Obrazovanje:POLITIČKA TRGOVINA: Dva direktora u tuzlanskoj školi "Hasan Kikić"

Istražujemo

POLITIČKA TRGOVINA: Dva direktora u tuzlanskoj školi "Hasan Kikić"

Osnovna škola ima dva direktora, jednog kojeg želi Školski odbor i drugog kojeg je izabrao odlazeći ministar obrazovanja. Djeca ispaštaju - nemaju nastavnike njemačkog i biologije jer ih nijedan direktor ne može angažirati

POLITIČKA TRGOVINA: Dva direktora u tuzlanskoj školi "Hasan Kikić"

Osnovna škola Hasan Kikić u Gračanici od 5. januara ima dva direktora. Nijaz Omerović ovu dužnost je obavljao i u prethodne četiri godine, ali nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona smijenila članove Školskog odbora, novi školski odbor imenovao je Miralema Merjemića za direktora 5. januara. Isti dan i smijenjeni Školski odbor, na čijem čelu je do smjene bila Ljubinka Petrović, održao je svoju sjednicu i za direktora ponovo postavio Nijaza Omerovića.

Iako je Ljubinka Petrović uložila žalbu na smjenu Školskog odbora kojim je predsjedavala novi školski odbor smatra da njena žalba ne odlaže izvršenje, te da ona trenutno nije legalna predstavnica odbora, niti je Omerović legalno izabran direktor.

Omerović smatra kako je njegov protukandidat Merjemić zapravo nelegalno izabran direktor.

Naši sagovornici kažu kako je priča o školi Hasan Kikić dospjela u javnost zbog toga što se smijenjeni članovi odbora nisu željeli povući bez žalbe. Za razliku od ostalih upravnih odbora 35 škola Tuzlanskog kantona u kojima je Vlada, pred odlazak, a zarad političke trgovine, smijenila članove odbora:

- Frapiran sam da sam jedini čovjek u kantonu koji se pobunio protiv ovoga što se dešava u školama. Provodi se politički odabir, a nova vlada će preuzeti vruć krompir. Sada cijeli ovaj slučaj prelazi u domen prava – već sam uputio krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja Kunića za zloupotrebu položaja, prekoračenje ovlaštenja, ometanje rada škole i mobing – kaže za Žurnal Nijaz Omerović.

Omerović tvrdi kako je na kućnu adresu dobio dopis Ministarstva obrazovanja u kojem je pozvan da odstupi sa sa direktorske pozicije. Školi su uskraćena finansijska sredstva s obzirom da je njegov potpis na novčanim trasnakcijama škole proglašen nelegitimnim pa je bila upitna i isplata prihoda uposlenih:

- Ali ovdje se ne radi o tome da je meni stalo do direktorske pozicije već o principu da ne mogu dozvoliti da se ovakve stvari dešavaju. Predsjednica odbora Ljubinka Petrović je uložila žalbu na njihovu odluku i zbog toga smatram da je novi odbor i drugi direktor nelegalno izabran. Dva puta je pokušana primopredaja dužnosti, ovdje je dovođena i policija, i to bez naloga. Radi se o demonstraciji sile, ministar Kunić radi to u zadnjim trenucima dok je na tom položaju. Ali ovo je presedan da škola ne ustukne pred silom i bezakonjem.

Ministar obrazovanja TK Mirsad Kunić o cijelom slučaju nije se želio očitovati u medijima, pa tako nije odgovarao ni na pozive novinara Žurnala.

Novoizabrani direktor Miralem Merjemić kaže kako je uradio kvalitetan razvojni program škole i prijavio se na konkurs raspisan u oktobru prošle godine:

- Moj motiv je bio da pokušam nešto unaprijediti a sve što se kasnije dešavalo nema veze sa mnom i tu nema moje odgovornosti. Međutim, moram reći da se pogrešno tumači činjenica što je Ljubinka Pterović uložila žalbu na odluku o smjeni – njena žaba ne odlaže izvršenje, tako da smatram da stari školski odbor nije mogao ponovo imenovati Nijaza Omerovića za direktora. On nije poštovao stav Vlade i Ministarstva i nije odstupio sa dužnosti, ali ja od tada nisam strana u postupku, ne želim to biti, već čekam da se situacija razriješi.

To što je Omerović obavijest dobio na kućnu adresu Merjemić tumači njegovim razrješenjem sa direktorske pozicije:

- Bila su dva pokušaja dostojanstvene primopredaje dužnosti, ali nije uspjelo, kolega Omerović je odbio da odstupi, pozvao je medije. Ja i dalje dolazim na posao kao nastavnik u školu, kolegu Omerovića cijenim, mi popijemo kafu i razgovaramo o ovome, ali ja sam legalista i očekujem da stvar uskoro bude riješena.

Slična situacija odvija se i u nekim drugim školama u kantonu, upozoravaju u Plenumu Gračanica, jednom od rijetkih preostalih i aktivnih nakon prošlogodišnjih protesta:

- Toliko o nama kao roditeljima koji šutke posmatraju nepravilnosti...Toliko o nama koji se vrlo često pitamo i kukamo na sektor obrazovanja kako nam djeca nemaju uslove za kvalitetno obrazovanje, kako svaka nova generacija izlazi sa sve manje znanja, kako se prosvjetni radnici upošljavaju po političkoj podobnosti, korupciji i nepotizmu itd...Oni rade dok mi ćutimo.... - upozoravaju.

Larisa Šuša iz Plenuma upozorava da se isti scenarij očekuje i u Drugoj osnovnoj školi Gračanica:

- U pravnom smislu ne postoji zakonit postupak razduženja sa pozicije kako je to učinjenu u slučaju Nijaza Omerovića – slanjem na kućnu adresu. Djeca nemaju nastavnika njemačkog i biologije zbog cijelog problema jer ih nema ko angažirati. Iz Ministarstva rade pritisak kako bi se uposleni digli protiv Nijaza Omerovića.

Naši sagovornici kažu kako SDA pokušava završiti cijeli slučaj imenovanja u školama do imenovanja novog ministra (DF) koji obećava da će se sve greške za vrijeme ekspertne vlade “otvoriti kao pandorina kutija”:

- DF-ovci su postavili uslov da se proces udomljavanja političkim linijama mora zaustaviti! Da li će obećanje u predizbornoj kampanji dato građanima i ispuniti , te zaustaviti ovaj čin ostaje da vidimo ... Koliko su zapravo principijelni? - pitaju iz Plenuma.

(zurnal.info)