Pravda u mutnom:POLICIJSKA ISTRAGA PUNA PROPUSTA: Ko je ubio Nikolu Đurovića?

Istražujemo

POLICIJSKA ISTRAGA PUNA PROPUSTA: Ko je ubio Nikolu Đurovića?

Roditelji Nikole Đurovića nikada nisu ni tražili krivično gonjenje Radinkovića, smatrajući da je on “podmetnut”. Oni smatraju da Radinković nije vozio kobne noći, već da se za upravljačem nalazio “visoki funkcioner ili sin nekog od visokih funkcionera RS”

POLICIJSKA ISTRAGA PUNA PROPUSTA: Ko je ubio Nikolu Đurovića?
OSUĐENI RADENKOVIĆ I POKOJNI ĐUROVIĆ: Roditelji smatraju da je Radinković podmetnut i da se za upravljačem nalazio neki političar

Vrhovni sud Republike Srpske 16. avgusta potvrdio je presudu Nenadu Radinkoviću, nezaposlenom pekaru iz Laktaša, od četiri godine zatvora zbog izazivanja teške nesreće u kojoj je 21. avgusta 2011. godine poginuo 21-godišnji Banjalučanin Nikola Đurović.

Drugostepeno vijeće Vrhovnog suda RS odbilo je žalbu advokata odbrane Radinkovića i potvrdilo presudu koju je Radinkoviću izrekao banjalučki Okružni sud u novembru prošle godine. Time bi, sa pravne tačke gledišta, trebalo da bude stavljena tačka na ovaj slučaj.

Međutim, roditelji nastradalog Nikole Đurovića, kojima je bio sin jedinac, nikada nisu ni tražili krivično gonjenje Radinkovića, smatrajući da je on “podmetnut”. Oni smatraju da Radinković nije vozio kobne noći, već da se za upravljačem nalazio “visoki funkcioner ili sin nekog od visokih funkcionera RS”. Cijeli slučaj pun je kontroverzi. Krenimo redom.

SVI PROPUSTI U ISTRAZI

Nikola Đurović zadobio je teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći koja se desila 21. avgusta 2011. godine pola sata poslije ponoći na na raskrsnici za Rakovačke bare, nadomak Banjaluke. Povrede su bile fatalne i mladić je tri dana kasnije preminuo.

U njegov „fiat tipo“ udario je Audi A4, koji je, kroz crveno svjetlo, u raskrnicu ušao  brzinom od preko 150 kilometara na sat. Nenad Radinković je priznao da je on vozio Audi. DNK uzorak, koji je iz Audija izuzet četiri mjeseca kasnije i koji nije bio propisno obezbijeđen (vozilo se kretalo na relaciji Banjaluka-Sarajevo-Banjaluka), navodno je potvrdio da je krv nađena na vazdušnom jastuku vozila, te kontrolnoj tabli Audija. U Audiju je je sem Radinkovića, prema zvaničnom zapisniku, bio još maloljetni J.S., ali to DNK nalaz nije pokazao. Dalje, očevici sa mjesta nesreće i iz Hitne pomoći tvrde da na Radinkovićevoj odjeći nije bilo tragova krvi niti je on bio povrijeđen.

U zapisniku sa mjesta nesreće navedeno je sljedeće:

„Zatečen je trag crvene boje koji asocira na krv i koji se nalazi na plavoj tkanini“.

Radinković je bio obučen u bijelo, što znači da to nije bio on. To ukazuje da bi to mogla biti krv suvozača. Jedan od očevidaca je ispričao da je po dolasku na mjesto nesreće, desetak minuta nakon što se desila, vidio mladića u plavoj košulji, umrljanoj krvlju, koji se kretao oko Audija par minuta, a potom nestao među obližnjim kućama. Tu nije kraj.

