Pregled:POPLAVE U BIH: Najteže u Šamcu, Orašju, Brčkom i Bijeljini - Maglaj, Doboj, Zavidovići i Olovo se čiste od mulja

Novosti

POPLAVE U BIH: Najteže u Šamcu, Orašju, Brčkom i Bijeljini - Maglaj, Doboj, Zavidovići i Olovo se čiste od mulja

Prema posljednjim informacijama Hidrometeorološkog zavoda RS-a, rijeka Sava na području Gradiške raste, kod Srpca stagnira, a prema Rači opada

POPLAVE U BIH: Najteže u Šamcu, Orašju, Brčkom i Bijeljini - Maglaj, Doboj, Zavidovići i Olovo se čiste od mulja
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Jutros se nastavljaju aktivnosti na spasavanju ljudi na čitavom području Bosne i Hercegovine. 

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje Samir Agić kazao je jutros za Agenciju Fena da je trenutno najteža situacija i dalje na području Šamca, Orašja, Brčkog i Bijeljine, ali  da je u ovom momentu, ipak,  najteže  na području Orašja. 

Po njegovim riječima, sve raspoložive ekipe su upućene na teren. Trenutno su angažovane tri helikopterske jedinice u aktivnostima podrške,a  još osam helikoptera čeka  izvršenje zadataka. 

- U toku jučerašnjeg dana stigla su 33 eksperta iz Velike Britanije i danas se očekuje njihovo raspoređivanje na područje Tuzle. Stigle su ekipe iz Albanije i Makedonije i nalaze se na području Brčkog. U toku noći je krenulo 15 kamiona sa posadama i opremom iz Republike Turske - kazao je Agić. 

Očekujemo, dodao je on, da faza borbe protiv ove nepogode u toku dana pređe iz faze hitnog djelovanja u fazu oporavka, a onda ćemo u skladu sa tim aktivnostima prilagoditi i naše djelovanje. 

Agić navodi da je sinoć održan sastanak i sa predstavnicima američke ambasade u BiH. 

- Danas u toku dana očekujemo eksperte iz Evropske unije i kolege iz Ujedninjenih nacija kako bismo razgovarali o što efikasnijoj podršci u oporavku i pružanju najneophodnije podrške i  pomoći nastradalom stanovništvu na čitavom područu BiH - kazao je Agić. 

Upitan da li je tačna informacija koju se neki mediji prenijeli da je on razriješen dužnosti pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spasavanje, Agić je kazao da nije razriješen dužnosti te da i dalje obavlja svoje poslove u skladu sa propisima i povjerenim mu dužnostima od zamjenika ministra Mladena Ćavara.

 

GRAČANICA: Brojna klizišta, još uvijek bez struje

Situacija u Gračanici je i dalje kritična jer na području ove općine postoji više od  300 registovanih klizišta i  dosta je stambenih objekata koji su oštećeni i uništeni - kazao je jutros  Feni predstavnik Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica Mustafa Bajić. 

Dodao je da vodostaj na području općine Gračanica polako opada, a  da su objekti  djelomično napojeni električnom energijom, jer je trafostanica pod vodom. 

- Općinski štab civilne zaštite Gračanica je u stalnom zasjedanju. Angažovane su sve raspoložive snage koje pokušavaju preventivno djelovati  kako bi se zaštitili građani i njihova imovina - istakao je. 

Bajić je naglasio da je, također, organizirano niz dobrotvornih akcija te da je jučer počela distribucija pomoći ugroženom stanovništvu od poplava i klizišta.

 

BIJELJINA: Voda prodire kroz nasip

Voda je nastavila da prodire preko urušenog dijela savskog nasipa na lokaciji „Visoč“ kod Bijeljine, a, i pored velikih napora da se odbrani, preliven je i savski nasip u Rači, pa je voda počela da plavi i Balatun.

Ovo je jutros saopćeno iz bijeljinskog Štaba za vanredne situacije koji je konstirao da je tokom jučerašnjeg dana i jutros do 09.00 sati stanje na toj teritoriji ostalo teško.

Ekipe civilne zaštite i građani su tokom noći radili na premještanju vreća sa pijeskom iz grada u crnjelovsko naselje Burum, gdje je oko 200 mještana Crnjelova i drugih mjesta radilo na utvrđivanju kanala koji prijeti da poplavi Crnjelovo.

