ZBOG ŠTRAJKA U DOMU ZDRAVLJA DRVAR:Odbili dati sanitetsko vozilo osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

ZBOG ŠTRAJKA U DOMU ZDRAVLJA DRVAR: Odbili dati sanitetsko vozilo osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći

Problemi u Domu zdravlja u Drvaru datiraju iz prethodnih 20 godina, kada je u tom gradu, kao i u kantonu vladala koalicija SNSD - HDZ BiH. Nakon poslednjih izbora vlast se promijenila, a tek potom su eskalirali nerealni zahtjevi uposlenika.

Odbili dati sanitetsko vozilo osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći
Dom zdravlja Drvar

 

Živana Sabljić, građanka i aktivistkinja iz Drvara, nije od Doma zdravlja Drvar dobila sanitetsko vozilo kako bi sebi blisku osobu, povrijeđenu u saobraćajnoj nesreći, iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, gdje je medicinski zbrinuta, prevezla natrag u Drvar.

Sabljićeva je kontaktirala drvarski Dom zdravlja, objasnila im da su iz SKB Mostar tražili da se povrijeđena pacijentkinja do Drvara preveze kolima Hitne pomoći, navela da ima dokument koji to potvrđuje, te da je spremna i da plati uslugu prevoza, kao i dnevnicu vozaču, iako se radi o prevozu osobe koja ima zdravstveno osiguranje.

Iz Doma zdravlja su joj telefonom saopštili da se radnici ove zdravstvene ustanove nalaze u generalnom štrajku i da će odluku o njenom zahtjevu donijeti Štrajkački odbor?!! Nakon konsultacija članova Štrajkačkog odbora, Sabljićevu su, takođe putem telefona,  obavijestili da joj zbog štrajka ipak ne mogu ustupiti sanitetsko vozilo.

Živana Sabljić se potom zaputila lično u Dom zdravlja, s namjerom da od v.d. direktora Marka Divjaka napismeno dobije odluku da joj neće ustupiti kola Hitne pomoći za prevoz povrijeđene pacijentkinje iz Mostara. U Domu zdravlja su je „šetali“ od sekretarice do glavne sestre, slali je na odjeljenje Pedijatrije, gdje je direktor, dr Divjak, trebalo da bude. Ispostavilo se da je Divjak napustio Dom zdravlja prije nego što je Sabljićeva u njega stigla, tako da joj niko nije mogao dati dokument koji je tražila. Živana je odlučila da obijanje pragova po Domu zdravlja snimi telefonom i objavi na svom Facebook profilu.

Traženo sanitetsko vozilo nije dobila, ali je od nadležnih od Doma zdravlja dobila prijavu Policijskoj upravi Drvar zbog „neovlaštenog snimanja“.

„Dala sam izjavu u PU Drvar svjesna svoje odgovornosti i istu odgovornost ću tražiti od donosioca odluke o uskraćenom prevozu. Eto tako, uvjek na strani pravde bez obzira na sankcije, ona koja smije staviti i ime i prezime za sve što radim. Nadam se da će radnici Doma zdravlja dobiti svoja prava, ne ugrožavajući prava bolesnika. Takođe se nadam, mada sumnjam u to, da će izaći sa imenima i prezimenima, ne skrivajući se iza institucija… Dragi moji Drvačani, užasno me boli situacija u našem gradu, ličnim primjerom pokušavam da ukažem na devijacije ovog sistema, na loš odnos čovjeka prema čovjeku. Smrt fašizmu, sloboda onima koji se ne boje“, navela je Živana Sabljić u svojoj objavi na Facebook-u.

Radnici drvarskog Doma zdravlja 5.aprila stupili u generalni štrajk, koji će, kako su istakli, trajati sve dok se ne ispune svi zahtjevi koje su postavili. Oni su od osnivača Doma zdravlja Drvar - Skupštine Kantona 10 – Livno, Vlade te Ministarstva zdravstva zatražili da riješe problem neuplaćenih doprinosa za sve radnike u proteklih dvadeset godina. Zahtjevaju i deblokadu računa, čiji je uzrok, kako su naveli, presuda po tužbi bivših radnika Doma zdravlja Drvar za neuplaćene doprinose, kao i isplatu zaostalih plata, doprinosa i ostalih dugovanja (naknade za rad u dane vikenda, pripravnost, isplate…). Štrajkački odbor zatražio je i retroaktivnu isplatu za rad u COVID odjelu za proteklu godinu dana.

U odluci o stupanju u generalni štrajk, decidno je navedeno koji se poslovi ne mogu prekidati u vrijeme trajanja obustave rada. Pod tačkom tri odluke, jasno je navedeno da među te poslove spada i „hitna medicinska pomoć, uključujući i hitan prevoz“. Živana Sabljić je upravo tražila hitan prevoz, koji joj nije odobren, čak i uz spremnost da sama snosi troškove prevoza.

Dan nakon što je javno objavila sve ono kroz što je prošla u potrazi sa kolima Hitne pomoći u Domu zdravlja u Drvaru, iz te zdravstvene ustanove su se pokušali opravdati ugovorom o pružanju usluga zdravstvene zaštite, sklopljenim sa Zavodom za zdravstveno osiguranje Livno.

