DRŽAVNA PUTNIČKA AGENCIJA:Parlamentarci potrošili 400 hiljada maraka na posjete Parizu, Londonu, Šangaju, New Yorku...
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

DRŽAVNA PUTNIČKA AGENCIJA: Parlamentarci potrošili 400 hiljada maraka na posjete Parizu, Londonu, Šangaju, New Yorku...

Konferencije, studijska putovanja, seminari. Parlamentarci ne biraju. Razloge i efekte njihovog putovanja, na koje je za manje od polovine mandata potrošeno više od 400.000 KM, niko ne provjerava

Parlamentarci potrošili 400 hiljada maraka na posjete Parizu, Londonu, Šangaju, New Yorku...

Kneževina Monako, Pariz, Lisabon, Rim, Baku, Garmisch-Partenkirchen, New York, Šangaj, Toronto... Ovo su samo neke od egzotičnih destinacija koje su tokom prošle i u prvoj polovini ove godine posjetili zastupnici i delegati iz državnog parlamenta. Postoji li konkretna korist za državu?

SHERATON I BLAJBURG

Predsjedavajuća Predstavničkog Doma Parlamenta BiH Borjana Krišto u desetom mjesecu prošle godine posjetila je Dubrovnik gdje je prisustvovala svečanom otvaranju hotela Sheraton Dubrovnik Riviera i Mlini. Jednodnevni boravak predsjedavajuće Krišto na otvaranju hotela sa 4 zvjezdice teško da ima bilo kakve veze sa poslom za koji je izabrana da obavlja za građane BiH.

Zajedno sa stranačkim kolegom Barišom Čolakom, Borjana Krišto prošle godine bila je i na komemoraciji povodom 70. godišnjice Blajburške tragedije a troškovi za jedan dan iznosili su 472 KM. Krišto i Čolak bili su i ove godine na 71. godišnjici Blajburške tragedije. Ovog puta ostali su 2 dana a troškovi su iznosili 1246 KM. Također, Krišto je u 5 mjesecu prošle godine 2 dana provela u Minhenu. U podacima Parlamentarne skupštine BiH kao razlog njenog odlaska u Njemačku navodi se samo “Konferencija”.

 ŠANGAJ

 

 

Ognjen Tadić, Safet Softić i Ljilja Zovko 5 dana prošlog mjeseca proveli su u glavnom gradu Republike Kine gdje su bili u bilateralnoj posjeti. Ukupni troškovi ovog putovanja još uvijek nisu obračunati.

FRANKOFONIJA

Članovi naše delegacije Damir Arnaut i Milica Marković potrošili su 6.374 KM i proveli 5 dana u Bernu gdje su bili dio 41. godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije. Na 28. zasjedanju Regionalne skupštine Frankologije 4 dana proveo je zastupnik Salko Sokolović. Skupština je bila u Jerseyu a troškovi 2915 KM.

NEW YORK

Na 4. svjetsku konferenciju predsjednika parlamenata u New York išao je prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Ognjen Tadić. Za pet dana troškovi su iznosili 6438 KM.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

U popularnom njemačkom skijalištu Garmisch Partenkirchenu na seminaru za parlamentarce u Centru za evropsku sigurnosnu politiku prisustvovalo je čak osam bh. parlamentaraca uz plaćen smještaj i ukupne troškove od 3.809 KM. Tamo su boravili Sifet Podžić, Borislav Bojić, Borjana Krišto, Bariša Čolak, Mario Karamatić, Hanka Vajzović, Hazim Rančić i Darko Babalj.

ŽENSKI FORUM

U devetom mjesecu prošle godine dva dana u Sankt Petersburgu zastupnice Dušanke Majkić građane je koštalo 3626 KM. Majkić je u Rusiji bila učesnica Euroazijskog ženskog foruma.