Uporedo sa radovima na obezbjeđenju kanala i nasipa, vršena je evakuacija stanovništva iz sela ugroženih od vode iz Save.

Ukupno je evakuisano oko 6.000 stanovnika, od čega je oko 500 zbrinuto u prihvatnim centrima u osnovnim školama „Knez Ivo od Semberije“ i „Vuk Karadžić“ u Bijeljini, Gimnaziji „Filip Višnjić“, sportskoj dvorani u Bijeljini i Đačkom domu u kojem su smještene stare osobe.

Od ranije je u kasarni i Sokolskom domu smješteno 288 osoba.

Dvadeset sedam ekipa sa 150 spasilaca su tokom cijelog jučerašnjeg dana i noći radili i imali su 297 intervencija na ugroženim područjima uz rijeku Savu i ostala ugrožena područja u gradu, Dijelovima, Dvorovima, Popovima i Amajlijama.

Pored timova iz Bijeljine i ekipa Oružanih snaga, policije, Elektro-Bijeljine, angažovane su i timovi iz Foče, Višegrada, Rudog, Srebrenice, a danas popodne se očekuje dolazak specijalnog spasilačkog tima iz Velike Britanije.

Pored rada na evakuaciji iz Batkovića, Balatuna, Broca, Ostojićeva, Velinog Sela, ekipe za spašavanje i evakuišu ljude i stanovnike Dvorova, Dijelova i Krive Bare.

Stanje u Janji i okolnim selima iz kojih se povukla voda se normalizuje. U Janji je počelo prikupljanje i ukopavanje nastradale stoke.

U objektima bolnice smještena su bolesna evakuisana lica i dijalizni bolesnici iz Grada Bijeljina i nekoliko okolnih općina. U svim prihvatnim centrima i punktovima po ugroženim područjima dežuraju medicinske ekipe Doma zdravlja, a ljekarske ekipe će od danas dežurati i kod ulaza u Brodac, kod benzinske pumpe.

U toku jučerašnjeg dana u dijelovima Grada Bijeljina iz kojih se povukla voda normalizovani su snabdijevanje električnom energijom i telefonske veze. Voda iz sistema gradskog vodovoda je ispravna za tehničku upotrebu, a radi prevencije, preporučuje se da se voda prije pića prokuva.

U Bijeljinu dolaze velike količine pomoći od općina i gradova u Republici Srpskoj i okruženju, a najpotrebniji su hrana, voda za piće, hrana za stoku, ćebad, ležaljke, dušeci.

Također, trenutno je najpotrebnija pomoć u ljudstvu da bi se utvrdili preostali nasipi i kanali.

 

VODOSTAJI: Bosna opada, Sava i dalje raste

Prema posljednjim informacijama Hidrometeorološkog zavoda RS-a, rijeka Sava na području Gradiške raste, kod Srpca stagnira, a prema Rači opada.

Na ovim mjernim stanicama, vodostaj je iznad kote vanredne odbrane od poplava.

Rijeka Bosna je u opadanju.

Vodostaj rijeke Drine na hidrološkoj stanici Radalj je također u opadanju i u 5.00 sati je iznosio 339 cm.

Vodostaj rijeke Vrbanje i Vrbasa na području grada Banja Luka značajno je opao.

Na hidrološkoj stanici Delibašino selo na rijeci Vrbas u 8.00 sati izmjeren je vodostaj od 438 cm, dok vodostaj rijeke Vrbanje iznosi 200 cm, što je u odnosu na prethodni dan daleko manje.

Rijeka Sana u Prijedoru je u opadanju i vodostaj iznosi 499 cm.

I vodostaj rijeke Une u Novom Gradu/Bosanskom Novom je u opadanju i iznosi 550 cm.

 

MAGLAJ: Voda se povukla, počelo uklanjanje mulja

Situacija u Maglaju je puno bolja i život se polako stabilizira. Građani su jutros izašli na ulice i čiste otpad, granje i mulj - kazao je Feni načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić. 

- Dobra vijest da jedan po jedan dio Maglaja dobija struju, što nam je jako značajno da bi građani mogli sačuvati hranu i kuhati - istakao je. 

Mustabašić je kazao da mulj u nekim dijelovima prelazi i jedan metar. Dodao je da konvoji hrane i lijekova neprestano pristižu te se distribuiraju stanovništvu. 