„Ugovorom je regulisano, u članu 6, da davatelj usluga (Dom zdravlja Drvar) se obavezuje osigurati prevoz sanitetskim vozilom za osigurane osobe čije zdravstveno stanje zahtjeva prevoz sanitetskim vozilom do Županijske bolnice Livno. Pomenuta osoba nam se usmeno obratila sa zahtjevom da odobrimo sanitetsko vozilo za prevoz pacijentkinje iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, koja se otpušta sa liječenja. Navedenim Ugovorom sa Zavodom nismo obavezni da vršimo takve vrste usluga“, naveli su iz drvarskog Doma zdravlja.

Živana Sabljić tvrdi da je notorna laž da je sanitetsko vozilo tražila usmenim putem, ističući da im je dostavila dokument o potrebi prevozom pacijentkinje iz Mostara kolima hitne pomoći.

„Tražila sam da sama platim prevoz, a ni u snu nisam mogla pomisliti da mi neće izaći u susret“, kazala je Sabljićeva za Žurnal.

Sanitetsko vozilo joj je na kraju ustupila bolnica iz jedne od susjednih opština. Momčilo Bajić, ministar Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih  Kantona 10 (SDP) tvrdi da je štrajk zaposlenih u Domu zdravlja u Drvaru politički motivisan.

„Dovedeno je u pitanje pružanje zdravstvene pomoći i usluga stanovništvu. Koriste tuđu muku i javni novac za svoje političke interese i nije im u interesu da se stvari riješe kako treba“, kazao je Bajić u razgovoru za Žurnal.

On tvrdi da nije bilo nikakve potrebe da zaposleni u Domu zdravlja u Drvaru obustave rad, jer radnici u toj zdravstvenoj ustanovi od početka njegovog mandata redovno primaju plate.

„Za tim nije bilo nikakve potrebe. Dugovi, o kojima oni govore, nastali su u proteklih dvadeset godina i za to nije kriva sadašnja Vlada“, naveo je Bajić.

Pojašnjava da je račun Domu zdravlja u Drvaru blokiran zbog presude, u kojoj je sud presudio u korist bivšeg uposlenika Doma zdravlja Drvar. Riječ je doktoru Dušku Šobotu, koji je specijalizirao radiologiju, a potom je zbog, po svemu sudeći, političkih čarki sa SNSD-om, tužio Dom zdravlja zbog neizmirenih obaveza prema njemu.

„Dobio ih je na sudu, smatram prvenstveno zbog nesposobnosti rukovodstva Doma zdravlja. Imali su advokata, koji nije ni izašao na ročište“, pojašnjava ministar Bajić.

On smatra da je dr Šobot jedno vrijeme pogodovao SNSD-ovoj vlasti u Drvaru, te da je kao njihov kadar bio čak i na čelu Doma zdravlja. Tužbu protiv Doma zdravlja podnio je kada se politički razišao sa SNSD-om.

„To je široka priča. Svi problemi, koji su nastali u Domu zdravlja u Drvaru u poslednjih dvadeset godina, desili su se kada je u tom gradu, kao i u kantonu vladala koalicija SNSD - HDZ BiH. Nakon poslednjih izbora vlast se promijenila, oni nemaju svog ministra zdravlja i krenuli su smišljeno da prave probleme“, ocijenio je ministar Bajić.

Tajming za generalni štrajk je svjesno planiran, jer uskoro slijedi referenudom za opoziv načelnice Drvara Dušice Runić, a dolaze i oktobarski opšti izbori. Ministar Bajić kaže da je njegov resor počeo da sprovodi reforme zdravstva u tom kantonu i da „usklađuje poslovanje sa zakonom“.

„Kada smo počeli da utvrđujemo pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta, jer se ranije zapošljavalo kako je ko htio, optužili su me da u vrijeme pandemije otpuštam radnike. To nije bilo tačno, jer sam pravio temelj za finansijski opstanak. Otkako sam ministar, napravljna je nova sistematizacija i niko nije otpušten, plate su redovne. Zašto oni štrajkuju? Zbog onog što su oni radili prije dvadeset godina, pa su se sada kao probudili i shvatili da to treba raditi“, naglasio je Bajić.

RTRS, koji je bez sumnje pod kontrolom SNSD-a, u aprilu 2021. godine optužio je Bajića da otpušta Srbe iz Doma zdravlja u Drvaru. On im je tada odgovorio: “Srbin sam, ali nisam pseudonacionalista iz interesa, više mi nekako prijaju univerzalne ideje o pravdi i jednakosti”.

Bez obzira na pozadinu, problem generalnog štrajka je tu. Bajić tvrdi da će raditi sve kako nalaže procedura. Dodaje da je njegovo ministarstvo već formiralo interresorni tim, koji će ući u strukturu dugova i vidjeti šta se može napraviti.

„Zahtjevi koje su oni postavili, a odnose se na saniranje svih dugova u poslednjih dvadeset godina, nemoguće je ispuniti. Ne možemo parcijalno rješavati Dom zdravlja Drvar. Mi rješavamo u paketu sve zdravstvene ustanove na području Kantona. Imaju četiri miliona gubitka, mi to ne možemo riješiti, a da ne rješavamo slične probleme u Kantonalnoj bolnici ili ostalim domovima zdravlja Ali, da oni nas ucjenjuju pred referendum i izbore, to nema nikakvog smisla“, zaključio je ministar Bajić.

 

(zurnal.info)