Uhapšeni direktor Triglav osiguranja i policajac:Pisali saobraćajne kazne sa greškom od stotinu godina

Istražujemo

Uhapšeni direktor Triglav osiguranja i policajac: Pisali saobraćajne kazne sa greškom od stotinu godina

Ova grupa je varala na posebno bizaran način tako što su na prekršajnim nalozima mijenjali datum dospjeća. Recimo, umjesto 2017, na kaznama su stavljali datum od 2117. godine...

Pisali saobraćajne kazne sa greškom od stotinu godina
Ilustracija; FOTO: MUP KS

Na području Bihaća policijski službenici Sektora kriminalističke policije provode akciju kodnog naziva„Budućnost“. Do sada su uhapšene četiri osobe, među kojima su, kako saznaje Žurnal, direktor Triglav osiguranja Miroslav Tomić  i policajac MUP-a USK Tomislav Šantić


Uhapšeni direktor Triglav Osiguranja Miroslav Tomić, policijac Tomislav Šantić i još dvije osobe dovode se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela „Zloupotreba položaja i ovlasti“, "Primanje dara i drugih oblika koristi“ i„ Davanja dara i drugih oblika koristi“. U toku su pretresi na više lokacija.

Kako saznaje Žurnal, ova grupa je varala na posebno bizaran način tako što su na prekršajnim nalozima mijenjali datum dospijeća. Prema izvorima Žurnala koji su uključeni u istragu, sve je rađeno tako što bi policijski službenik izdao saobraćajnu kaznu, a potom bi u osiguravajućem društvu promjenili datum dospjeća kazne.

Na primjer, umjesto 2017. godina, na nalogu bi napisali 2117. godinu, što bi značilo da se dospijeće kazne moglo očekivati tek za 100 godina. S obzirom da software kazne briše već nakon dvije godine, u praksi je to značilo da kazna praktično i ne postoji. Svi uključeni u prevaru, primali su mito za svoje usluge. 

Na ovaj način, kako saznajemo, uhapšeni su radili najmanje dvije godine. 

(zurnal.info)