Istraga:POPLAVE U MAGLAJU I DOBOJU: Policija spasila svoja vozila, građane niko nije upozorio!

Istražujemo

POPLAVE U MAGLAJU I DOBOJU: Policija spasila svoja vozila, građane niko nije upozorio!

Policajci smatraju kako im pripada zahvalnost za čuvanje državne imovine dok stanovnici ovih gradova postavljaju pitanje zašto ih policija nije upozorila na poplavu kako bi i oni mogli spasiti svoje automobile

POPLAVE U MAGLAJU I DOBOJU: Policija spasila svoja vozila, građane niko nije upozorio!
Policija u Doboju; FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Policajci u Maglaju i Doboju uspjeli su tokom poplava u maju 2014. godine spasiti sva službena vozila prije nego što je voda potopila stotine privatnih automobila u ovim gradovima. Žurnal je dobio zvanične podatke kako niti jedno službeno vozilo policija u ova dva grada nije stradalo tokom prošlogodišnjih poplava.

Policajci smatraju kako im pripada zahvalnost za čuvanje državne imovine dok stanovnici ovih gradova postavljaju pitanje zašto ih policija nije upozorila na poplavu kako bi i oni mogli spasiti svoje automobile.


Policija na uzvišenju

“Od službenih vozila tokom poplave stradao je službeni motocikl i moped dok su ostala službena vozila spašena i bila su izvezena na sigurno”, odgovor je koji smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Komandir policijske stanice u Maglaju Alen Mušić kaže za Žurnal da nema informaciju koliko je tačno vozila u Maglaju potopljeno ali vjeruje da je taj broj veći od 1.000. Svojih devet policijskih auta policija je uspjela spasiti u jutro poplave, kada je voda već ulazila u grad, kaže Mušić.

- Odvukli smo vozila na uzvišenje kod stare željezničke stanice kada je voda već bila u gradu – objašnjava Mušić i dodaje kako su na to uzvišenje građani i prije i poslije policije dovozili svoja auta dok je bilo mjesta za parking.

Većina građana auta je samo udaljila od rijeke Bosne, kaže Mušić, jer nisu pretpostavljali da će voda potopiti cijeli grad. On dodaje kako Maglaj nema sistem upozoravanja građana na poplave ali da je policija rotacionim svjetlima pokušala upozoriti građane na poplavu dok su se auta još uvijek mogla voziti.

- Brzina vode je strahovito rasla – kaže Mušić i dodaje kako se iz grada više nije moglo izaći autom u vrijeme kada je policija sklonila svoje aute.

U ranijem tekstu o poplavama u Maglaju u Žurnalu smo pisali o tome kako je većina auta opštine Maglaja spašena jer su bila van grada.

Tada nas je zanimalo na koji način je opština uspjela sačuvati vozila iako nije bilo zvaničnog upozorenja da će grad poplaviti. Načelnik Maglaja Mehmed Mustabašić dao je objašnjenje.

- Taj dan smo imali poplavu u naselju Jablanica, proglasili smo stanje elementarne nepogode i zadržali smo se do kasno u gradu i rekli smo da dio vozila hitne pomoći i vatrogasaca izađu iz grada, mislili smo da će poplava kratko trajati – rekao je u decembru 2014. godine Mustabašić i dodao kako od viših instanci nije bilo upozorenja za poplavu pa ni oni nisu mogli upozoriti građane.

Kada su shvatili da će grad potpuno poplaviti, Mustabašić kaže da je već bilo kasno.
- Nestalo je struje oko 10 sati i poslije nismo uspjeli uzbuniti čitav grad – kaže Mustabašić i objašnjava kako je zakazala vertikalna linija uzbunjivanja.

Međutim, ono što je rekao nakon toga slušali smo u nevjerici.

- Da je neko i rekao da će takav val zahvatiti Maglaj mi bismo bili skeptični i ne bismo sigurno tome povjerovali!


Policajac sa megafonom

Da voda neće ući u njihov grad vjerovali su i stanovnici Doboja. Posebno se to vidi na video snimku u kojem voda za svega šest minuta raste na gotovo pola metra. Građani na ulicama čine se zatečeni poplavom.


Nešto ranije u jutarnjim časovima 15. maja 2014. godine “na osnovu procjene načelnika Centra javne bezbjednosti Doboj o realnoj opasnosti da grad bude poplavljen, naložio je svim rukovodiocima unutrašnjih organizacionih jednica da se za svako vozilo zaduži zaposleni radnik centra radi izvoženja vozila na bezbjedniju lokaciju ukoliko zaista dođe do situacije da grad bude poplavljen, tako je i učinjeno”, objašnjava Ljerka Stanimirović, glasnogovornica dobojske policije.