U policijskom zapisniku je navedeno da su u Audiju bile dvije osobe, mada je u vozilu, prema tvrdnjama očevidaca,  bila i Radinkovićeva djevojka J.B., koja je sa njim otišla i u Hitnu. Neki od učesnika nesreće sa njom su i razgovarali, ali njenog imena nema u policijskom zapisniku?!

Audi A4, kojim je udareno Đurovićevo vozilo,  je vlasništvo „Asa rent doo“. Prema dokumentima, Radinković je vozilo iznajmio 27. jula 2011. u pet časova ujutro, a vratio ga 20. avgusta 2011. u 8 časova ujutro, dakle prije nesreće. Dva dokumenta još potvrđuju navedene datume: račun za iznajmljeno vozilo, te list u kojem je navedeno da na autu nema oštećenja.

Porodica pokojnog Đurovića je ukazala na ove detalje, da bi se potom pojavio novi dokument, bez pečata, u kojem je navedeno da je vozilo vraćeno tek 5. septembra 2011. godine. Taj dokument navodno je potpisao sam Radinković, mada to nije mogao učiniti, jer se tada nalazio u Francuskoj, gdje je otišao par dana nakon nesreće. I mnogo drugih detalja iz same istrage ukazuju da su policijsko-pravosudni organi učinili niz propusta ili su, još gore, namjerno usmjeravali istragu kako bi zataškali stvarne krivce sa smrt Nikole Đurovića.

UKLANJANJE OPASNOG SVJEDOKA

Bez obzira na sve nedosljednosti i propuste u istrazi, Okružni sud u Banjaluci je 26. novembra prošle godine presudio Radinkovića na četiri godine zatvora. Radinković je okončanje sudskog postupka čekao na slobodi, da bi početkom aprila ove godine u medijima osvanula vijest da je on, zajedno sa još četvoro državljana BiH, uhapšen u Francuskoj zbog sumnje da se bavio trgovinom oružja. Sa Radinkovićem su tada uhapšeni Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković svi iz Banjaluke i Mirko Bakić iz Prijedora.

Oni se trenutno nalaze u pritvoru, a iz MUP RS Žurnalu je potvrđeno da ih je Interpol obavijestio da Radinković jeste uhapšen u Francuskoj. Prema pojedinim tvrdnjama, neko iz RS je francuskim vlastima dojavio da Radinković trguje oružjem i namjestio mu hapšenje, kako bi ga sklonili iz RS, pošto je postojala bojazan da “propjeva” i otkrije istinu o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradao Nikola Đurović. Takođe se tvrdi da je policija RS znala da Radinković švercuje oružje, ali da je naređeno da on ne bude uhapšen ovdje da bi mu se “namjestilo” hapšenje u Francuskoj, kako bi on bio sklonjen kao opasan svjedok.

Od nadležnih institucija sada zavisi da li će Radinković biti prebačen u BiH na izdržavanje zatvorske kazne. U banjalučkom Osnovnom sudu Žurnalu je rečeno da se čeka nalog sudije u ovom slučaju, kako bi se Radinkoviću uputio poziv na izdržavanje zatvorske kazne. S obzirom da je MUP RS putem Interpola obaviješten da je Radinković uhapšen u Francuskoj, banjački Osnovni sud bi trebalo putem Ministarstva pravde BiH da zatraži izručenje Radinkovića.   

Roditelji pokojnog Nikole, koji više ne vjeruju ni policiji ni pravosuđu, ne odustaju od traganja za istinom o tome ko je upravljao automobilom koji prije dvije godine usmrtio njihovog sina jedinca.


ODGOVOR IZ AMBASADE BiH U PARIZU

Ambasada BiH u Parizu nije dobila informaciju o hapšenju lica na koja se odnosi upit niti su članovi porodice kontaktirali Ambasadu bih u Parizu tražeći bilo kakvu pomoć.

Nebojša Regoje, ministar-savjetnik
Načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću
Ministarstvo inostranih poslova BiH


(zurnal.info)