Suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva:Ovo je predmet arogancije, bahatosti i sebičnosti

Istražujemo

Suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva: Ovo je predmet arogancije, bahatosti i sebičnosti

Tužilac je naglasio da se radi o predmetu visoke korupcije i da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka, osam vještaka i sa 600 materijalnih dokaza....

Ovo je predmet arogancije, bahatosti i sebičnosti
Optuženi Abdulah Skaka sa advokaticom Senkom Nožicom

Bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki danas je čitanjem optuženice počelo suđenje u Općinskom sudu u Sarajevu. Optuženičku klupu dijeli sa nekadašnjom pomoćnicom za finansije Amelom Kolovrat, te sa nekadašnjim predsjednikom i sekretarom Udruženja Medicinska asocijacija BIMA Farisom Fočom i Hasanom Mrkonjom.

OPTUŽENI POGAZILI DRUŠTVENE VRIJEDNOSTI

Postupajući tužilac Darko Soldat iznio je pomalo neuobičajenu uvodnu riječ što je kod odbrane izazvalo negodovanje.

Ovo je predmet arogancije, bahatosti, sebičnosti…“, počeo je tužilac Soldat, naglašavajući da su optuženi pogazili društvene vrijednosti koje ova država štiti načinom trošenja budžetskog novca.

Žurnal već godinama upozorava na sve nepravilnosti i nezakonitosti koje su se dešavale za vrijeme Skakinog mandata. Mandat je počeo nezakonitim izborom savjetnika, a završio pokušajem kupovine gradskog vijećnika.

Abdulah Skaka krajem januara izlazi pred sudMandat počeo i završio krivičnim djelomAbdulah Skaka krajem januara izlazi pred sud

Abdulah Skaka je za gradonačelnika imenovan u februaru 2017. godine i trebala su mu samo dva dana na toj funkciji da počne sa nezakonitim radnjama. Nezakonito je zaposlio četiri savjetnika. Oni su se prvobitno fiktivno zaposlili u Općinu Trnovo da bi ih 24 sata nakon toga imenovao za svoje savjetnike.

Nikad se do sada nije desilo da neko bude zaposlen na osnovu odluke o plati i naknadama“, istakao je tužilac Soldat.

Skaka je, prema optužnici, odgovoran i za utrošak budžetskih sredstava. Pojedinim udruženjima, u kojima su bili uposleni članovi njegove porodice, davao je budžetski novac za projekte koji nisu bili planirani Planom javnih nabavki.

Brdsko biciklističkom udruženju MTBA iz Mostara dodijelio je 20.000 KM za sufinansiranje projekta postavljanja jarbola i zastave BiH na brdu Fortica iznad Mostara. Za ovaj projekat nisu mogla biti odobrena sredstva tekuće rezerve Budžeta Grada Sarajeva.

Udruženju za promociju kulture, edukacije, i očuvanja kulturne baštine Bedem u decembru 2019. odobrio 18.000 KM za projekat „Edukacija mladih o značaju Dana državnosti BiH“ i to 20 dana nakon Dana državnosti. Članica skupštine ovog udruženja bila je i Skakina sestra Lamija. Ni ovo Udruženje nije namjenski utrošilo sredstva, ali ih Skaka nije tražio nazad.

Novac je pravdan, kazao je tužilac, računima iz restorana, kafana, butika… koje će predočiti kao materijalne dokaze tokom suđenja.

Pjevači, pekare, patuljci i bolidi po ukusu Abdulaha SkakeKako je sarajevski gradonačelnik trošio gradski budžetPjevači, pekare, patuljci i bolidi po ukusu Abdulaha Skake

Prema optužnici, Abdulah Skaka u godišnji izvještaj o izvršenju budžeta Grada Sarajeva nije unio podatak o prihodima nastalim u organizaciji dočeka Nove godine za 2018. (260.000 KM) i 2019. (170.000 KM).

PRIKAZANA FOTOGRAFIJA RASVJETE U SUDNICI

Novcem iz gradskog budžeta pomogao rasvjetu puta u naselju Rajski do u Općini Trnovo (RS) i to na prostoru gdje se nalazi njegova vikendica. Za ovaj projekat izdvojeno je 15.000 KM. Skaka je sa Općinom Trnovo (RS) zaključio ugovor o finansiranju projekta javne rasvjete povratničkoj populaciji iako je znao da se radi o vikend naselju u kojem nema povratnika. Ali, zato rasvjeta ide sve do njegove vikendice, o čemu postoji i materijalna dokumentacija.

Gradonačelnik Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u TrnovuSVJETLO NA KRAJU ENTITETAGradonačelnik Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u Trnovu

Tužilac Soldat je u sudnici pokazao i fotografiju rasvjete razvedene do Skakine vikendice.

Planom javnih nabavki u Gradskoj upravi i Pravobranilaštvu Grada Sarajeva za 2018. nije bila planirana javna nabavka usluge dopremanja bolida Formule E, pokaznog vozila. Skaka je donio odluku o preraspodjeli sredstava prvobitno namijenjenih za adaptaciju i opremanje poslovnih prostora i prvu fazu projekta svjetlosne dekoracije Grada Sarajeva na dopremanje ovog bolida za njegovo izlaganje u periodu od 27.11. do 30.11.2018. godine.

Sa firmom iz Londona je sklopio ugovor vrijedan 54.522 KM iako ta firma nije učestvovala u dopremanju bolida. Za sve navedeno prethodno nije konsultovao Gradsko vijeće, te je budžet Grada Sarajeva oštetio za gore pomenuti iznos.

Primjer egomanije trošenja budžetskog novca je i taj što su jednoj agenciji dali 6.000 KM samo da napiše vijest da dolazi bolid“, istakao je tužilac.

Skaka je optužen i da je obećavao razne pogodnosti, između ostalog i novac vijećnicima, uoči izbora predsjedatelja Gradskog vijeća i gradonačelnika da glasaju po njegovim uputama, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi se optuženi Skaka mogao kandidirati i biti izabran za drugi mandat na toj poziciji.

Tužilac je naglasio da se radi o predmetu visoke korupcije i da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka, osam vještaka i sa 600 materijalnih dokaza.

REAGOVANJE ODBRANE

Skakina advokatica Senka Nožica istakla je da u 20 godina, otkako je donesen zakon o izlaganju uvodne riječi, nije čula ovakvo izlaganje tužioca, posebno da vrijeđa optužene i odbranu.

„Nijedan navod nije u skladu sa dokazima u spisu već je izvrnut. Nećemo dokazivati da je moj branjenik sebi pribavio imovinsku korist jer za to i nije optužen. Toliko o tome o kakvoj visokoj korupciji se ovjde radi“, kazala je Nožica.

Advokat drugooptužene Kolovrat naglasio je da ona nema veze sa odlukama gradonačelnika, niti ih je mogla ispraviti već samo po njima postupiti. Naglasio je da će dokazivati da nema protupravnih radnji. 

Suđenje se nastavlja 4. marta.

(zurnal.info)