Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju Memić:Optužene za prikrivanje dokaza čeka novo suđenje!

Istražujemo

Ukinuta oslobađajuća presuda u slučaju Memić: Optužene za prikrivanje dokaza čeka novo suđenje!

Ukinuta presuda kojom su Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića

Optužene za prikrivanje dokaza čeka novo suđenje!
Porodica Memić traži istinu već sedam godina

Iz Tužilaštva BiH su danas objavili da im je Sud BiH uvažio žalbu i ukinuo prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić, policajci Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu stradanja Dženana Memića.

Postupajući tužitelji u predmetu, dokazivat će navode optužnice pred Apelacionim vijećem Suda BiH“, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužitelji su, podsjetimo, Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara.

Tročlano Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, izreklo je prvostepenu presudu u novembru prošle godine. Sudija Perić je tada izjavio da se "činilo da se sami tužioci teško snalaze u svom predmetu i da su postali žrtve olakog optuživanja", te da još uvijek ne znamo ko je počinilac tog napada i kome su to optuženi pomagali. Vijeće je tada utvrdilo i da je od 69 saslušanih svjedoka njih 29 beskorisno.

Zašto tužitelji tokom suđenja nisu dokazivali krivične radnje opisane u optužnici?Ko je kriv za oslobađajuću presudu u slučaju MemićZašto tužitelji tokom suđenja nisu dokazivali krivične radnje opisane u optužnici?

 „Slušali smo noćnog čuvara koji nije znao išta osim kako je prolazio policijski automobil“, navedeno je u obrazloženju prvostepene presude.

Tužilaštvo se žalilo na prvostepenu presudu i početkom marta su pred Apelacionim vijećem zatražili njeno ukidanje i novo suđenje navodeći da je Prvostepeno vijeće zanemarilo iskaze većine svjedoka, te da nisu obrazložili na osnovu kojih dokaza su donijeli presudu.

Loše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmetaNemar državnih tužiteljaLoše optužnice i nepripremljeni svjedoci za propast korupcionih predmeta

Odbrane su predložile da se žalba tužilaštva odbaci kao neosnovana.

Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića nasilno oduzimanje dva mlada života Tužilaštvo BiH otvorilo istragu za ubistva Dženana Memića i Davida Dragičevića

Dženan Memić je povrede zadobio 8. februara 2016. godine u Velikoj Aleji na Ilidži usljed kojih je preminuo 15. februara na KCUS-u. Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ranije se sudilo Ljubi i Bekriji Seferoviću, ali njih je Vrhovni sud pravomoćno oslobodio optužbe da su skrivili saobraćajnu nesreću koja je za posljedicu imala Dženanovu smrt.

Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesrećiVrhovni sud FBiH utvrdioDženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o istrazi u sklopu koje su u julu 2021. podigli optužnicu protiv Mutapa i ostalih zbog prikrivanja dokaza.

(zurnal.info)