Općina Centar - važnija od deset drugih:Otpisali 900 hiljada maraka duga Amko Komercu i Dževadu Topiću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Općina Centar - važnija od deset drugih: Otpisali 900 hiljada maraka duga Amko Komercu i Dževadu Topiću

Općinsko vijeće Centar Sarajevo otpisalo vijećniku Dževadu Topiću 42 hiljade maraka, dok je kompanija AMKO Komerc oslobođena plaćanja 859 hiljada maraka. Topić zbog odluke o otpisu dugovanja počeo podržavati načelnika Nedžada Ajnadžića. U periodu dok nije plaćao kiriju Općini Centar, AMKO Komerc prijavio dobit u iznosu od 1,7 milona maraka

Otpisali 900 hiljada maraka duga Amko Komercu i Dževadu Topiću

Dževad Topić Topa je nezavisni vijećnik i ugostitelj. Godinama Općini Centar nije plaćao kiriju za korištenje poslovnog prostora. I zato je Općinski sud u Sarajevu, još u oktobru 2017. godine, utvrdio da je općinski vijećnik Topa Općini Centar dužan – 250 hiljada maraka. Iako je nakon izbora za vijećnika u Općinsko vijeće Centar Sarajevo Dževad Topić Topa bio opozicija SDA-ovom načelniku Nedžadu Ajnadžiću, ubrzo se predomislio. Zajedno sa Karolinom Karačić i Seadom Srnom je napustio Klub vijećnika DF-a, te postao nezavisni vijećnik koji je podržavao sve odluke načelnika Ajnadžića. U julu ove godine i zvanično je nagrađen.
Općinsko vijeće Centar Sarajevo, na sjednici održanoj 9. jula 2019. godine donijelo je odluku o djelimičnom otpisu duga po osnovu pripadajućih zateznih kamata zakupcu Dževadu Topiću“, objavljeno je u posljednjem broju Službenih novina Kantona Sarajevo.


Odluka o otpisu duga Dževadu Topiću

Ovom odlukom odobren je otpis 42 hiljade maraka koje je Dževad Topić, po presudi Općinskog suda u Sarajevu, morao vratiti Općini Centar. Ostatak duga u iznosu 209 hiljada maraka vijećnik i ugostitelj Topa plaćat će „obročno u narednih deset godina“. Odluke o otpisu i reprogramu dugovanja potpisala je Topićeva kolegica Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

OTPIS DUGA I ZA AMKO KOMERC

Dugovi koje je Vijeće otpisalo vijećniku Topiću „mizerni“ su u odnosu na dugovanja koja su otpisana SDA-u bliskoj kompaniji AMKO Komerc.
Odobrava se otpis duga po osnovu postojećih zateznih kamata AMKO – Komerc d.o.o. Sarajevo u iznosu od 852 hiljade maraka za korištenje poslovnih prostorija u ulici Maršala Tita 54, obračunatih u skladu sa Pravomoćnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 18. januara 2017. godine“, piše u odluci Općinskog vijeća Sarajevo donesenoj 9. jula ove godine.


Odluka o otpisu duga AMKO Komercu


Osim ovih, otpisanih 852 hiljade maraka, AMKO je dužan Općini Centar još i 1,1 milion maraka po osnovu neplaćene kirije za korištenje općinskih poslovnih prostora u kojima se nalaze njegovi marketi. Glavnica će, piše u odluci, biti isplaćivana sukcesivno. Za to vrijeme, poslujući, između ostalog, i u tim poslovnim prostorima, AMKO Komerc  je priskrbio milionske profite. Prema zvaničnim izvještajima o poslovanju, samo u posljednje četiri godine AMKO Komerc je prijavio dobit u ukupnom iznosu od 1,7 miliona maraka, dok je ukupni promet ove kompanije bio preko 160 miliona maraka.  To, međutim, nije bila prepreka općinskim vijećnicima, da na prijedlog načelnika Nedžada Ajnadžića otpišu 850 hiljada maraka ovoj kompaniji bliskoj SDA.
(zurnal.info)