IZBORI 2024:Počela stranačka proglašenja pobjednika u općinama i gradovima

Aktuelno

IZBORI 2024: Počela stranačka proglašenja pobjednika u općinama i gradovima

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na današnje lokalne izbore izašlo 1.560.097 birača ili 47,72 od 3.269.464 ukupnog broja birača sa pravom glasa. Koalicija “Pod lupom” ranije je saopštila da je većina biračkih mjesta zatvorena na vrijeme, da je 10.9 posto biračkih mjesta zatvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, dok je 2.3 posto biračkih mjesta zatvoreno u periodu između 19.16 i 20.00 sati.

Počela stranačka proglašenja pobjednika u općinama i gradovima
rezultati pristižu

Političke stranke i kandidati su tokom večeri već počeli da proglašavaju pobjedu. Draško Stanivuković proglasio je pobjedu u trci za gradonačelnika Banjaluke, nad glavnim protivkandidatom, Nikolom Šobotom iz SNSD-a.

Izbornu pobjedu proglasili su Boris Jerinić i Slobodan Javor, kandidati SNSD-a za gradonačelnike Doboja i Prijedora.

Pobjedu je proglasio i Vukota Govedarica, kandidat Srpske demokratske stranke (SDS) za načelnika Gacka. Prema nezvaničnim informacijama iz SDS-a, koje su prenijeli pojedini mediji, Ljubiša Petrović osvojio je još jedan mandat gradonačelnika Bijeljine, a Marinko Božović i naredne četiri goidne biće načelnik Istočne Ilidže.

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, proglasio je pobjedu za načelnika Teslića. Iz SDS-a su na konferenciji za novinare naveli da njihovi kandidati vode i u Ljubinju, Istočnom Starom Gradu, Modriči, Šamcu, Loparama i Han Pijesku.

Izbornu pobjedu proglasio je i Dejan Kojić, kandidat DEMOS-a na Palama, kome je protvkandidat bio SNSD-ov Damjan Škipina. Nebojša Vukanović priznao je poraz kandidata Pokreta za pravdu i red za gradonačelnika Trebinja Lazara Radana.

Kada je u pitanju Federacija BiH, prema podacima iz izbornih štabova stranaka Srđan Mandić iz Naše stranke uvjerljivo vodi ispred kandidata Demokratske fronte Dennisa Gratza. Benjamina Karić, kandidatkinja Trojke (SDP, NiP, NS) za načelnicu Novog Sarajeva, u blagom je vodstvu u odnosu na drugoplasiranog Muamera Bandića, kandidata SBiH, SDA, DF-a i NES -a, dok u opštini Vogošća vodi kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Migdad Hasanović ispred kandidata Trojke Fuada Abaspahića. U opštini Novi Grad Sarajevo, kako je navedeno, ubjedljivo vodi Semir Efendić (SBiH) ispred kandidata Trojke Mirze Selimbegovića. Irfan Čengić iz SDP-a proglasio je pobjedu za načelnika sarajevske opštine Stari Grad, dok je izgledno da kandidat Trojke  Nermin Muzur ostaje načelnik Ilidže.. 

U Zenici je, prema nezvaničnim podacima, u vođstvu Fuad Kasumović (BHI-KF), dok za gradonačlenika Tuzle vodi Zijad Lugavic iz SDP-a, ispred kandidata SDA Zorana Blagojevića.

Kuriozitet ovih loklanih izbora je ubjedljivo vodstvo kandidata SDA za načelnika Trnova Ibre Berila, koji se nalazi u pritvoru zbog kriminala i korupcije, nad njegovim protivkandidatom Bajrom Lindova iz SDP-a.

Iz centrale SDA su saopštili da će ta stranka imati svoje načelnike i u Kakanju, Doboj Jugu, Tešanju, Kalesiji, Visokom, Donjem Vakufu, Bugojnu i Hadžićima.

 

Centralna izborna komisija BiH saopštila je da je na današnje lokalne izbore izašlo 1.560.097 birača ili 47,72 od 3.269.464 ukupnog broja birača sa pravom glasa. Koalicija “Pod lupom” ranije je saopštila da je većina biračkih mjesta zatvorena na vrijeme, da je 10.9 posto biračkih mjesta zatvoreno sa neznatnim kašnjenjem do 15 minuta, dok je 2.3 posto biračkih mjesta zatvoreno u periodu između 19.16 i 20.00 sati.

Naveli su da je zabilježeno ukupno 135 težih izbornih nepravilnosti, prezizirajući da se radi o slučajevima nedostatka izbornog materijala, proceduralnim propustima u pristupu posmatrača biračkim mjestima, kao i nepravilnostima pri samom glasanju, poput fotografisanja glasačkih listića, izdavanja većeg broja glasačkih listića od potrebnog,  propustima u radu biračkih odbora, zloupotreba pomoći pri glasanju, ugrožene tajnosti glasanja…

“Jedan slučaj u Brčko distriktu BiH je prijavljen policiji, a tiče se kupovine glasova i organizovanog prevoza birača na biračka mjesta. Sličan slučaj podmićivanja birača iz vozila je zabilježen u Živinicama i taj slučaj se trenutno provjerava”, naveli su iz Koalicije “Pod lupom”.

Dodali su da su pratili i implementaciju novih tehnologija na biračkim mjestima, te da je na skoro svim biračkim mjestima oprema funkcionisala, a proces glasanja se odvijao neometano. Izuzetak je Tuzla gdje nisu radila dva skenera, ali je glasanje nastavljeno bez opreme.

(zurnal.info)