KAD HAJKA UTIHNE:Policija ćuti na prijetnje direktorici Narodnog pozorišta RS

Aktuelno

KAD HAJKA UTIHNE: Policija ćuti na prijetnje direktorici Narodnog pozorišta RS

U međuvremenu se na tim istim društvenim mrežama mogao vidjeti i poziv, kojeg, bez lektorskih intervencija, prenosimo: „Kakvi smradovi jebalo ih Sarajevo neka se skupe navijaci borca sa stotinu Srpskih zastava oko pozorišta a rukovodstvo smijeniti“. Sličan scenario gledali su novinari i aktivisti, kada su brutalno napadnuti u Banjaluci.

Policija ćuti na prijetnje direktorici Narodnog pozorišta RS
Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske (foto: FB)

„Zaprimili smo vaš dopis i proslijedili dalje“, bilo je sve što je Žurnal dobio iz Policijske uprave Banjaluka na upit o reakciji na prijavljene prijetnje upućene direktorici Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijani Grbić, nakon što je na ovogodišnjem „Teatar festu“ gostovao Sarajevski ratni teatar. O napadima na društvenim mrežama koje je započela Gorica Dodik, kćerka predsjednika RS Milorada Dodika, a priključili joj se javni radnici i „biznismeni“ bliski vlasti – policija, očigledno, ne bi da govori sad kada se situacija smiruje.

U međuvremenu se na tim istim društvenim mrežama mogao vidjeti i poziv, kojeg, bez lektorskih intervencija, prenosimo:

„Kakvi smradovi jebalo ih Sarajevo neka se skupe navijaci borca sa stotinu Srpskih zastava oko pozorišta a rukovodstvo smijeniti“.

Sličan scenario gledali su novinari i aktivisti, kada su brutalno napadnuti u Banjaluci.

Ekstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinaraBANJALUKAEkstremisti pozivaju na linč LGBT aktivista i novinara

Huligani tukli novinare i LGBT aktivisteBANJALUKAHuligani tukli novinare i LGBT aktiviste

Dok su uznemireni glumci NP RS objašnjavali javnosti šta je četvrt vijeka star Teatar fest, ko je u vrijeme tog praznika umjetnosti posjećivao Banjaluku i podsjećali da je rat završen prije 30 godina, da je taj isti SARTR gostovao i 2015, kao i da oni, ansambl Narodnog pozorišta RS, već dvije decenije predstave izvode u teatrima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i regionu, na društvenim mrežama hajka je uveliko trajala.

„Da li vi smatrate da bih ja kao Aleksandar Stojković borac Vojske RS sa prve linije, koji je ranjen, trebao da imam zabranu igranja u bilo kojem teatru u FBiH? Dvije vlade su sjedile i sastančile u Banjaluci, je li neko njih pitao nešto, je li bio tamo neki Zlatni ljiljan, možda i neki koji je mene ranio, pa šta“, pitao je glimac Aleksandar Stojković Piksi.

Stavili su nam mete na čeloGLUMCI NARODNOG POZORIŠTA RSStavili su nam mete na čelo

I pored toga, Gorica Dodik je objavila (takođe, bez lektorskih intervencija prenosimo):

„Šta mislite koliko bi federalnih medija podržalo i promovisalo Banjalučki ratni teatar da postoji“.

U čitavom nizu objava stajalo je i:

„Jasno je kako će se dalje odvijati situacija oko ratnika, mediji će od direktorice da prave žrtvu spinujući razne priče o napadima na nju, uz nesebičnu podršku federalnih medija. Pa će onda oni koji jedva čekaju neku 'tužnu' priču da se dignu.“

Osim što je Twitter koristila za netačne navode o Žurnalu u traktat-objavama, obrušila se i na redakciju portala Mondo i direktoricu Ivanu Šimundžu. Nije Goricu čudilo što novinari izvještavaju onako kako im ona nije naredila, a razlog je našla ponovo kopajući po privatnim životima.

U izljevima bijesa spomenula je i „ekstremistu“ glumca Feđu Štukana, nagrađenu glumicu SARTR-a Jasnu Diklić, ostale glumce SARTR-a, novinare i medije koji su je razljutili, gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić... Požalila se da je, zapravo, meta na njenom čelu, ali da za to ima lijek – popravi šiške i ide dalje.

Dok je otac, predsjednik Milorad namicao nove tenderske ugovore IT firmi „Prointer“, koja „sarađuje“ s Goričinim bratom Igorom, u "odbranu Republike Srpske" na društvenim mrežama krenuli su i javni radnici. Uglavnom, novinari koji itekako imaju koristi od vlasti, portparoli, „biznismeni“ koji bi, kada pravosuđe progleda, mogli da završe na optuženičkim klupama...

Pejka Medić, direktorica BH Radija 1

Dobrila Majstorović, portparolka „Autoputeva RS“

Nedeljko Elek, jahorinski biznismen i član Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina

Davor Stanković, urednik na Alternativnoj televizji

Branimir Đuričić, urednik na Radio-televiziji RS

Marko Šikljuk, novinar portala „Frontal“

Dok policija ćuti, Narodnom pozorištu RS, glumcima i rukovodstvu, stigle su poruke podrške od Narodonog pozorišta u Beogradu i Sterijinog pozorja, kao i Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije koja okuplja 16 teatara.

Radio-televizija RS nije odgovorila na pitanja Žurnala ko je sebi dao za pravo pa odlučio da javni servis građana ne prati ovogodišnji Teatar fest.

Sarajevski ratni teatar trn u oku Gorice DodikRTRS BOJKOTUJE TEATAR FESTSarajevski ratni teatar trn u oku Gorice Dodik

(zurnal.info)