STUDIJSKA POSJETA

Mirsad Isaković u 10 mjesecu prošle godine boravio je 3 dana u Štokholmu. U podacima Parlamentarne skupštine BiH kao razlog njegovog odlaska navodi se samo “Studijska posjeta”.

BAPTIZAM

U Poznanju u Poljskoj 15.04. ove godine održano je svečano obilježavanje 1050. godišnjice baptizma. Svečanost naravno nije mogla proći bez delegacije BiH. Ovoga puta tu su bili Safet Softić i Nikola Lovrinović a troškovi su iznosili 1930 KM.

KORIST ZA DRŽAVU?

Adis Arapović, menadžer u CCI-u kaže da je posebno indikativno kako se neka imena mnogo češće pojavljuju u odnosu na ostale parlamentarce i kako politička parlamentarna većina čak i predstavljanje zemlje na najvišem parlamentarnom nivou u svijetu, gleda uskostranački, a ne kao državni interes.

- Ovi podaci su za mene lično frapantni, eksplicitan su dokaz nevjerovatne rastrošnosti i to u vremenima narasle potrebe za uštedama gdje god je to moguće. Ipak, največi problem je što izostaje odgovor na pitanje šta je konkretna korist od svih ovih putovanja, posebno na egzotične destinacije, irelevantne konferencije i studijska putovanja drugorazredne važnosti. Da li iko ikada uradi cost-benefit analizu, odnosno uporedi potrošeni novac s eventualnom koristi koja je iz te investicije proizašla? Ukoliko bi se sabrali troškovi na putovanja unazad 5-10 godina dobili bi desetine potrošenih miliona budžetskog novca na komociju, luksuz i privilegije nekolicine ljudi i istovremeno gotovo nikakve rezultate i ishode iz svega toga.

REKORDERI

Svojim kolegama u državnom Parlamentu najvećim brojem pečata u pasošu dobijenih u prošloj i prvoj polovini ove godine može se pohvaliti zastupnik SDA Senad Šepić. On je u 2015. godini bio na čak 15 službenih putovanja, ili na više od jednog mjesečno. U ovoj godini Šepić je već bio na 8 putovanja.

Osim što je kao stalni predsjedavajući Stalne delegacije PSBiH bio redovni učesnik u aktivnostima Vijeća Europe u Strazburu, Parizu, Briselu, Londonu, Senad Šepić je posjetio i New York gdje je bio na međunarodnoj konferenciji o multinacionalnim naporima za jačanje slobode vjere sa troškovima od 562 KM. Od 30.10 do 02.11. 2015.godine posmatrao je parlamentarne izbore u Azerbejdžanu, a ukupni troškovi tog putovanja su iznosili 2.735 KM. Ono što je zanimljivo je da je prošlog mjeseca Šepić posjetio Toronto, a da svrha i razlog njegove posjete Sjeverno - američkom kontinentu u podacima Parlamentarne skupštine BiH nisu navedeni. Sve što piše je „Posjeta Kanadi“.

- Želim reći da su najveći dio tu pobrojanih putovanja rezultat obavljanja funkcije šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, sa posebnim angažmanom u 2015. i prvoj polovini 2016. godine jer je BiH, po prvi put predsjedavala Komitetom ministara Vijeća Evrope u 2015. godini. Prema pravilima Vijeća Evrope, šef delegacije zemlje koja predsjedava postaje član Predsjedničkog komiteta i Biroa Vijeća Evrope i ima obavezu učestvovati na njihovim sastancima 6 mjeseci tokom zasjedanja, kao i 6 mjeseci prije i 6 mjeseci nakon završetka predsjedavanja svoje zemlje. Osim sastanaka vezanih za Vijeće Evrope i gore pobrojane aktivnosti, boravio sam na poziv Međunarodnog foruma parlamentaraca na panelu GS Ujedinjenih naroda u New Yorku i troškove su snosili organizatori. Također, na poziv Bosansko- kanadske zajednice boravio sam u maju ove godine u Kanadi. Troškove ovoga puta su također snosili organizatori domaćini iz Kanade, za Žurnal kaže Senad Šepić, zastupnik SDA u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BiH.

