DEBATA NAKON FILMA „RUŠEVINE RADNIČKE KLASE“:Otvoreno su nam rekli da nikada nećemo dobiti našu imovinu!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

DEBATA NAKON FILMA „RUŠEVINE RADNIČKE KLASE“: Otvoreno su nam rekli da nikada nećemo dobiti našu imovinu!

Pogledajte debatu nakon projekcije Žurnalovog filma „Ruševine radničke klase“

Otvoreno su nam rekli da nikada nećemo dobiti našu imovinu!

Prvog oktobra u sarajevskom Domu sindikata održana je projekcija filma TV Žurnala „Ruševine radničke klase“  kojeg možete pogledati na ovom linku.

Nakon projekcije održana je javna debata, u kojoj su učestvovali:

Ismet Velić, pravobranilac BiH

Senad Rahimić, pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH

Ismet Bajramović,  predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

Pravobranilac BiH Ismet Velić mišljenja je da osnovnu smetnju predstavlja postojanje Zakona o zabrani raspolaganja imovinom, da bi BiH došla do realizacija određenih prava. 

„Kasnije smo tražili da se vodimo pravom posjeda, ali i tu smo naišli na probleme. Onda smo se susreli sa problemima naše diplomatije, i ovo je na neki način politizirano. Nismo smjeli dozvoliti da damo susjedima njihovu imovinu, dok oni nama ne vrate imovinu BiH u susjednim zemljama“, naveo je Velić.  

Senad Rahimić,  pomoćnik direktora za pasivni podbilans Agencije za privatizaciju FBiH naveo je da do sada nije podnijeta nijedna prijava nadležnim Tužilaštvima, te da je imovina BiH u inostranstvu po definiciji trebala postati vlasništvo Federacije ili Kantona.

„U nekim sporovima smo uspjeli. Zadnja nam je presuda iz Srbije gdje smo imovinu Agrokomerca vratili, otprilike negdje oko 3.000 kvadratnih metara. A što se tiče neke imovine BiH vani, otvoreno nam na telefon  kažu da nikad nećemo dobiti tu imovinu“, objašnjava Rahimić.

„Pljačka je nastala davno prije. Samim kreiranjem Zakona o privatizaciji. Nažalost došli smo u poziciju kroz ove podbilanse da se razne mešetarije rade“, stav je Ismeta Bajramovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH.

Žurnalov film “Ruševine radničke klase” predočava probleme u procesu povrata imovine bosanskohercegovačkih firmi, sindikalnih organizacija i drugih institucija prije svega na Jadranskoj obali u Hrvatskoj. Nedavno usvojeni Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske problem je usložnjen jer uporedo sa tamošnjim opstrukcijama traje sporenje unutar BiH o zakonskom vlasniku pojedinih nekretnina.

 


(zurnal.info)

 Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)