Tuzlanski kanton:OŠ HASAN KIKIĆ: Općinski sud ozvaničio postojanje dva direktora u jednoj školi

Istražujemo

OŠ HASAN KIKIĆ: Općinski sud ozvaničio postojanje dva direktora u jednoj školi

Prema tvrdnjama sagovornika Žurnala, paralelna direktorska pozicija nedavno je dobila i institucionalnu potvrdu - u Općinskom sudu u Tuzli upisana su dva direktora škole

OŠ HASAN KIKIĆ: Općinski sud ozvaničio postojanje dva direktora u jednoj školi
Nova Vlada TK; FOTO: tuzlarije.net

Kao što je Žurnal ranije pisao, osnovna škola Hasan Kikić u Gračanici od 5. januara, zahvaljujući razrješavanju školskih odbora i paralelnom imenovanju direktora, ima dva direktora. Nijaz Omerović i Miralem Merjemić u razgovoru za Žurnal ranije su obrazložili zbog čega smatraju da je njihovo imenovanje legitimno.  

Prema tvrdnjama sagovonika Žurnala, paralelna direktorska pozicija nedavno je dobila i institucionalnu potvrdu – u sudski registar Općinskog suda u Tuzli kao direktor OŠ Hasan Kikić 11. februara ove godine upisan je Nijaz Omerović, a samo nekoliko dana kasnije, 19. februara, bez rješenja i pečata, kao direktor iste škole upisan je Miralem Merjemić.

Sagovornici Žurnala iz Gračanice smatraju kako je ovaj potez zapravo pokušaj SDA, čiji su prijedlog oba direktora, da nastavi kontrolu obrazovnih institucija prije dolaska novog ministra obrazovanja Tuzlanskog kantona. Kako je na današnjoj sjednici formirana nova vlada, za ministricu obrazovanja imenovana je Mirsada Begović iz Demokratske fronte:

- Zbog toga se i morao ubrzati kompletan proces  i preuzeti škola do momenta imenovanja novih kadrova DF-a. Dokaz kako cijela ova priča oko dva direktora nije bila zakonita je i činjenica da policija nije praktično izbacila Nijaza Omerovića iz škole, što bi imali pravo da je njihova odluka zakonita. Dakle, njegov ostanak u školi nije krivično djelo koje bi bilo kažnjivo.

No, s druge strane, i on je izbor SDA, tako da na ovaj način stranka dobija na vremenu. Ukoliko se sada pokrene sudski spor neće se moći imenovati novi direktor i tako će se agonija produžiti. Generalno vlast u Tuzlanskom kantonu tako radi i na taj način svoje kadrove zadržava na važnim pozicijama.

Kako je u javnosti naveo Nijaz Omerović, bivši/sadašnji direktor OŠ Hasan Kikić, podnio je krivičnu prijavu protiv odlazećeg ministra obrazovanja Mirsada Kunića. Prijave su najavili i drugi, pa se trenutno, navodno, u ladicama Ministarstva obrazovanja nalaze 44 prijave protiv bivšeg ministra.

Novoizabranu ministricu čeka, dakle, ozbiljan posao ukoliko bude željela provjeravati pristigle pritužbe.
Iako su novinari Žurnala od Općinskog suda Tuzla tražili informaciju o tome ko je i kada upisan u sudski registar OŠ Hasan Kikić u Gračanici kao direktor, do zaključenja ovog teksta odgovor nije stigao.

Dva direktora u jednoj školi


Čitaoce podsjećamo kako je Nijaz Omerović dužnost direktora obavljao i u prethodne četiri godine, ali nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona smijenila članove Školskog odbora, novi školski odbor imenovao je Miralema Merjemića za direktora 5. januara. Isti dan i smijenjeni Školski odbor, na čijem čelu je do smjene bila Ljubinka Petrović, održao je svoju sjednicu i za direktora ponovo postavio Nijaza Omerovića.

Iako je Ljubinka Petrović uložila žalbu na smjenu Školskog odbora kojim je predsjedavala novi školski odbor smatra da njena žalba ne odlaže izvršenje, te da ona trenutno nije legalna predstavnica odbora, niti je Omerović legalno izabran direktor. Omerović smatra kako je njegov protukandidat Merjemić zapravo nelegalno izabran direktor.

- Frapiran sam da sam jedini čovjek u kantonu koji se pobunio protiv ovoga što se dešava u školama. Provodi se politički odabir, a nova vlada će preuzeti vruć krompir. Sada cijeli ovaj slučaj prelazi u domen prava – već sam uputio krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja Kunića za zloupotrebu položaja, prekoračenje ovlaštenja, ometanje rada škole i mobing – rekao je ranije za Žurnal Nijaz Omerović.

Novoizabrani direktor Miralem Merjemić kaže kako je uradio kvalitetan razvojni program škole i prijavio se na konkurs raspisan u oktobru prošle godine.
(zurnal.info)