Ognjen Tadić drugi je na listi onih koji su imali najveće troškove. U posljednjih godinu i po obišao je Kneževinu Monako, Rabat, Hag, Beograd, New York, dva puta Brisel, Bukurešt, Kadanabiju u Italiji, Tiranu, Sofiju, Vašington i Šangaj. Ukupno 12 putovanja i potrošenih više od 28 000 KM.

Treću poziciju drži zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je tokom 2015. godine bio gost po pet puta u Strazburu i  tri puta u Parizu. U ovoj godini Strazburg mu je bio destinacija 2 puta, a po jednom Pariz i Štokholm. Magazinović je na ova putovanja išao kao član komiteta za jednakost i nediskriminaciju PS Vijeća Evrope, a išao je i na svjetski forum za demokratiju.Troškovi na teret državnog budžeta viši od 27 000 KM.

Milica Marković, državna zastupnica SNSD-a zajedno sa ostalim kolegama iz SNSD-a prošle godine često je napuštala salu državnog parlamenta BiH, ali je zato redovno pratila zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u  Strazburu čak 4 puta. Bila je i dio BH delegacije koja je išla na 41.godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Frankofonije u Bernu, i svjetski forum za demokratiju u Strazburu. 3.262 KM koštao je njen put u Pariz gdje je Marković bila na sastanku komiteta za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj i konferencija o konvenciji Medicrime. Službeno je posjetila i Azerbejdžan.  U 2016. godini januarsko i aprilsko zasjedanje Vijeća europe, jasno, nije moglo proći bez Milice Marković. Ukupni troškovi za 2015 i 2016. godinu iznosili su više od 22 000 KM.

Državni zastupnik Nikola Lovrinović u 2015. godini bio je na 10 putovanja, a u ovoj godini putovnicu je službeno upotrijebio već 4 puta. Na račun državnog  budžeta bio je u Ženevi, Beogradu, Briselu, Strazburu, Budimpešti, Budvi, Tirani, Stavangeru, opet u Briselu, pa u Moldaviji. Za njegova putovanja iz budžeta je izdvojeno više od 22 000 KM.

BAHATOST I ZLOUPOTREBA?

Zastupnik DF-a Damir Bećirović, zajedno sa kolegama Nenadom Lalićem i Predragom Kolužom u desetom mjesecu prošle godine proveo je 3 dana u Ženevi na godišnjem zasjedanju interparlamentarne unije, a troškovi su iznosili 10 681 maraka. Za Žurnal kaže:

- Očigledno je da je Parlament BiH jedna vrlo dobro uhodana putnička agencija. Po mom mišljenju možda 40% svih ovih putovanja su opravdana a sve ostalo je bahatost i određena zloupotreba budžetskih sredstava. Ne vjerujem da uopšte postoje izvještaji sa ovih putovanja i koji je eventualni učinak tih putovanja. Vidimo da se obilaze sve moguće svjetske destinacije, vidimo i ko su rekorderi po utrošku budžetskih sredstava ali ne vidim nikakvu reakciju tijela koja treba da se bave zakonitošću utroška tih sredstava.

Državnici obilaze sve moguće svjetske destinacije. Dio su konferencija, seminara, zasjedanja, samita, komiteta, koji su građanima ponekad teški i za izgovoriti, a kamoli naći neki smisao. Da li su parlamentarci zabrinuti zbog trošenja ogromne količine budžetskog novca? Nisu, jer ne postoji mehanizam kontrole opravdanosti.Sve je prepušteno njihovoj savjesti,a to znamo šta znači. Odluku o službenim putovanjima parlamentaraca donosi uži kolegij parlamenta, to jest opet manja grupa parlamentaraca, koji ne žele jedni drugima uskratiti brojna  putovanja.

(zurnal.info)