Tajkunska vlast:PLJAČKA PREDUZEĆA "NOVA BORJA": Uložili 10 miliona maraka da bi radnike izbacili na ulicu
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

PLJAČKA PREDUZEĆA "NOVA BORJA": Uložili 10 miliona maraka da bi radnike izbacili na ulicu

Prosta računica kaže da je Vlada RS, otkako je preuzela “Nova Borja” do danas, u ovu firmu uložila deset miliona maraka, a da trenutno ima preduzeće na umoru i radnike na ulici. I niko ništa

PLJAČKA PREDUZEĆA "NOVA BORJA": Uložili 10 miliona maraka da bi radnike izbacili na ulicu

Vlast u Republici Srpskoj, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), je u poslednjih osam godina demonstrirala veliku umješnost kada je trebalo državnu imovinu i budžetske pare raskrčmiti tako da dobar njihov dio završi u njihovim džepovima.

Kako se nerezonski potrošio novac od prodaje Telekoma, aktuelna vlast je manjak sredstava namicala novim zaduženjima, pa je na kraju 2013. godine ukupan dug Republike Srpske narastao na nevjerovatnih četiri milijarde i 757,63 miliona konvertibilnih maraka.

Poseban dar u ekonomskoj akrobatici, vlastodršci su pokazali kupujući već privatizovana državna preduzeća, koja su potom, očišćena od dugova, po povoljnim cijenama prodavala ljudima bliskim vladajućim strukturama koji su te firme potpuno uništavali.

Jedan od takvih slučajeva je preduzeće “Nova Borja” iz Teslića, čiji radnici su mjesecima bez plata i uplaćenih doprinosa, a dobar dio njih će ostati i bez posla.

DOBIO ČISTO, VRATIO UNIŠTENO

Saga “Nova Borja” traje godinama. Prvo je nekadašnje preduzeće “Borja” u stečaju putem licitacije kupila Vlada RS za 7,35 miliona KM. Posle toga, u 2011. godini Vlada je sklopila ugovor o prodaji Drvne industrije "Nova Borja" preduzeću "InterLignum" iz Teslića za 6,3 miliona KM, ali novac nikada nije uplaćen tako da je taj ugovor raskinut.

Kvaka je u tome što je vlasnik “InterLignuma” bio SNSD-ovom stranački funkcioner Stojko Petković, koji je za godinu dana, koliko je gazdovao firmom, potpuno uništio preduzeće, a radnike ostavio na ulici. “Nova Borja” su Petkoviću prodata metodom neposredne pogodbe. Petković je dobio čisto preduzeće, jer je Vlada RS prethodno izmirila obaveze firme po osnovu poreza i doprinosa, kao i zaostale plate radnicima, a Vladi ga je vratio uništeno i opterećeno dugovima.

Petković iz firme odlazi u oktobru 2012. godine, a s njim i direktor preduzeća Zoran Milovanović, inače Petkovićev kum.
Za godinu dana, koliko su firmom “Nova Borja” upravljali Petković i Milovanović, netragom je nestalo dva miliona maraka, koliko je Vlada RS uložila da bi se pokrenula proizvodnja, a svojim naslednicima ostavili su minus od tri miliona maraka.

Do dana današnjeg niko nije zatražio odgovornost ljudi koji su preduzeće i radnike doveli na rub propasti niti obrazloženje gdje su isparila dva miliona maraka koja je za pokretanje firme dala Vlada RS.

Nakon Milovanovića, novi direktor postaje Nenad Mišić, koji je radnicima uspio isplatiti dvije i po plate zarađene u ranijem periodu. Proizvodnja je počela, radnici su se vratili na posao, a Mišić je imao obećanja da će dobiti kredit od IRB-a, kako bi firmu digao na noge.

Obećanje, ludom radovanje. Kredit IRB-a, koji je mogao spasiti firmu, nije odobren, što potvrđuje da aktuelna vlast nije ni željela da “Nova Borja” obnovi proizvodnju.

Pošto su uvidjeli da direktor Nenad Mišić zna posao i da bi mogao oporaviti firmu, SNSD putem svojih stranačkih vojnika Mišića opstruiše na svakom koraku.

Tako u “Nova Borja” dovode Ratka Kuprešaka, čovjeka iz firme “LIGNAKON”, koji se počinje ponašati kao poslodavac, dok se firmi “Klječanin kompani” omogućava da dovozi svoje trupce u fabriku i da radnici “Borja” rade za njega.

U novembru 2013. godine konstituiše se novi Nadzorni odbor preduzeća, koji po nalogu iz SNSD-a smjenjuje Mišića i imenuje novog direktora Miladina Bačića.

DELOŽACIJA RADNIKA

U međuvremenu, Vlada RS je odbila ponudu italijanske kompanije AGCM iz Verone za kupovinu “Nova Borja”, obrazlažući da je italijanski investitor tražio da kupoprodajnu cijenu od 6,5 miliona KM uplati u sedam mjesečnih rata uz obezbjeđenje bankarske garancije.

"S obzirom na to da se prenos vlasništva na kupca nad akcijama državnog kapitala ne može izvršiti dok se ne uplati cjelokupan iznos kupoprodajne cijene, ponuda nije mogla biti prihvaćena", saopšteno je iz Vlade RS.

Prosta računica kaže da je Vlada RS, otkako je preuzela “Nova Borja” do danas, u ovu firmu uložila deset miliona maraka, a da trenutno ima preduzeće na umoru i radnike na ulici. I niko ništa. 

Onda kreće nova vladina akrobatika: donosi se odluka da se za 17.000 KM mjesečno dio proizvodnih kapaciteta DI “Nova Borja” iznajmi kompanijama “Klječanin kompani”, “InterLignum” (opet Stojko Petković) i “Elgrad”.

“Nova Borja” iznajmljena je na period od tri godine, s tim da će kompanije koje su je iznajmile preuzeti oko 75 radnika i u prvoj i drugoj godini zaposliti još 55 radnika, s prioritetom zapošljavanja bivših radnika.

Od radnika “Nova Borja” je zatraženo da zaključe svoje radne knjižice, pa će biti zaposleni preko dva nova poslodavca.
Obespravljeni, ojađeni, bez plata i uplaćenih doprinosa, radnici više ne vjeruju nikome. Oni su se usprotivili odluci Uprave preduzeća da se objekti daju u zakup drugim firmama.

Predstavnici sindikata “Nove Borje” smatraju da su radnicima namijenjeni otkazi u matičnom preduzeću, a da im niko ne može garantovati da će kod zakupaca ponovo zasnovati radni odnos.

“Uprava od radnika traži da radnici zaključe svoje knjižice pa će biti zaposleni preko dva nova poslodavca. To je jako sumnjivo, jer neko želi da se riješi radnika na takav način i kroz obećanja”, smatraju u Sindikatu.

Radnici tvrde da je za njih najbolje rješenje da dobiju sirovinu i tako otpočnu proizvodnju, kao radnici “Nove Borje”. Od toga, sve su prilike, neće biti ništa, jer su milioni maraka uloženi u “Nova Borja” ranijih godina isparili u mutnim transakcijama u okviru SNSD-ove porodice.   

(zurnal.info)