- Sada su nam prioritet cisterne za pranje ulica i otklanjanje mulja. Također odvozimo smeće na privremene deponije - kazao je. 

Naglasio je da će i Dom zdravlja Maglaj danas početi s radom. 

 

BUGOJNO: Organizovana pomoć

S ciljem da sva prikupljena pomoć ode tamo gdje je najpotrebnije, sinoć je u Bugojnu formiran Krizni štab za pomoć stanovništvu ugroženih područja u BiH. 

Formiran je Koordinacioni tim za rukovođenje svim akcijama koje će se provoditi u narednim mjesecima, sastavljen od predstavnika Općine, Civilne zaštite, Centra za socijalni rad, Crvenog križa, Merhameta, vjerskih zajednica, Doma zdravlja, nevladinih organizacija i RTV Bugojno. 

Timom će rukovoditi Adnan Bašić, direktor Centra za socijalni rad, a u ovoj ustanovi bit će i sabirni centar u koji će se dovoziti sva prikupljena pomoć, koja će se kasnije distribuirati na područja za koja se utvrdi da su najugroženija. 

Svi zainteresirani građani pomoć mogu predati na punktu koji je već otvoren u prostorijama javne kuhinje, kao i punktovima Crvenog križa. 

U saradnji s predstavnicima mjesnih zajednica naknadno će biti utvrđene lokacije za još nekoliko punktova za prikupljanje pomoći nastradalima u poplavama i klizištima u BiH. 

Sugerirano je onima koji žele pomoći da doniraju vodu, namirnice s dužim rokom trajanja, lijekove, deke i stvari za kojima je trenutno i najveća potreba kod ugroženog stanovništva. 

Mnogi građani, dobrovoljci, ponudili su, kako se čulo, fizičku i medicinsku pomoć a javio se i veliki broj volontera koji su zainteresirani za odlazak na ugrožena područja. 

Dogovoren je sastanak s privrednicima sredinom iduće sedmice, s obzirom na to da su mnogi od njih izrazili želju da pomognu u sanaciji posljedica prirodne nesreće, kao i način prikupljanja novčanih donacija građana.

 

ZENICA: U subotu evakuisano više od 500 ljudi

Općinski štab civilne zaštite Zenica tokom jučerašnjeg dana je uspješno evakuisao više od 500 osoba sa jednog od najugroženijih područja oko mjesne zajednice Nemila - sela Kolići, Smajići, Vukotići i Jastebac.

U kolektivni smještaj u Zenici primljene su  252 osoba, a ostali su se smjestili kod rodbine, prijatelja i poznanika. Danas je planirano da se nastavi sa evakuacijama, koje se vrše kopnenim i zračnim putem, i sa prihvatom najugroženijih stanovnika. 

Najveću pomoć u spasavanju stanovništva pružili su pripadnici helikopterskih timova koji su imali cjelodnevne letove i vazdušnim mostom prebacivali stanovništvo, prvenstveno žene, djecu,  bolesne osobe  u centralni punkt na Crkvičkom brdu, odakle su evakuisane osobe prebacivane u smještajne centre ili Kantonalnu bolnicu Zenica na liječenje. 

Tokom jučerašnjeg dana ekipe civilne zaštite i raspolažuća mehanizacija bili su angažirani na najugroženijim lokalitetima šireg područja nemilskog kraja i grada, kojima se moglo prići. 

Pripadnici civilne zaštite Kočevskog sliva, iz sela Stranjana, Vrselja i Pojska uspjeli su organizovati evakuaciju ugroženog stanovništva s tog područja. Oko stotinjak ljudi smješteno je u privatne kuće u Vrselju, gdje su dobili toplu odjeću i hranu. U evakuaciji je učestvovalo uglavnom lokalno stanovništvo sa pedesetak traktora koji su gorivom i drugim neophodnim sredstvima snabdjeveni iz logistike Općinskog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. 

Plavni val se povlači, ali ostaje da se u najvećoj mjeri obezbjede prilazi kako bi se sigurno radilo na sanaciji brojnih klizišta na najugroženijim lokalitetima. Na tim poslovima pored mehanizacije i pripadnika civilne zaštite angažovani su i stručnjaci geodetske struke. Izvršena je deblokada puteva prema selu Orahovica i dobrim dijelom prema Šerićima gdje je stanovništvu pružena interventna zdravstvena pomoć i sve druge neohodne pomoći. 

