozvoli mi da ti pokažem svoju ljubav, želim da mi se otvoriš, da mi otvoriš dušu“, samo je jedna od poruka koje je suspendovani predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić upućivao tadašnjoj sekretarki suda Enisi Pazalji.

Kao da nije dovoljno seksualno uznemiravanje koje je trpila od Špoljarića, Pazalja će o preživljenom svjedočiti sjedeći u neposrednoj blizini optuženog.

Naime, Špoljariću je pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH počelo disciplinsko ročište. U petak 22. januara održano je pripremno ročište na kojem je Komisija odbila prijedlog Ureda disciplinskog tužioca da se Pazalja sasluša iz druge prostorije u okviru Vijeća. Komisija, saznajemo, smatra da je neophodno da oštećena tokom saslušanja bude prisutna u istoj prostoriji sa ostalim strankama u postupku.

Žurnal je još u oktobru 2019. objavio sadržaj sms poruka koje je Pazalja dobijala od Špoljarića, ali i sadržaj prijave koja je protiv njega podnesena UDT-u. Špoljarić je demantovao navode koje je objavio Žurnal, navodeći da su neistiniti i zlonamjerni, ali je njega demantovalo Tužilaštvo BiH u novembru 2020. kada su podigli optužnicu tereteći ga za seksualno uznemiravanje.

„Sjedila sam za svojim računarom okrenuta leđima, kada sam se okrenula prišao je i pokušao da me poljubi i zagrli. Nakon što sam ga odgurnula prijetećim tonom je izjavio „vidjećeš svog Boga, letićeš odavde sa ovog radnog mjesta“, također je jedna od opisanih situacija, nakon koje je počeo pritisak na Pazalju. Špoljarić joj je, također, prijetio svojim vezama u VSTV-u, Tužilaštvu i MUP-u KS. 

Vladimir Špoljarić je za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan u maju 2019., iako je bilo poznato da je saslušavan u okviru istrage u predmetu Pravda, u procesu protiv Alije Delimustafića. Kako je Žurnal ranije pisao on je istražiteljima priznao da se nekoliko puta sastajao sa Delimustafićem jer je preko njega namjeravao kupiti nekretnine u Hrvatskoj.

Disciplinsko ročište protiv Špoljarića, prema informacijama Žurnala, bit će održano tri dana zaredom, 17., 18. i 19. februara. 

(zurnal.info)