Denis Zvizdić – dva u jedan:Predsjedavajući Vijeća ministara ulazi u Kolegij Parlamenta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Denis Zvizdić – dva u jedan: Predsjedavajući Vijeća ministara ulazi u Kolegij Parlamenta

Sutra ozvaničenje koalicije SNSD-HDZ-SDA. Denis Zvizdić će istovremeno biti šef i izvršne i zakonodavne vlasti. Kolegama iz SDA kazao da narod od njih očekuje koaliciju sa Dodikom i Čovićem

Predsjedavajući Vijeća ministara ulazi u Kolegij Parlamenta

 

SDA, HDZ i SNSD postigli su sporazum da sutra, na konstituirajućoj sjednici, izaberu članove Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, saznaje Žurnal.

Ukoliko ne bude nekih nepredviđenih izmjena, mjesto člana Kolegija iz reda bošnjačkog naroda trebao bi zauzeti Denis Zvizdić, odlučeno je na današnjoj sjednici Kluba zastupnika ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Upravo je Zvizdić bio glavni zagovornik da SDA sutra i formalno sklopi koaliciju sa Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om BiH.

„Narod to od nas očekuje“, kazao je Zvizdić svojim stranačkim kolegama, obrazlažući razloge zbog kojih bi SDA trebala pristati na koaliciju sa Dodikom i Čovićem.

Nakon ovoga, većinom glasova je odlučeno da na sutrašnjoj sjednici upravo Denis Zvizdić bude izabran za člana Kolegija. Zvizdić, podsjećamo, trenutno obavlja i funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, pa će tako, ukoliko ne bude naknadnih izmjena, od sutra biti i šef Parlamenta. To znači da će Zvizdić istovremeno biti šef i izvršne i zakonodavne vlasti na državnom nivou. Tokom mandata u Vijeću ministara BiH, Denis Zvizdić nije skrivao da gaji dobre odnose sa kadrovima Dodikovog SNSD-a. Prvo je sa Željkom Cvijanović i kadrovima HDZ-a usaglasio Mehanizam koordinacije prema kojem su kantoni, faktički, dobili mogućnost blokiranja svih bitnih pitanja koja se odnose na euro integracije. Nakon toga, Zivizdić je, upravo, sa SNSD-om i HDZ-om BiH osigurao većinu za povećavanje akciza na gorivo, što je u izbornoj godini povećalo budžet Dodikove vlasti. Osim toga, Zvizdić je pristao da, u okviru Upitnika, u Evropsku uniju pošalje i rezultate popisa stanovništva koje je objavio Zavod za statistiku Republike Srpske, a koji su proglašeni neustavnim.

Bitno je napomenuti da su zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas podržali kadrove SNSD-a prilikom izbora srpskih delegata u Dom naroda BiH. Tako će SNSD, zahvaljujući glasovima SDA, u Klubu Srba, od pet delegata, kontrolisati njih četvero.

„Protuusluga“ bi trebala stići sutra, kada će SNSD podržati Zvizdićevu kandidaturu za člana Kolegija Predstavničkog doma. SNSD i HDZ, kako saznajemo, još nisu donijeli konačne odluke o svojim članovima Kolegija, Ipak, Nebojša Radmanović (SNSD) i Borjana Krišto (HDZ BiH) glavni su favoriti ove dvije stranke prilikom izbora članova Kolegija iz reda srpskog, odnosno hrvatskog naroda.

(zurnal.info)