Članovi Rafting kluba Bosna, koji djeluju kao članovi Službe za spasavanje na vodi Civilne zaštite ZDK, ušli su u selo Bistrica, gdje su žiteljima dopremili hranu, gorivo i neophodne potrepštine. Ista ekipa spasilaca planira danas, u jutarnjim satima, da uđe u selo Starinu i pruže stanovništvu neophodnu pomoć. 

Zbog velikog broja klizišta na području zeničke općine uništeno ili teško je oštećeno mnogo stambenih objekata, iz kojih se stanovništvo moralo iseliti. 

 

REPUBLIKA SRPSKA: U ponedjeljak nema nastave

Vlada Republike Srpks (RS) odlučila je da vaspitno-obrazovni proces u svim osnovnim i srednjim školama u poplavom ugroženim područjima u RS-u neće početi sutra.

Nastave za đake neće biti u Čelincu, Laktašima, Doboju, Srbcu, Vukosavlju, Šamcu, Bijeljini, Šekovićima, Kotor-Varoši i Modriči.

Mutabdžija je jutros na pres-konferenciji u Vladi RS-a, koja je proglasila vanrednu situaciju u RS-u usljed poplava i koja je u stalnom zasjedanju, rekao da se u onim općinama koje nisu ugrožene poplavama nastavlja obrazovni proces i sutra normalno počinje nastava.

-To znači, osim nastave, to uključuje i ekskurzije, maturske večeri, te izvođenje škola u prirodi i terensku nastavu po ranije utvrđenim rasporedima – precizirao je Mutabdžija.

Sutra će se održati i sjednice aktiva direktora u Doboju, Prijedoru, Gradišci i Bijeljini, a do utorka uvečer resorno ministarstvo će imati jasan presjek stanja o školama u ugroženim područjima.

-Ovim Vlada šalje poruku da život ide dalje – rekao je Mutabdžija i naglasio da je najvažnija sigurnost učenika u RS-u.

 

SREBRENICA: Slatina i dalje odsječena

Stanovnici naselja Slatina i dalje su odsječeni od ostalih mjesta u općini Srebrenica.

- Vrlo je teško doći gore jer je put prekinut na tri mjesta. Zemlja klizi, teško je raditi i nemoguće je spriječiti klizište. Očekujemo Oružane snage BiH da dostave pitku vodu i hranu u Slatinu. Stanovnici Srebrenice su bez vode - kazao je Bego Bektić, šef Kriznog štaba civilne zaštite Općine Srebrenica.

Radnici Komunalnog preduzeća Polet Srebrenica trude se da otklone kvar u mjestu Slapovići i tokom dana se očekuje uredno snabdijevanje vodom.

 

KLADANJ: Počela deblokada lokalnih puteva

Prema dogovoru premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića, jučer u poslijepodnevnim satima stigla je mehanizacija (bageri i kamioni) kako bi se pokušali deblokirali putevi prema mjesnim zajednicama na području općine Kladanj. 

Spomenuta mehanizacija odmah je upućena na najkritičnija mjesta na lokalnom putu prema MZ Tuholj kako bi se do jutros pokušala uspostaviti putna komunikacija prema svim naseljenim mjestima na području MZ Tuholj, koja su već treći dan blokirana, saopćeno je iz Općine Kladanj. 

 

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON: Jutros bolja situacija, evakuacije se nastavljaju

Situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) jutros je nešto povoljnija, iako još uvijek postoji dosta ljudi koji su odsječeni putnom komunikacijom. U toku je evakuacija hitnih slučajeva helikopterom - kazao je jutros u izjavi za Agenciju Fena premijer ZDK Munib Husejnagić. 

- Jučer smo evakuirali 490 ljudi helikopterima iz nemilskog sliva, Šerića, Starine, Želića, Željeznog pola i Žepča. Trenutno osposobljavamo putne komunikacije do ovih mjesta. Danas ćemo pokušati dostaviti hranu u nemisliki sliv- kazao je. 

Naglasio je da su jutros organizirani štabovi veterinara koji će obići određena mjesta da pregledaju stoku kako ne bi došlo do zaraze i epidemije, a i sanitarne inspekcije koji će pregledati vodu. 

- Najveća blokada je u Željeznom polju gdje trebamo hitno uspostaviti putnu komunikaciju kako bi ljudima dostavili hranu i vodu i lijekove te ih evakuisali ukoliko je potrebno - kazao je Husejnagić. 

