Pjesme Marša za žrtve korupcije:Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit zvan!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

Pjesme Marša za žrtve korupcije: Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit zvan!

Pjesme koje će se pjevati na Maršu za žrtve korupcije. Sarajevo, devetog decembra, devet do dvanaest. Ako do sada niste, vrijeme je da naučite tekstove

Padaj silo i nepravdo, narod ti je sudit zvan!

“Padaj silo i nepravdo” je revolucionarna pjesma nadahnuta Hvarskim ustankom. Nastala je na osnovama pjesme “Slobodarka” koju je napisao Imoćanin Josip Smodlaka, bivši gradonačelnik Splita u dva mandata. Autor muzike je splitski partizan Josip Hatze.  

Pjesma je bila himna Hvarske partizanske čete “Matij Ivanić”.

Pjesma "Internacionala" simbol je nepokolebljive borbe za ideale jednakosti i slobode u čitavom svijetu.

Međunarodna asocijacija socijalističkih i socijal-demokratskih stranaka – Druga internacionala u 19. vijeku izabrala ju je za svoju himnu. Tekst je 1871. godine napisao Eugene Pottier, član savjeta Pariške komune. Na početku je pjevana uz melodiju “Marseljeze”, sve dok 1888. godine Pierre De Geyter nije napisao današnju muziku. U toku Španskog građanskog rata “Internacionala” je bila himna Internacionalnih brigada. U Drugom svjetskom ratu povezivala je pripadnike antifašističkih pokreta širom Evrope. 

Ako do sada niste, krajnje je vrijeme da naučite tekstove. Vidimo se u Sarajevu, na Maršu za žrtve korupcije, devetog decembra, devet do dvanaest. Na Dan borbe protiv korupcije!


(zurnal.info)