Namješten posao od 6,6 miliona:Omiljena Dodikova građevinska firma gradi novu zgradu Ustavnog suda RS
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Namješten posao od 6,6 miliona: Omiljena Dodikova građevinska firma gradi novu zgradu Ustavnog suda RS

Slobodan Stanković ne mora da brine da će zbog rada tužilaštava firme pod njegovom kontrolom ostati bez višemilionskih, namještenih, poslova. Skoro dvije godine Tužilaštvo BiH i Republičko javno tužilaštvo RS u potpunosti ignorišu činjenicu da je Ustavni sud RS posao izgradnje nove zgrade suda, sada vrijedan 6,6 miliona maraka, u potpunosti transparentno namjestio firmi Integra inženjering

Omiljena Dodikova građevinska firma gradi novu zgradu Ustavnog suda RS
Foto:Adi Kebo/zurnal.info

 

Integral inženjering je izrastao u regionalnu kompaniju radom, a ne na političkim vezama“, reći će vlasnik ove firme Slobodan Stanković navodeći kako je od osnivanja ova firma odradila 400 projekata ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde maraka. Većina tih “projekata” ustvari su poslovi koje je ova firma dobila od javnih preduzeća i institucija zahvaljujući upravo političkim vezama. U sklopu grupacije Integral inženjering posluje i firma  Integra inženjering u vlasništvu Slavice Stanković, supruge Slobodana Stankovića. Jedan od posljednjih višemilionskih tendera koje je ova firma dobila od institucija u Republici Srpskoj čisti je primjer kako se, političkim vezama, crtaju tenderi za firme u vlasništvu porodice Stankovića.

 

Školski primjer korupcije

 

Ustavni sud Republike Srpske početkom aprila 2020. godine raspisao je tender za nabavku radova za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda RS. U tenderskoj dokumentaciji praktično su nacrtani uslovi koje je mogla ispuniti samo firma porodice Stanković.

Izjava ponuđača ovjerena kod nadležnog organa (organ uprave ili notar) o ukupnom prometu ostvarenom u građevinarstvu, za period od 3 posljednje finansijske godine (2017, 2018 i 2019. godine) u minimalnom iznosu od: 75.000.000 KM u tri godine”, jedan je od uslova iz tenderske dokumentacije koju je Ustavni sud zahtijevao od potencijalnih ponuđača.

Ukupni prihodi firme Integra Inženjering u traženom periodu iznose više od 157 miliona maraka!

Uspješno iskustvo na najmanje 2 ugovora za izgradnju i/ ili rekonstrukciju objekta visokogradnje iste namjene kao predmet ugovora (zgrada sudova i tužilaštava), za prethodnih pet godina računajući od  dana obavještenja o nabavci za ovu javnu nabavku, minimalne vrijednosti 4.000.000 KMsvaki. U slučaju da je ponuđač iskustvo stekao kao član Zajednice ponuđača, iznos radova koji je izveo ponuđač mora biti minimalno 4.000.000 KM”, navedeno je kao uslov u tenderskoj dokumentaciji za radove na izgradnji nove zgrade Ustavnog suda RS.

Dva mjeseca prije nego će Ustavni sud RS raspisati tender za izgradnju nove zgrade, početkom februara 2020. godine, iz firme Integral inženjering obavijestili su javnost da su uspješno završili radove na izgradnji nove zgrade Osnovnog suda i i obnove postojeće zgrade Kantonalnog suda i tužilaštva u Tuzli.

 

U tenderskoj dokumentaciju između ostalog zahtijevano je “posjedovanje certifikata koji izdaju nezavisna tijela a kojim se potvrdđuje da ponuđač zadovoljava sledeće standard: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, OHSAS 18001:2007 i ISO 27001:2013”.

 

”Sistem upravljanja kvalitetom u skladu sa standardima ISO 9001 uveli smo 2003. godine, a danas primjenjujemo Integrisani sistem upravljanja (IMS) koji uključuje međunarodne standarde ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 i ISO/IEC 27001”, navedeno je na web stranici firme Integra inženjering.

 

Dalje u tenderskoj dokumentaciji zahtijevano je “postrojenje za proizvodnju betona, minimalnog kapaciteta 100m3/h, na udaljenosti maksimalnoj 20km od lokacije izvođenja radova” pored ovog zahtjeva neophodno je bilo i “rezervno postrojenje za proizvodnju betona, minimalnog kapaciteta 35m3/h na udaljenosti maksimalno 20 km od lokacije izvođenja radova”.

 

Oko 16 kilometara od Grčke ulice u Banja Luci, gdje će se graditi nova zgrada Ustavnog suda RS udaljene su asfaltne baze firme Integra inženjering, potpuno istih kapaciteta kao u tenderskoj dokumentaciji Ustavnog suda.

 

Navode o namještanju tendera firmi Integra inženjering ranije su objavljivali i mediji ali i potencijalni ponuđači koji su upozorili da uslove iz tenderske dokumentacije može ispuniti samo jedna firma. Tako je firma Aragosta Invest iz Banja Luke krajem aprila 2020. godine ulažila i zvaničnu žalbu na tendersku dokumentaciju. Može se reći da je ova firma ubrzo i odustala od žalbe jer nisu uplatili naknadu za pokretanje žalbenog postupka niti administrativnu taksu tako da je žalba odbačena. Više nije bilo prepreka da firma Integra inženjering dobije posao.

Nepravilnosti u dodjeljivanju tendera ovoj firmi čak je učila i Agencija za javne nabavke BiH i to u aprilu 2020. godine. Kako saznaje Žurnal, prijave Tužilaštvu BiH i Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske Agencija za javne nabavke BiH poslala je tek krajem prošle godine!

U međuvremenu, radovi na izgradnji nove zgrade Ustavnog suda RS već su uveliko u izgradnji. Tender vrijedan 5.661.680,65 KM sa PDV-om za izgradnju nove zgrade Ustavnog suda polovinom prošle godine znatno je uvećan dodatnim radovima vrijednim oko million maraka.

 

 

Skoro dvije godine nakon namještenog posla, sada vrijednog više od 6,6 miliona maraka, nema reakcija nadležnih tužilaštava. Na upit Žurnala do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili ni iz Tužilaštva BiH ali ni iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

(zurnal.info)