Operator za obnovljivu energiju (2):Po sistematizaciji 10, a direktor angažovao još 25 “svojih” ljudi
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Operator za obnovljivu energiju (2): Po sistematizaciji 10, a direktor angažovao još 25 “svojih” ljudi

Federalni Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju po sistematizaciji ima 10 zaposlenih, a aktuelni direktor Boriša Misirača je angažovao još 25, dok je plaću bivšem direktoru obustavio jer ga „nije on zaposlio“. Na optužbe uposlenika o nezakonitom radu, odgovara da su to previše plaćeni neradnici

Po sistematizaciji 10, a direktor angažovao još 25 “svojih” ljudi

 

Žurnal je u prvom dijelu pisao o dešavanjima unutar Operatora kada je u pitanju poslovanje te dodjela poticajnih kvota za male proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora. Septembra 2016. godine za novog direktora imenovan je Boriša Misirača, inžinjer elektrotehnike (na slici). Nametnuo se zaključak da je razlog njegovog prvog zaposlenja u BiH nakon boravka u Češkoj što je sin Jadranke Lokmić-Misirače, državne tužiteljice i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Kako je imenovan kao kadar SBB-a, sve se povezalo sa aktuelnim suđenjem lideru ove stranke Fahrudinu Radončiću.

Kompromisna ostavka

Dotadašnji direktor bio je Hajrudin Bećirović, kadar SDP-a. Za njegovu smjenu na polovini mandata pronađeno je kompromisno rješenje. Upravni odbor kojim je donedavno predsjedavao Izmir Hadžiavdić, aktuelni sekretar Doma naroda FBiH, zbog Bećirovića mijenja statut.

Hajrudin Bećirević je kao dotadašnji direktor napravio sporazum sa ministrom Džindićem da odstupi, jer nije mogao biti smijenjen, imao je pozitivne izvještaje i zakonski još dvije godine mandata. On je po dogovoru podnio ostavku, a dio tog sporazuma sa ministrom bio je da se u postojeći statut instalira odredba kojom bi se uveo pomoćnik direktora u Operatoru”, objašnjava Hadžiavdić.

Umjesto direktora, ugovor o radu sa Bećirevićem potpisao je predsjednik Upravnog odbora Operatora. Misirača u septembru obustavlja isplatu plaće Bećireviću, koji i dalje dolazi na posao.

Predsjednik UO je zloupotrebio pečat, ne može on potpisivati ugovore o radu i predstavljati se kao poslodavac, prvo jer on nije registrovan za to, drugo ne može koristiti pečat. On nikako nije mogao zaposliti g. Bećirovića, a pogotovo mu nije mogao dati koeficijent 5,5 jer je 5 maksimalni koeficijenat u FBiH“, objašnjava za Žurnal Boriša Misirača.

To je bio dio političkog dogovora koji je UO slijedio i nismo kršili nikakav zakon, jer smo rekli da Bećirević ima status zaposlenika operatora i da direktor treba da donese akt kojim će razraditi njegova prava, dužnosti i nadležnosti. Koeficijet 5,5 je bio dio dogovora sa ministrom da bi on odstupio uopće, to je nama ministar prenio,” odgovara Hadžiavdić..

Na pitanje zašto reaguje nakon dvije godine, Misirača tvrdi da je proteklo vrijeme imao opstrukcije od uposlenika koje je u radni odnos svojeremeno primio upravo biviši direktor.

Ono što ja nisam vidio do 22.9. 2018. je ugovor g. Bećirevića odnosno ugovor ni jednog radnika. To je sve bilo u nadležnosti gđe Irnele Čolić koja je pravnik, nadležna za te sve radne odnose u firmi i koja ih je meni zapisnički predala. Bio sam direktor i prije, nikada nisam vidio da se direktoru bilo šta predaje zapisnički. Tražio sam pojašnjenje i evo šta sam dobio u odgovoru, opće odredbe Zakona o radu. Od tog trenutka ja mu ne isplaćujem plaću, poslao sam zahtjev ministarstvu da mi oni kažu šta da radim, oni su to spustili na UO, jer je njegovo mjesto definisano statutom, a tumačenje statuta je nadležnost UO“, kaže Misirača.

Bećirević kaže da čeka odluku nadležnih institucija odbivši da komentariše ovu situaciju. U međuvremenu je imenovan novi odbor koji tek polovinom decembra konačno usvaja plan rada i plan javnih nabavki za 2018 (!?) te izvještaj o radu za 2017 godinu. Misirača i za to ima objašnjenje.

