Sudija Kapić pisao predsjednici Kantonalnog suda Bihać:Odbijam provesti odluku Krivičnog vijeća, Tigar je nevin

Istražujemo

Sudija Kapić pisao predsjednici Kantonalnog suda Bihać: Odbijam provesti odluku Krivičnog vijeća, Tigar je nevin

Kapić je ubijeđen da ne postoji nijedan dokaz da je Šantić ubijen, jer njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Tužilaštvo je, naravno, nakon njegovog stava podnijelo žalbu Krivičnom vijeću Kantonalnog suda Bihać, a troje sudija je, jednoglasno, ocijenilo da je Kapićeva odluka pogrešna

Odbijam provesti odluku Krivičnog vijeća, Tigar je nevin

„Obavještavam i predsjednicu Suda da neću postupiti po Rješenju Krivičnog vijeća, jer u konkretnom slučaju Rješenje koje sam dobio za mene je neprovodivo i ne znam šta treba da učinim“, napisao je u utorak kantonalni sudija iz Bihaća Reuf Kapić, inače sudija za prethodni postupak u predmetu protiv Hamdije Abdića Tigra i ostalih osumnjičenih za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića.

Krivično vijeće Kantonalnog suda Bihać, koji sat ranije, ukinulo je Kapićevo Rješenje kojim je on odbio prijedlog za određivanje pritvora Abdiću i ostalima koji su uhapšeni po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać. Isto Vijeće je, kao drugostepeni organ, naredilo sudiji za prethodni postupak da donese novu odluku o prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora.

„Tačno je da je Kapić poslao ovo pismo članovima Krivičnog vijeća i predsjednici Kantonalnog suda Bihać Fati Nadarević. Zbog tog pisma je sazvana hitna sjednica krivičnog odjeljenja gdje je predsjednica Suda usmjeno naložila sudiji Kapiću da mora postupiti po odluci KV-a, te da mora  zakazati hitnu sjednicu“, kazao je sagovornik Žurnala iz Kantonalnog suda Bihać.

NEVINOST IZNAD SVEGA

Sudija Reuf Kapić je, prema našim informacijama, od 2015. godine izdavao naredbe potrebne za provođenje istrage. Upravo je on izdao i naredbe za pretres objekata u vlasništvu Hamdije Abdića i ostalih osumnjičenih. 

Međutim, kada je sredinom prošle sedmice Kantonalno tužilaštvo Bihać predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora, Kapić je konstatirao da „ne postoji osnovana sumnja da su Hamdija Abdić Tigar, Jasmir Topal, Dedo Karabegović, Enver Keranović i Ramiz Bajramović ubili generala HVO-a, Vladu Šantića“. Kapić je ubijeđen da ne postoji nijedan dokaz da je Šantić ubijen, jer njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Tužilaštvo je, naravno, nakon njegovog stava podnijelo žalbu Krivičnom vijeću Kantonalnog suda Bihać, a troje sudija je, jednoglasno, ocijenilo da je Kapićeva odluka pogrešna. Nakon što je informisan o odluci KV-a, Kapić šalje pismo u kojem navodi da „neće postupiti po Rješenju KV-a“, jer on smatra da je Hamdija Abdić Tigar – nevin.

Kako saznaje Žurnal, protiv Kapića će, zbog ovog pisma, biti podnesena prijava Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH. Inače, sudija Kapić je već kažnjavan disciplinski, i to 2007. godine, kada je postigao nagodbu sa Uredom disciplinskog tužioca. Tada je priznao da je, u svojstvu predsjednika Kantonalnog suda u Bihaću prekršio kodeks, ali mu je, kao sankcija, izrečena samo javna opomena. 

UBISTVA U PAVILJONU

Osim ovog slučaja, sudiju Kapića i Hamdiju Tigra vezuje još jedan slučaj. Kapić je, naime, bio sudija u predmetu koji je vođen protiv ubica svjedoka pokajnika iz predmeta „Paviljon“, u okviru kojeg je vođena istraga o četvorostrukom ubistvu u Bihaću. Kapiću je, tada, podmetnuta bomba pod automobil, a on je nakon toga donio oslobađajuću protiv Ismeta Čavkića, optuženog za ubistvo Safeta Vardića, svjedoka pokajnika iz Paviljina. 

Deset godina kasnije, zvog četvorostrukog ubistva u Paviljonu uhapšen je Emin Pivić, prijatelj Hamdije Abdića Tigra, koji je zajedno s njim osuđivan za druga krivična djela. Osobe koje su podmetnule bombu pod Kapićev automobil nikad nisu pronađene. Tužilac u predmetu protiv Ismeta Čavkića,  u kojem je sudio sudija Kapić, bio je Zlatan Dedić koji je misteriozno stradao u saobraćajnoj nesreći. Dokumenti sa uviđaja nakon saobraćajke su spaljeni, što je kasnije potvrdio kantonalni tužilac iz Bihaća Idriz Begić. 

Inače, i tužilac Begić, koji je uhapšen zbog primanja mita, disciplinski je kažnjavan zbog skrivanja dokaza u vezi sa ubistvom generala HVO-a Vlade Šantića. Begiću su dokazani kontakti sa osobama bliskim osumnjičenom Hamdiji Abdiću Tigru, koji je danas, u prostorijama SDA Bihać održao konferenciju za medije na kojoj je kazao da „mediji vrše pritisak na sudije i tužioce“ da ga ponovo pritvore. 

(zurnal.info)