ČOVJEK SA STO AFERA:Politički kameleon Drago Nedić ponovo na čelu Veterinarskog instituta
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ČOVJEK SA STO AFERA: Politički kameleon Drago Nedić ponovo na čelu Veterinarskog instituta

Drago Nedić je u banjalučkim poslovnim i političkim krugovima poznat po tome da se izvlači iz svake afere u koju je upleten. Uvijek angažuje najbolje advokate i debelo ih plaća

Politički kameleon Drago Nedić ponovo na čelu Veterinarskog instituta
FOTO: D.N./facebook

Drago Nedić je politički kameleon, čovjek sa sto afera, sklon da, kad god mu se za to ukaže prilika, svrne državni novac u vlastiti džep.

Drago Nedić je i paradigma kako pojedinci, koji bi u uređenim društvima zbog nedjela koja su počinili bili iza rešetaka, u Bosni i Hercegovini ostaju i opstaju na značajnim funkcijama, uživajući sve privilegije pozicije koju godinama zaposjedaju. I koju neće da napuste ni po koju cijenu, jer im politički moćnici daju svaku vrstu imuniteta, pa i onu od odgovornosti pred zakonom.  

 

Novi statut - novi mandat

Vlada Republike Srpske je Dragu Nedića 25. februara ove godine postavila na mjesto v.d. direktora Veterinarskog instituta “Vaso Butozan” u Banjaluci, bez obzira na to što MUP RS protiv Nedića i pomoćnice ministra poljoprivrede za veterinarstvo Radmile Čojo vodi istragu u vezi sa slučajem “Pekabesko”.

Čojo je osumnjičena da je u decembru 2014. godine nezakonito izdala naredbu o zabrani prometa proizvoda makedonske mesne industrije "Pekabesko", čime je nanijela štetu ovoj kompaniji i preduzeću "Leburić komerc" iz Prnjavora, koja je generalni uvoznik "Pekabeskovih" proizvoda u Republiku Srpsku.

Drago Nedić, Čojin saučesnik u ovoj prljavoj raboti, osumnjičen je za prikrivanje dokaza, ali i to što je Institut “Vaso Butozan” lažirao analizu mesnih proizvoda “Pekabesko”. Epilog cijele ujdurme Čojo i Nedića je tužba firme “Pekabesko”, kojom makedonska kompanija od Republike Srpske traži odšetu od osam miliona maraka.

Što zbog ove afere, što zbog druguh nečastivih radnji koje je počinio, među kojima je i uslovna kazna od šest mjeseci zatvora, Nedić nije mogao biti ponovo imenovan za v.d. direktora Javne ustanove Veterinarski zavod “Vaso Butozan”. Tako je bar nalagao Statut Instituta, u kojem je ranije decidno bilo navedeno da direktor ove Javne ustanove ne može biti osoba koja je kažnjavana i protiv koje se vodi krivični postupak.

Da bi Nedeć ponovo bio postavljen za direktora, prvo je trebalo promijeniti Statut. Tu u igru uskaču ministar poljoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić i v.d. predsjednika Upravnog odbora Veterinarskog instituta “Vaso Butozan” Milenko Šarić, koji je i direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka, po čijoj naredbi članovi Upravnog odbora mijenjaju Statut.

Na sjednici odžanoj 17. septembra 2015. godine donesena je odluka o izmjeni Statuta - uz jedan glas protiv. Prema toj izmjeni, uvjerenje o nekažnjavanju i dokaz da se protiv kandidata za čelnu poziciju u ovoj Javnoj ustanovi ne vodi krivični postupak ne mogu biti uslovi za izbor na direktorsko mjesto.

Tako je Nedić dobio novi direktorski mandat.

 

Nagrade za istrage

Narečeni Milenko Šarić je nezakonito, treći mandat, na funkciji v.d. predsjednika Upravnog odbora Veterinarskog institut “Vaso Butozan”. Ne samo što je na toj poziciji nelegalno, već je i u sukobu interesa, jer firma “GOCOM”, koja je u vlasništvu njegovog sina Bojana Šarića, održava računarski sistem u Institutu. Za taj posao firma Šarića mlađeg na godišnjem nivou inkasira više od 120.000 maraka.

Drago Nedić je u banjalučkim poslovnim i političkim krugovima poznat po tome da se izvlači iz svake afere u koju je upleten. Uvijek angažuje najbolje advokate i debelo ih plaća, a javna je tajna da su njegovi politički pokovitelji Nikola Špirić i Dušanka Majkić, visoki funkcioneri SNSD-a.

Tako se Nedić nekažnjeno izvukao iz procesa koje je protiv njega vodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje ga je sumnjičilo da je kao direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH oštetio budžet Kancelarije za 100.000 maraka prilikom nabavke računarske opreme. Nedić je bez objavljenog tendera nabavio računarsku opremu od sarajevske firme „SK Trejding“, vrijednu više od 400.000 maraka.

Nedić se izvukao i od optužbe za krivično djelo nanošenja štete budžetu Republike Srpske od dva miliona maraka u vezi sa uvozom priplodne stoke u BiH.

Nedića je pravosuđe oslobodilo optužbi i kada je prije desetak godina usmrtio jednu osobu svojim automobilom. U tom slučaju advokat mu je bio Krstan Simić, nekadašnji visoki funkcioner SNSD-a, a potom sudija Ustavnog suda BiH.

Nedića trenutno u sporovima, koji se vode protiv njega, zastupa advokatska kancelarija u vlasništvu zeta i prije Rodoljuba Trkulje, bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog direktora Veterinarsko-stočarskog centra Banjaluka. Prema izvorima Žurnala, postoje indicije da Nedić toj advokatskoj kancelariji plaća iz budžeta Veterinarskog instituta.

Paradoksalno je da je Nedić, sa punim koferom nedjela koja vuče za sobom, dobitnik nagrade “Eureka”, kao i ordenom Njegoša prvog reda. Njegove kolege veterinari prepričavaju da ih je, u vrijeme kada je bio pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo, molio i potkupljivao, a neke i ucjenjivao, da potpišu prijedlog da upravo on bude odlikovan.

Ne bi bilo zgoreg da se istražni organi pozabave i Nedićevom imovinom, odnosno porijeklom novca kojim je kupio stanove u Banjaluci, Beču, Beogradu i Bijeljini. Nedić, čovjek kameleon, posjeduje članske knjižice svih partija. Trenutno se tvrdi da je član DNS-a, mada su mnogu potpuno ubijeđeni da je u SNSD-u.

(zurnal.info)