Šta je Komšić tražio od Lagumdžije :Oduzimanje nelegalne imovine, protjerivanje kriminalaca iz stranke, vanjska politika i kadrovska transparentnost

Istražujemo

Oduzimanje nelegalne imovine, protjerivanje kriminalaca iz stranke, vanjska politika i kadrovska transparentnost

Oduzimanje nelegalne imovine, protjerivanje kriminalaca iz stranke, vanjska politika i kadrovska transparentnost

Željko Komšić, potpredsjednik SDP-a, uslovio je vrh stranke i njenog predsjednika Zlatka Lagumdžiju sa četiri zahtjeva bez čijeg ispunjenja se neće vratiti niti na jednu funkciju u ovoj partiji, saznaje ekskluzivno Žurnal iz izvora bliskih SDP-u.

Brzo usvajanje Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine

Vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine u Predsjedništvu a ne Ministarstvu vanjskih poslova

Isključivanje iz stranke svih zvaničnika SDP-a koji se sumnjiče za kriminal

Vođenje kadrovske politike u Kadrovskoj komisiji SDP-a a ne na neformalnim sastancima

Ovo su zahtjevi koje je Željko Komšić postavio pred rukovodstvo stranke ukoliko ga žele zadržati kao potpredsjednika SDP-a. Komšić na konferenciji za novinare nije potvrdio niti demantovao ove zahtjeve govoreći opširnije o Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine, čime bi se on trebao intenzivnije baviti.
- Nisam došao ovdje da se kockam - odgovorio je Komšić na pitanje novinara Žurnala o zahtjevima rukovodstvu SDP-a i ponovio važnog zakona kojim bi se mogla oduzeti nelegalno stečena imovina: Vrijedi taj zakon da se raspadne koalicija ako se ne usvoji

U deset godina opozicije SDP je bezrezervno insistirao da se usvoji Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine. Bezbroj puta su njihovi poslanici predlagali tekst zakona u Parlamentu Federacije ali takav zakon nikada nije usvojen. Tokom svoje predizborne kampanje u 2010. godini ovaj je zakon istican i obećavan više od bilo kojeg drugog. Danas je ovo neispunjeno obećanje jedna od stvari koje su najviše razočarale glasače SDP-a.

U svojoj prvoj godini vlasti SDP i njeni članovi jedva da su u javnosti spomenuli zakon kojim bi se u budžet mogli vratiti milioni maraka a kriminalci na najbolji mogući način kazniti. Nermin Nikšić, premijer Federacije i sekretar SDP-a, nedavno je najavio da će tekst zakona biti spreman na godišnjicu formiranja vlasti što bi bilo danas 21. marta. Međutim, tekst zakona javno još uvijek nije predstavljen niti je proslijeđen Parlamentu FBiH.

Vanjska i kadrovska politika

O razlozima Komšićevog zahtjeva da Predsjedništvo BiH a ne Ministarstvo vanjskih poslova vodi vanjsku politiku može se samo nagađati ali je najvjerovatniji razlog neslaganje Komšića i Lagumdžije kandidatura Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova Srbije, za predsjednika 67. Zasjedanja Genaralne skupštine UN-a. Komšić je izričito protiv podržavanja Jeremićeve kandidature dok je Lagumdžija prilikom nedavne posjete Beogradu izjavio kako bi bilo dobro da se zemlje regiona usaglase oko jednog kandidata, aludirajući na Jeremića. Na osnovu informacija Žurnala, Komšićev zahtjev odnosi se na definisanje vanjske politike BiH u Predsjedništvu koje bi kasnije provodilo MVP bez različitih stavova.
- Normalno je da Predsjedništvo donosi odluke o vanjskoj politici. O glasanju za kandidaturu Jeremića odluku će donijeti Predsjedništvo a ne Zlatko Lagumdžija. Ministar vanjskih poslova i ambasador mogu da glasaju samo kako im kaže Predsjedništvo. Moj stav je poznat i ostaje isti: neću podržati Jeremića a za tu odluku je potreban konsenzus - izjavio je Komšić na konferenciji za novinare.

Komšić traži i da bez funkcija u partiji ostanu svi koji se sumnjiče za kriminal iako nije poznato da li su se na sastanku sa Lagumdžijom spominjala imena partijskih kolega na koje se ovaj zahtjev odnosi. Potpredsjednik SDP-a u ostavci traži i da se o tome raspravlja u zvaničnim tijelima stranke a ne na neformalnim sastancima.

(zurnal.info)