Naglasio je da veliki problem predstavljaju kližišta.

 

ORAŠJE: Novi nasip

U Kopanicama i Vidovicama u tijeku je evakuacija stanovništva jer je obrambeni savski nasip popustio i tamo su upućeni radni strojevi kako bi pokušali sanirati oštećenja. 
 
Na magistralnoj točki Tuzla-Orašje u dijelu koji prolazi općinom Orašje postavlja se obrambeni zečji nasip radi preventivnih mjera.
 
Svi radno sposobni stanovnici općine Orašje, a posebno koji imaju mehanizaciju pozvani su da se jave u svoje mjesne zajednice kako bi pomogli u obrani od poplava na području općine Orašje.
 
Vodostaj rijeke Save kod Orašja je u opadanju i pao je za 20 cm, a pod kontrolom su i zaobalne vode jer se voda u Šamcu polako povlači. 
            
Tijekom noći osigurana je redovita opskrba električne energije  na cijelom području općine Orašje, izuzev Kopanica i dijela Vidovica. 
           
Na području općine Domaljevac-Šamac električna energija je isključena radi prevencije kao i u dijelu općine Odžak.  

 

ZDRAVLJE: Dezinfekcija Banjaluke

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) i banjalučki Dom zdravlja provest će mjere koje se odnose na dezinfekciju prostora u Banjoj Luci s kojeg se povukla voda nakon poplava.

Te aktivnosti dogovorene su danas na sastanku v.d. direktora Instituta Slobodana Stanića sa direktoricom Doma zdravlja Banja Luka Gordanom Tešanović i predstavnicima higijensko-epidemiološke slube u toj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Instituta posjetit će danas Doboj kako bi se utvrdilo trenutno stanje u ovom gradu i izvršile sve neophodne pripreme za protuepidemijske aktivnosti.

 

SARAJEVO: 550 studenata krenulo uMaglaj, Olovo, Zavidoviće i Doboj

Kolona od 11 autobusa sa 550 studenata krenula je jutros iz Sarajeva prema Maglaju, Olovu, Zavidovićima i Doboju, kako bi studenti tokom dana pomogli građanima na ovim područjima zahvaćenim poplavama. 

Predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Amar Nurković kazao je jutros FENI da je Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu pokrenuo akciju volontiranja u suradnji sa „Centrotransom“ koji je donirao autobuse, sarajevskom Općinom Stari Grad koja je donirala alat  lokalnim zajednicama ugroženih gradova - Olova, Doboja, Maglaja i Zavidovića. 

- Trenutno je kolona upućena prema ovim gradovima, raspoređena ravnomjerno, ovisno o opotrebama. Ide ukupno 550 ljudi, odnosno 11 autobusa. Povratak je planiran oko 19 sati - kazao je Nurković. 

Dodao je da će studenti tamo obavljati poslove čišćenja, pomaganja, donošenja hrane i sve što bude potrebno. 

- Također je bila organizirana akcija prikupljanja pomoći i potrepština za ljude pogođene ovom nesrećom - kazao je Nurković, navodeći da je ta pomoć upućena kamionima i bit će dostavljena porodicama koje su ugrožene. 

 

BIJELJINA: 150 vozača treba hranu i vodu

Za vozače 150 kamiona zaustavljenih na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine potrebna je dostava hrane i vode, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Kamioni se ne mogu pokrenuti zbog raskvašene podloge puta na dionici od graničnog prijelaza Rača do starog graničnog prijelaza u tom naselju.

Iz Civilne zaštite RS-a potvrđuju da je oko 3.00 sata završena evakuacija iz četiri sela Velino Selo, Brodac, Ostojićevo i Batković, ali se i dalje brani dio nasipa na Crnjelovu i Rači.

Tokom dana donacijom USAID-a  civilna zaštita je dobila šest čamaca i šest vanbrodskih motora, od Ministarstva sigurnosti BiH 300 pari kratkih čizama, 5.000 komada vreća za pijesak, osam komada crijeva za pumpe, dvije male pumpe, dva agregata, 10 pumpi za crpanje vode i 10 manjih crijeva.

Blokiran je magistralni put Bijeljina - Brčko.

 

KAKANJ: Čiste se ulice

Rudarska lopata će danas ponovno biti znak prepoznavanja ljudi koji istinski vole Kakanj. 

