Vladine mjere u doba korone:Pandemijske olakšice za graditelje "najljepših objekata"

Istražujemo

Vladine mjere u doba korone: Pandemijske olakšice za graditelje "najljepših objekata"

Nakon što je gradnja 30 stanova u Derventi 17. januara 2018. godine povjerena teslićkom “Graditelju”, “Radu” i “New Sanatronu” iz Novog Grada, i to za 1.279.624 KM, pandemijske tender olakšice dobro su došle za odliv novih 35.000 KM. Toliko, naime, košta polaganje cijevi u kanal i asfaltiranje pješačkog prilaza, što nije bilo predviđeno osnovnim projektom.

Pandemijske olakšice za graditelje "najljepših objekata"
FOTO: Anadolija

Prilikom projektovanja i gradnje stanova, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih u Bosni I Hercegovini, Vlada Republike Srpske ne vodi računa baš o svemu. Zato su tu iznenadni tenderi za nepredviđene radove i, u doba pandemije korona virusa, omiljeni pregovarački postupak bez potrebe da se obavijesti javnost. Ali, s potrebom da se obavijeste pogodne firme.

Nakon što je gradnja 30 stanova u Derventi 17. januara 2018. godine povjerena teslićkom “Graditelj”, “Radu” i “New Sanatronu” iz Novog Grada, i to za 1.279.624 KM, pandemijske tender olakšice dobro su došle za odliv novih 35.000 KM.

Toliko, naime, košta polaganje cijevi u kanal i asfaltiranje pješačkog prilaza jer, prema dokumentaciji, zgrada nije povezana s ulicom. To čak nije ni bilo predviđeno osnovnim projektom.

Zato je Vlada, saznaje Žurnal, 25. marta “Graditelju” poslala novi poziv da dostavi početnu ponudu za izvođenje dodatnih, “nepredviđenih” radova. Zanimljivo, ostavila je rok do 2. aprila, ali je završetak posla spremna da čeka četiri mjeseca.

“Tokom izgradnje višeporodičnog stambenog objekta ustanovljeno je da je neophodno izvesti dodatne, nepredviđene radove koji se odnose na zacjevljenje vanjskog kanala, koji prolazi ispred objekta u zoni ulaznog stepeništa, kako bi se obezbjedio pješački prilaz objektima i komunikacija sa ulicom, a koji nisu bili obuhvaćeni projektnom dokumentacijom i osnovnim ugovorom”, stoji u pozivu.

Da bi hitnost postupka bila opravdana potrudio se i protivpožarni inspektor koji je, prema navodima Vlade, zahtijevao da ovaj problem bude riješen u momentu kada je izdavao protivpožarnu saglasnost neophodnu za tehnički prijem objekta.

Firme su već 8. aprila odabrane za posao, a ponuda je bila tek 13 maraka jeftinija od procijenjene vrijednosti.

Inače, ključevi za 30 porodica svečano su, uz pompu, kamere i narodne nošnje, podijeljeni 12. februara. Prethodnih 25 godina novi stanari živjeli su u alternativnim smještajima.

U gradnji za izbjegle i raseljene, a u okviru Regionalnog projekta stambenog zbrinjavanja, “Graditelj” se našao i u Doboju i Prnjavoru. U gradnji 135 stanova u Doboju pomagao mu je Borko Đurić sa “GP Krajinom”, te “New Sanatron” i “Termotehnika”. Posao je bio vrijedan 7.734.865 KM. U Prnjavoru “Graditelj” je 14 stanova gradio po cijeni 717.447 KM.

IZVRSNOST ILI PODOBNOST?

Nakon što se “Graditelj” našao na listi kompanija koje su u vremenu privatizacije označene za prodaju, radnici su kreditom otkupili akcije. Potom su, kazao je vlasnik današnjeg “Graditelja” Milorad Vuković, nastavili da grade “najljepše objekte u našoj državi”.

Zanimljivo, institucije su ih pozivale kada su u pitanju bili mnogi vrijedni projekti – izgradnje sudova, obnove škola, gradnja stanova za boračku populaciju, crkava…

“Graditelj” je postao i poslovni partner ruskog “Gazproma”, za kojeg je gradio više benzinskih pumpi. Firma je bila angažovana i za radove u Termoelektrani Stanari.  

Takođe, i za “New Sanatron” svojevremeno se zauzimala vlast. Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić tokom 2012. godine izjavio je da će porazgovarati sa direktorima javnih preduzeća u RS da bi utvrdio zašto na tenderima domaće kompanije ne mogu plasirati proizvode, nego se ugrađuju uvozni.

“Tokom posjete preduzeću ‘New Sanatron’ u Novom Gradu, Džombić je ocijenio da je nedopustivo da domaće kompanije ne mogu plasirati proizvode, čak ni u javnim preduzećima, nego se umjesto njihovih proizvoda ugrađuju uvozni. Prvi razgovor biće sa direktorkom ‘Elektroprivrede RS’ (Branislavom Milekić) kako bi vidjeli na koji način može da se obezbijedi veće učešće domaćih proizvoda u toj komapniji”, pisali su tada mediji.

Željka Krpić, vlasnica firme, žalila se na nelojalnu konkurenciju.

O preduzeću “Krajina”, Đurićevoj uspješnici, Žurnal je opširno pisao.

(zurnal.info)