Sebija Izetbegović ugostila Ekrema Julardžiju:Plaketa kao podrška fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

Sebija Izetbegović ugostila Ekrema Julardžiju: Plaketa kao podrška fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Kada je Sebija Izetbegović ugostila Ekrema Julardžiju na KCUS-u da bi primila plaketu od Saveza RVI SBK, direktno je podržala čovjeka i organizaciju koja godinama na fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom izvlači novac iz javnih institucija

Plaketa kao podrška fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom
FOTO: kcus.ba

 

Krajem oktobra 2019. godine objavljen je snimak u kojem Ekrem Julardžija tadašnjem radniku Apel prometa Mustafi Kovačeviću objašnjava na koji način ova firma zapošljava osobe sa invaliditetom. Predsjednik Saveza RVI SBK jasno je objasnio da sve firme u vlasništvu Saveza fiktivno zapošljavaju osobe sa invaliditetom - dobiju na osnovu njihovog zapošljavanja poticaje i refundacije plata od federalnog Fonda a onda radnici zadržavaju 100 KM a ostatak vraćaju firmi.

Iako je prošlo 18 mjeseci od objave snimka, iz Tužilaštva Srednjebosanskog kantona optužnice protiv Ekrema Julardžije nema. Šutnja Tužilaštva ne treba da iznenađuje.

Savez ratnih vojnih invalida SBK uručio je danas Plaketu generalnoj direktorici KCUS, prof.dr.Sebiji Izetbegović u znak zahvalnosti na nesebičnom radu i ogromnom doprinosu u borbi sa pandemijom uzrokovanom virusom Covid -19. Ovom prilikom prof.dr.Izetbegović ugostila je predsjednika Saveza, Ekrema Julardžiju sa kojim je, između ostalog,  razgovarala i o mogućim načinima unaprijeđenja buduće saradnje u cilju pružanja što kvalitetnijih i efikasnijih usluga ratnim vojnim invalidima ,” obavijestili su javnost sa Kliničkog centra u Sarajevu početkom maja.

 

 

Kada je Sebija Izetbegović ugostila Ekrema Julardžiju na KCUS-u direktno je podržala čovjeka i organizaciju koja godinama, na fiktivnom zapošljavanju osoba sa invaliditetom, izvlači novac iz federalnih institucija i ustanova. Direktorici Izetbegović ne smeta ni činjenica da je samo devet dana ranije na Općinskom sudu u Travniku rečeno da Savez još uvijek svim zaposlenim osobama sa invaliditetom uzima veći dio plate.

I danas je takva praksa,” reći će 28. aprila sekretar Saveza RVI SBK Ekrem Lubenović dok je svjedočio na ročištu povodom tužbe Mustafe Kovačevića protiv firme Apel promet.

Tako će se nastaviti sve dok, rekao je sekretar, "upravni i nadzorni odbor ne donesu drugačije odluke”.

Da se praksa iskorištavanja osoba sa invaliditetom neće tako brzo promijeniti na sudu je potvrdio i predsjednik Upravnog odbora Apel promet Ilijaz Crnica.

Kako je nakon objave snimka, a kasnije i javnog priznanja rukovodstva Saveza, Apel promet ponovo počeo dobijati značajna sredstva iz Fonda, ne čudi samouvjerenost predsjednika njihovog Upravnog odbora.

Tako se radilo, a i danas se isto radi kao da se ništa nije ni desilo,” rekao je na Općinskom sudu u Travniku predsjednik Upravnog odbora Apel prometa Ilijaz Crnica.

Mnogo je sličnosti u radu direktorice KCUS-a i Ekrema Julardžije. Podsjetimo, dok je Ekrem Julardžija zloupotrebljavao invaliditet Mustafe Kovačevića da dobije 40 hiljada maraka poticaja iz federalnog Fonda, Sebija Izetbegović snimljena je kako prijeti uposlenicima na KCUS-u.

 

„Nemojte se igrati glavom. Još jednom čujem jednu riječ da ste uputili Muameri Šehić o tome šta ona piše ili ne piše ... Nemojte kolutati očima, ja vas dobro znam. Ja ću objaviti u medijima kako ste vi napisali da nikad ništa ne radite. Nemojte se igrati sa mnom. Ja vam nisam član vašeg društva propalica na koje ste vi naučili. Ovo je zadnje upozorenje i zadnji naš razgovor. Jeste li me čuli? JOŠ JEDNOM ČUJEM DA STE UZELI MOJE IME U USTA, ZAPAMTIT ĆETE ME ZA ŽIVOTA“, upozorila je Sebija Izetbegović 2016. godine nepoznatog uposlenika Kliničkog centra Sarajevo.

Tadašnji predsjednik Sindikata uposlenih na Kliničkom centru Sarajevo Suad Rožajac javno je rekao da direktorica prijeti uposlenicima da će im iščupati grkljan. Te navode ona nikada nije demantovala, samo je rekla da Rožajac ne istupa  u ime svih radnika i da mu je istekao mandat. Nakon ovog istupa, on je izgubio radno mjesto na Kliničkom centru Sarajevo.

Također, Ekrem Julardžija je Kovačevića nazvao “neradnikom i uhljupom”, kako  Sebija Izetbegović obično karakteriše sve one koji se suprostave njenom načinu vođenja KCUS-a.

(zurnal.info)