"Moj konstantni problem je Upravni odbor, jer su zaposleni odbijali da rade bilo šta što im ja dostavim pismeno, uz obrazloženje da taj pojedinačni akt nije usvojio UO. Nisam mogao dostaviti izvještaj o radu ministarstvu i FERK-u jer nisu bili usvojeni od strane UO, te treba promjeniti zarez, te treba promeniti kvote, te trebalo bi ovu tabelu možda staviti naprijed, ovu nazad, u suštitni sve forma,“ kaže.

To što se, ono što on zove opstrukcije, nisu uklapale u njegove namjere je njegov problem. Izvještaj je dostavio u maju ili junu, izvještaj na koji je on sam prigovarao da nije dotjeran, da ga treba popraviti i da ga treba skidati. Nije prihvaćano upravo zbog tih manjkavosti. Jedna od tih manjkavosti jeste zapošljavanje. U statutu i aktima stoji da on mora obavještavati UO o novim zapošljavanjima. On to nije radio,” tvrdi bivši predsjednik UO Hadžiavdić.

250 posto više uposlenih!

Nema sumnje da je Misirača itekako zapošljavao. Prema sistematizaciji radnih mjesta Operator pored direktora može imati 10 zaposlenih. Misirača je angažovao još 25 osoba (!?) na određeno vrijeme, po ugovorima o djelu ili pripravnike. Primjetno je da se mnoga mjesta dupliraju, pa se za troje navodi da rade PR u kabinetu direktora, umjesto jednog su tri vozača, kao šef matičnog ureda (?) za 2200 maraka angažovan je bivši predsjednik Sidnikata BH Telekoma Avad Bahto, a 200 maraka manje je plaćeno angažpvanje savjetnika za internu sigurnost, a postoje i dva saradnika za logistiku!?

Mi imamo 10 ljudi, od toga jednu gospođu koja je konstatno na bolovanju, mašinskog i elektro inženjera koji nikada nisu radili u struci, imamo dva pravnika koji nemaju nikakvog iskustava u radu, jednog informatičara i jednog novinara koja bi trebala biti PR, no ona radi poslove sekretarice.Prije nisam mogao reagovati jer nisam imao svojih..ne svojih..nisam imao normalno zaposlenih u firmi jer su svi bili instruisani od strane bivšeg direktora jer ih je on zaposlio, a sudeći po tome kako se radilo tu ima svega, a to je opet predmet nekih drugih organa, nije moje. Moje je da obezbjedim normalan rad, objašnjava Misirača.

Prema sagovornicima Žurnala Misirača je prekomjerno trošio i za javne nabavke koje su provođene mimo Zakona, više od 300 hiljada maraka. On pak tvrdi da ga je predsjednik UO ograničio da javne nabavke može samostalno vršiti do 50 hiljada maraka, te da je tu odluku donio samostalno, bez glasanja ostalih članova. Optužuje da sa nekih sjednica UO nedostaju zapisnici i tonski snimci. O svemu što je on uočio kao problem u radu, a to je prije svega bivši Upravni odbor, pisao je resornom ministru. Na to mu je kaže, Hadžiavdić odgovorio uvredama.

Kada sam iznio sve ove informacije koje sam vama sada rekao bilo je “ko ti je ovo pisao, ovo je glupost, balavac jedan, imenovan si zbog matere, milione si potrošio, znamo kako si došao....Ja sam osjetio da sve vodi u nekom smjeru da se mene diskredituje bilo privatno, bilo poslovno. Što se tiče struke mogu sve da ih "nacrtam", ja sam magistar eletrotehnike, završio fakultet u Pragu, bivši direktor je rudarski inžinjer,“ zaključuje Misirača.

Ja mogu kao iskusan čovjek, o njemu kao mladom čovjeku reći da se sa njim nešto događa. Dogodila se neka promjena koja korespondira početkom 2018, počeo se ponašati kao čovjek kojem se događa nešto iza leđa, kojem se nešto pakuje, da ga se opstruira,” odgovara Hadžiavdić.

Novi Upravni odbor počeo je sa radom početkom decembra. Misirača očekuje da će sada odbor slijediti njegovo viđenje upravljanja Operatorom. Nije nevažno što mu je predsjednik UO Jasmin Lizde dobar prijatelj. U Upravni odbor Operatora imenovan je ispred HDZ-a Frano Glavaš iz Gruda, upravo iz mjesta gdje je stacionirana firma „Toming“ koja već ima 15 solarnih elektrana za koje je obezbjeđen status privilegovanog proizvođaća, a upravo je u novembru ove godine direktoru Misirači predala zahtjev za još 7 novih.

Inače, federalni revizori izvršili su kontrolu rada Operatora, ali će taj izvještaj biti dostupan tek za nekoliko mjeseci.

(zurnal.info)