FADIL NOVALIĆ TVRDI DA JE UGROŽEN:Otvorite mi restoran, ne mogu svuda da jedem!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

FADIL NOVALIĆ TVRDI DA JE UGROŽEN: Otvorite mi restoran, ne mogu svuda da jedem!

Novalić upozorio Službu za zajedničke poslove da se „neotvaranjem restorana ugrožava sigurnost federalnog premijera“. Nakon što je restoran ekspresno otvoren – ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević se požalio da mu nedostaju – kolači.

Otvorite mi restoran, ne mogu svuda da jedem!

„Kad si gladan, nisi svoj“, slogan je iz jedne tv reklame. Da je izrečena tvrdnja tačna, dokazao je početkom avgusta federalni premijer Fadil Novalić. Bio je, dakle, tog 1. agusta premijer Novalić gladan kao vuk. Sišao je u prizemlje zgrade Energoinvesta, kad tamo, na ulazu u Vladin restoran piše – zatvoreno. Brzo se vratio u kancelariju i ljutitim glasom počeo diktirati pismo.

„Cijenjeni“, urlao je dok je sekretarica marljivo zapisivala, „očekujem da bez odlaganja poduzmete sve neophodne mjere i aktivnosti kako biste odmah organizirali pružanje ugostiteljske usluge za potrebe Vlade Federacije BiH, u restoranu, u sjedištu Vlade FBiH“.

Jer, obrazložio je premijer Novalić, ne postoje nikakve smetnje da se premijeru i ministrima obezbijedi tražena djelatnost. A onda je zaprijetio.

„Koristim priliku i da istaknem da ću svako daljnje odlaganje i opstruiranje organiziranja pružanja tražene usluge cijeniti direktnim ugrožavanjem sigurnosti premijera i zamjenika premijera FBiH, s obzirom da uskraćivanjem ove usluge prisiljavate nas da istu koristio u objektima koji ne zadovoljavaju sigurnosne minimume i time ugrožavate ne samo štićene osobe, nego i lica koja su zadužena za štićenje“.

Ko god misli da je ovo jedan od onih satiričnih tesktova, vara se. Evo, dokument u prilogu, pa se i sami uvjerite.


Uglavnom, federalni premijer Fadil Novalić pismo je poslao direktoru Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiH Davorinu Koraću. Sredstva su ubrzo obezbijeđena, ali čim je restoran otvoren – pojavio se novi problem. Ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je primijetio da u restoranu, za čije se otvaranje založio premijer, fale – kolači.

„Ministar Bukvarević je prenio zainteresovanost svojih saradnika iz Ministarstva za boračka pitanja da se u sklopu pružanja usluga ugostiteljstva u zgradi Energoinvesta u Sarajevu, ponovo počne sa proizvodnjom i prodajom slastičarskih proizvoda, a koje su prekinute zbog preporuka revizora“, saopćili su iz Službe za zajedničke poslove Vlade Federacije BiiH.

Kako kolači nisu mogli praviti u vlastitoj režiji Vlade, Služba je provela postupak nabavke slastičarskih proizvoda. I tako je ministar Bukvarević Salko dobio – slatko.

Tek da se ne zaboravi.  Prije skoro tri godine, federalni premijer Fadil Novalić prigovorio je građanima Federacije BiH što svoj novac troše za nebitne stvari, a ne na osnovne životne namirnice – ulje i brašno. 

(zurnal.info)