Nadležna općinska služba Kaknja uputila je javni poziv građanima da se uključe u veliku akciju "Svi lopate u ruke - očistimo Kakanj za jedan dan", koja će početi  danas u 10 sati. 

Bit će to velika volonterska akcija na cjelokupnom području Kaknja koja ima za cilj očistiti smeće, mulj i nanose na svim područjima gdje je došlo do povlačenja vode i prestanka opasnosti od razorne vodene bujice. 

„Lopate i drugi alat neka svako ponese od kuće, neka organizira čišćenje svoga sela, ulice, mjesne zajednice, sokaka, igrališta...“, navodi se u javnom pozivu Kakanjcima.

 

KLADANJ: Pomoć za stanovnike Šekovića

Predstavnici Općine Kladanj i Crvenog križa Kladanj od rano jutros pokušavaju dostaviti pomoć u hrani i lijekovima za 10 porodica u Republici Srpskoj, u Općini Šekovići, koji su već peti dan blokirani u svojim kućama. 

Predstavnici Općine Kladanj očekuju da će se pomoć uspjeti dostaviti za svih 10 porodica do popodnevnih sati, saopćeno je iz Općine.

 

ZVORNIK: Uništeno 200 kuća

U klizištima i bujicama na području Zvornika 200 kuća je potpuno uništeno ili oštećeno, toliko da u njima ne može da se boravi – potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

U toj lokalnoj zajednici aktivno je više od 200 klizišta.  Za život nije sigurno oko 40 kuća u Boškovićima jer praktično tonu u zemlju. Stanovništvo je evakuisano.
Uništeni su ili oštećeni kilometri lokalnih puteva.

Zbog neispravnosti, voda za piće stanovništvu se dostavlja cisternama.

Općini Zvornik sada su neophodne pumpe za izvlačenje vode i topovi za sušenje. Pet pumpi dostavile su vatrogasne jedinice iz hercegovačke regije.

Na području općine Bratunac stabilizuju se vodotoci, a veći broj klizišta ugrožava lokalne puteve, tako da je blokiran lokalni pravac Bratunac - Drinjača u mjestu Polom i u mjestu Krasan polje, te Bratunac - Sase.

U Žlijebcu i dijelu Konjević-Polja, Sikirićima i dijelu Rađevića, te dijelu Žutog mosta danas se  očekuje  nastavak radova na otklanjanju kvara.

Klizišta su aktivna i u općini Lopare gdje je direktno ugroženo više od 100 kuća, a oko 200 stanovnika je evakuisano.

Zbog oštećenja elektromreže više od 50 posto područja općine je bez napajanja električnom energijom. U prekidu je i PTT saobraćaj. Prekinut je i veliki broj lokalnih i nekategorisanih puteva.

Stanje sa vodotocima u ovoj općini se stabilizuje, a osposobljeno je snabdijevanje tehničkom vodom, koja nije za piće.

I na području općine Milići klizišta ugrožavaju domaćinstva. U Bukovici je ugrožena jedna kuća, a po jedan objekt u Dubnici i mjesnoj zajednici Milići. Na putu za Gornje Raševo pojavilo se osam klizišta. Blokiran je lokalni put Kušlat – Raševo.

Sela Bukovica i Slatina su bez struje i danas će biti nastavljeni radovi na otklanjanju kvarova.

Brojne probleme na prostoru općine Vlasenica prave odroni na putnim komunikacijama u Donjem Zalukoviku, Gornjem Zalukoviku, Simićima i Piskavicama, a stabilizuje se situacija sa vodotocima.

U dijelu općine i u seoskim domaćinstvima dolazi do povremenih prekida u snabdijevanju vodom, koju vatrogasci distribuišu cisternom.

U mjestu Vilčevići, na području općine Osmaci, ugrožena je kuća i pet-šest pomoćnih objekata. Sedam klizišta pojavilo se u Sajtovićima gdje su ugrožene kuće i pomoćni objekti. U pojedinim mjesnim zajednicama u prekidu je PTT saobraćaj.

Zbog većeg kvara na vodovodnoj mreži 80 posto općine je bez vode. Ekipe su na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Stalno se povećava i broj klizišta u općini Srebrenica, gdje ugrožavaju nekategorisane puteve. Blokiran je put Đoze - Orahovica, dok je putni pravac Potočari - Pećište oštećen. U Skelanima je prekinut vodovod.

(Fena)