Suđenje Dodiku i Lukiću:Odbijen prijedlog odbrane da se sasluša Christian Schmidt

Istražujemo

Suđenje Dodiku i Lukiću: Odbijen prijedlog odbrane da se sasluša Christian Schmidt

Saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta bio je i prijedlog odbrane Milorada Dodika, ali je i on još ranije odbijen. Sutkinja Sena Uzunović je, s obzirom na medijske natpise o svjedočenju Schmidta u Strasbourgu, pojasnila da se radi o dvije sasvim različite pravne situacije

Odbijen prijedlog odbrane da se sasluša Christian Schmidt
(Foto: Adi Kebo/zurnal.info)

Sud BiH je i danas, kao i svake srijede kada se održava suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika, više ličio na vaša, nego na pravosudnu instituciju.

Veliki broj Dodikovih pristalica dočekao ga je sa transparentima na kojima su bile njegove slike i natpisi: „Narod i Bog su uz Milorada svog“. Pri tome su aplaudirali i na sav glas vikali: „Mile, Mile, Mile…“

A, Mile k'o Mile ne odustaje, uporno ponavlja da se radi o političkom procesu, pri tome vrijeđajući sud. Naravno, kao i prethodnih mjeseci - bez sankcije.

Sutkinja Sena Uzunović je i danas odbila prijedlog Lukićeve odbrane da se visoki predstavnik Christian Schmidt sasluša kao svjedok. Podsjetimo, ranije je isti prijedlog odbijen i na prijedlog Dodikove odbrane.

S obzirom na medijske natpise o svjedočenju Schmidta u Strasbourgu, sutkinja Uzunović je obrazložila da se radi o dvije sasvim različite pravne situacije.

U Strasborgu se vodi postupak po zahtjevu fizičkih lica i nevladinih organizacija koje smatraju da su prekršena njihova ljudska prava, a pred Sudom BiH se vode krivični postupci po optužnici“, pojasnila je sutkinja. Dalje je navela da se ne radi o istim postupcima, niti su isti pravilnici kada su u pitanju svjedoci i treća strana.

Prethodno, u sudnici je saslušan generalni sekretar Vlade Republike Srpske i član Upravnog odbora Službenog glasnika RS Dalibor Panić.

I ovaj svjedok Lukićeve odbrane je ponovio da niko ne može obustaviti objavu zakona u Službenom glasniku RS, te da i u slučajevima kada se uoči greška čitava procedura se mora provesti iz početka. U protivnom bi se, naveo je svjedok, radilo o podrivanju Ustava RS.

Milorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioceSUĐENJE PREDSJEDNIKU REPUBLIKE SRPSKEMilorad Dodik opet vrijeđao sudije i tužioce

Radi se o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Izmjene zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske.

Za ovog svjedoka je pitanja imao i optuženi Dodik. Prvo ga je pitao da li Scmidt ima pravo da nameće zakone, na šta je svjedok odgovorio da nema.

„Vama, kao pravniku, da li je ovo politički proces“, zanimalo je Dodika.  No, ovo pitanje je sutkinja Uzunović zabranila.

Ovo su tvrdnje koje mogu smatrati vrijeđanjem suda, što za sobom povlači i određene mjere, pa vas upozoravam i pitanje zabranjujem“, istakla je.

Dodik nije odustajao pa je sutkinju Uzunović pitao „da li ona misli da ovo nije politički proces“, na šta mu je odgovorila da „sud na to pitanje ne može dati odgovor“.

Upozorila sam vas“, zaključila je Uzunović.

Tužitelj Nedim Ćosić je, u vezi kredibiliteta svjedoka, pitao Panića da li je član neke političke partije, na šta je on odgovorio da jeste SNSD-a i da ga je na funkciju generalnog sekretara Vlade RS imenovao predsjednik Vlade RS, koji također dolazi iz SNSD-a.

Tužitelj je u potpunosti prigovorio iskazu ovog svjedoka.

Podsjetimo, optužnica protiv Dodika i Lukića podignuta je 11. septembra prošle godine. Dodik je optužen da je kao predsjednik Republike Srpske potpisao ukaze o proglašenju dva zakona koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, dok je Lukić optužen da je kao tadašnji v.d. direktora Službenog glasnika RS omogućio objavu tih ukaza. Podsjetimo da su ti zakoni propisivali da se na području RS neće provoditi odluke Ustavnog suda BiH, niti da će se u entitetskom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. izglasala Narodna skupština Republike Srpske, da bi ih visoki predstavnik Christian Schmidt poništio 1. jula 2023., dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala. Isti dan je Schmidt nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službene osobe, koje ne provode i ne poštuje odluke visokog predstavnika, mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i zabranom obavljanja dužnosti.

(zurnal.info)