VIJEĆE PRIHVATILO ŽALBU TUŽILAŠTVA:Ponovo će se odlučivati o pritvoru Hamdije Abdića Tigra!

Istražujemo

VIJEĆE PRIHVATILO ŽALBU TUŽILAŠTVA: Ponovo će se odlučivati o pritvoru Hamdije Abdića Tigra!

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću, ponovo će odlučivati o prijedlogu Tužilaštva za određivanje jednomjesečnog pritvora Hamdiji Abdiću Tigru i ostalim osumnjičenim za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića

Ponovo će se odlučivati o pritvoru Hamdije Abdića Tigra!

Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je Rješenje sudije za prethodni postupak tog suda kojim je odlučeno da Hamdiji Abdiću Tigru  i ostalim osumnjičenim za ubistvo Vlade Šantića ne bude određen pritvor

To, praktično, znači da će sudija za prethodni postupak Reuf Kapić ponovno odlučivati o prijedlogu za određivanje pritvora. Sudije Krivičnog vijeća prihvatile su žalbu Kantonalnog tužilaštva Bihać, te su konstatovale da je sudija Kapić prekršio Zakon o krivičnom postupku FBiH kada je odlučio da nema osnovane sumnje da su Tigar i ostali ubili Vladu Šantića, jer nije pronađeno njegovo tijelo.

Prema informacijama Žurnala, sudije Krivičnog vijeća proteklih su dana bili pod pritiskom svojih nadređenih, koji su od njih tražili da se odbije žalba Tužilaštva, te da se potvrdi da Tigar nije odgovoran za Šantićevo ubistvo. Podsjećamo, predsjednica Kantonalnog suda Bihać Fata Nadarević je i prije žalbenog postupka dala izjavu za medije u kojoj je navela da nema osnova za pritvor. Neki od članova Vijeća su, prema informacijama Žurnala, čak najavili i podnošenje krivične prijave protiv osoba koje su na njih vršile pritisak da postupe u skladu sa stavom predsjednice Suda.

Hamdija Abdić Tigar, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su početkom prošle sedmice zbog osnovane sumnje da su 8. marta 1995. godine ubili generala HVO-a Vladu Šantića. Tužilaštvo Bihać tada je predložilo jednomjesečni pritvor, ali je sudija Reuf Kapić odlučio da nema osnovane sumnje, jer Šatićevo tijelo nikad nije pronađeno. Odmah nakon puštanja na slobodu, Tigar je dobio podršku Gradskog odbora SDA Bihać čiji su čelnici ustvrdili da Abdić uhapšen po političkom nalogu.

I sam Tigar je nakon puštanja na slobodu pohvalio rad sudije za prethodni postupak Reufa Kapića. Ranije smo objavili da je upravo sudija Kapić bio meta bombaškog napada nakon koje je donio oslobađajuće presude protiv ubica osoba koje su trebale svjedočiti protiv Abdićevog prijatelja Emina Pivića. Inače, Tigar je nakon puštanja na slobodu na Facebooku upozorio novinare da paze šta pišu, “jer bi mogli snositi posljedice”.

(zurnal.info)