premijera u četvrtak:Pogledajte trailer za Žurnalov film Stranačke vojske
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

premijera u četvrtak: Pogledajte trailer za Žurnalov film Stranačke vojske

Žurnalov novi film "Stranačke vojske" govori o zloupotrebama udruženja osnovanih za borbu za prava boraca. Nakon rata, politika ih je uglavnom stavila pod kontrolu i danas ih koriste po potrebi

Pogledajte trailer za Žurnalov film Stranačke vojske
zurnal.info

Nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine osnovana su brojna udruženja koja su se trebala baviti pravima boraca, žrtava rata i njihovih porodica. Udruženja su proistekla iz ratnih postrojbi Armije BiH, Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske. Umjesto borbe za prava veterana, postala su dio stranačkih vojski, pogotovo u predizborno vrijeme.

U BiH ih trenutno ima oko 1.700 a godišnje se na njihovo finansiranje iz budžeta na različitim nivoima izdvajaju milioni KM. U svakom korupusu, u oba entiteta, postoji grupa privilegovanih koji stoje u prvim redovima uz vladajuće. Za Žurnalov film govore o tome zašto daju podršku vladajućim politikama.

Pronašli smo, ipak, i one koji nisu pristali biti u toj službi. Širom BiH oštro kritikuju boračka udruženja koje je vlast stavila pod kontrolu.

Nažalost, oni zbog kojih su i osnovani i za koje bi trebali raditi – nekadašnji pripadnici bilo koje vojske – od njih imaju najmanje koristi.

Za Žurnalov film „Stranačke vojske“ govore nekadašnji borci, načelnici, nosioci ratnih odličja, političari, novinari...: Ante Čolak, Miralem Salčin, Šerif Patković, Lazar Martinović, Borjana Krišto, Muhamed Nogo, Branko Cindrić, Radan Ostojić, Aco Prelić, Risto Jeftić, Damjan Ožegović, Muhamed Švrakić, Suzana Mijatović, Renata Radić-Dragić.

(zurnal.info)