U odgovoru kojeg smo dobili od Centra javne bezbjednosti Doboj piše kako u Doboju nije poplavljeno niti jedno policijsko vozilo. Stanimirović za Žurnal kaže kako je policija vozila premjestila na uzvišenje u blizini policijske stanice.

- Bezbjednost ljudi ne bi bila ugrožena, tu je to blizu, vozila nisu izmještena kilometrima – kaže Stanimirović.

Svoju procjenu policija nije podijelila sa građanima. Stanimirović postavlja pitanje - čime može policija građanima poslati upozorenje?

- Neće sada policajac uzeti megafon pa ići vikati – smatra Stanimirović i objašnjava kako policija nije bila zvanično obaviještena da će doći do poplava i kako “policija nije ta koja građane obavještava o elementarnim nepogodama”: Civilna zaštita, odnosno Centar za obavještavanje daje upozorenje.

Svjedok i žrtva poplava, Momir Dejanović, kaže kako za građane nije bilo nikakvog upozorenja osim sirene, “za koju niko nije bio siguran šta znači”. Direktoru Centra za humanu politiku iz Doboja poplavljeno je auto.

- Nije problem što su sklonili vozila nego što u vrijeme kada su sklanjali službena i privatna vozila nisu izvršavali svoje obaveze – smatra Dejanović i dodaje kako je policija svoju procjenu morala podijeliti sa građanima: To je dio opšte neodgovornosti, očekivalo bi se da zaštite građane, neki su izgubili živote.

Stanimirović kaže kako ni ona nije imala upozorenje da će voda probiti ugrad. U tom trenutku bila je na poslu. Kaže kako su stanovnici Doboja sami procjenjivali da li da sklone svoja vozila.

- Zamislite da je policija vikala, rekla građanima i ne bude poplave, zamislite šta bi se desilo? - kaže Stanimirović i dodaje da “policija ne može da se petlja u nadležnost drugih institucija”: Grubo to zvuči, znam.

Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Doboja i nalečnika drugih potopljenih gradova u Bosni i Hercegovini, ministara unutrašnjih poslova i prostornog uređenja RS, direktora Republičke uprave civilne zaštite i javne ustanove Vode Srpske i drugih odgovornih lica iz institucija lokalne, kantonalne i entitetske vlasti zbog sumnje da su odgovorni za smrt više lica, ugrožavanje stanovništva i imovine i štetu od nekoliko stotina miliona maraka na poplavljenim područjima.

Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske prijavu je podnio i predsjednik entiteta Milorad Dodik. Za razliku od dobojskog Centra, Dodikova prijava je anonimna ali se također odnosi na odgovornost nadležnih prije i tokom poplava.

“Većina lokalnih funkcionera i pripadnika civilne zaštite i policije, umjesto da obavijesti i evakuiše ugroženo stanovništvo, zbrinjavala je svoje porodice i imovinu. Zbog ovih propusta, a posebno zbog nepravovremenog obavještavanja građana o ugroženosti od poplava, centar predlaže ugroženim i oštećenim građanima da od opština, gradova, kantona i entiteta ili sudova zatraže naknadu pretrpljene štete od poslednjih poplava”, piše u prijavi dobojskog Centra.

Policija u Doboju drugačije gleda na spašena vozila.

- Država nam treba reći hvala, i nama i u Maglaju jer smo spasili imovinu, da nismo morali bi nam kupovati nova vozila – kaže Stanimirović i tome dodaje da načelnik Centra Goran Đurković dobio medalju zasluge za narod nakon poplava.

Prostorije policije u Maglaju i Doboju pretrpjele su veliku štetu. Arhiva u podrumu maglajske policije bila je pod vodom i većim dijelom je uništena, kažu iz policije. Uništena je sala za sastanke sa namještajem, pritvorske prostorije, kotlovnica a prizemlje zgrade gdje se nalazi devet kancelarija je također bilo pod vodom i tu je uništen namještaj, stolarija, podovi, zidovi i dio informatičke i opreme kriminalističke tehnike. Šteta se procjenjuje na 120.000 maraka.

Šteta na nekretninama, namještaju i opremi Policijske stanice Šamac, Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj, na objektu koji koristi Jedinica za podršku i na objektu Centra javne bezbjednosti Doboj iznosi 790.149 maraka.

(zurnal.info)