Firma sa kojom posluje Tužilaštvo BiH:Porodica Suvajac ne može izgubiti na tenderima!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Firma sa kojom posluje Tužilaštvo BiH: Porodica Suvajac ne može izgubiti na tenderima!

Izvori „Žurnala“ navode da su Suvajcima potrebne dvije firme koje se bave istim poslovima, jer je to odličan način da prođu na tenderima. Konkurišu obje firme, od kojih jedna, u pravilu „Digiteh“ preda skuplju ponudu, a „ALF-OM“ jeftiniju, a posao svakako dobiju Suvajci

Porodica Suvajac ne može izgubiti na tenderima!

Tužilaštvo BiH sklopilo je ugovor sa firmom „ALF-OM“ d.o.o. Banjaluka za nabavku tonera i kertridža za potrebe ove pravosudne institucije, iako ta firma ima spornu istoriju poslovanja. 

Agencija za istrage i zaštite BiH (SIPA) svojevremeno je zaplijenila više od dvije hiljade tonera firmi „ALF-OM“, jer su bilo krivotvoreni. Iz Tužilaštva BiH „Žurnal“ nije dobio odgovor na pitanja - zašto su sklopili ugovor o isporuci tonera i kertridža sa firmom koja ima sumnjivu poslovnu prošlost i da li su provjerili da li se ta firma sada ne bavi poslovnim prevarama. 

U martu ove godine Tužilaštvo BiH je, na osnovu konkurenkcijskog postupka, sklopilo ugovor sa firmom „ALF-OM“ iz Banjaluke, Područna jedinica Istočno Sarajevo. 

Formalno su ispoštovane sve zakonske procedure i sklopljen je ugovor u vrijednosti od 26.770 KM, čija realizacija treba da bude završena do kraja godine. 

Međutim, sporan je, ne samo, background poslovanja firme „ALF-OM“, već i način na koji ovo preduzeće uglavnom pobjeđuje u nadmetanjima sa ostalim firmama koje se bave  isporukom istih ili sličnih proizvoda i usluga. I to uglavnom državnim i entitetskim institucijama. „ALF-OM“ je ranije svoje usluge i proizvode prodavao i MUP RS, kao i SIPI. 

SESTRINSKA FIRMA

Prema saznanjima Žurnala, osim “ALF-OM-a”, porodica Suvajac posjeduje i drugu firmu koja se bavi sličnom vrstom posla. Radi se o firmi “Digiteh”, sa sjedištem u ulici Veljka Mlađenovića bb u Banjaluci. Vlasnik “Digiteha” je sin Bogdana Suvajca, koji je ranije bio vlasnik firme “ALF-OM“. Bogdan Suvajac je krivično gonjen zbog krivotvorenja toner kaseta najvećeg proizvođača HP-a. Posle toga, odgovorno lice u firmi „ALF-OM“ je postala njegova supruga, Ivanka Suvajac. 

Izvori „Žurnala“ navode da su Suvajcima potrebne dvije firme koje se bave istim poslovima, jer je to odličan način da prođu na tenderima. Konkurišu obje firme, od kojih jedna, u pravilu „Digiteh“ preda skuplju ponudu, a „ALF-OM“ jeftiniju, a posao svakako dobiju Suvajci. 

Da bi znali kakvu ponudu da daju i koju cijenu da ponude, tvrdi naš izvor, oni imaju insajdere unutar institucija koje raspisuju tendere za nabavku tonera i kertridža. Ti insajderi im daju podatke o tome šta će koja institucija naručivati, nakon čega oni kreiraju cijene i idu na to da ukupna cifra uvijek bude niža od ostalih ponuđača, što im na kraju garantuje da dobiju posao na tenderu. 

POSAO DOBAR A PARA LAKA

Sagovornik „Žurnala“ dalje tvrdi da, mada više ne prodaje krivotvorenu robu, „ALF-OM“ sada isporučuje jeftine tonere lošeg kvaliteta, koji se brzo troše, pa je potrebno nabavljati nove, ili čak pokvarene tonere, koji se moraju zamijeniti. Tu ponovo uskače „ALF-OM“, isporučuje nove tonere i kertridže. Sve u svemu, „posao dobar, a para laka“. 

Posebna priča je to što institucije iznejmljuju uređaje za štampanje dokumenata, jer bi bilo mnogo jeftinije da posjeduju svoje. Taj način štampe je od sedam do deset posto skuplji u odnosu na štampanje kada institucije posjeduju svoje uređaje. 

Jedna kopija, kada imaš svoj printer, košta od 0,003 do 0,004 KM, dok u dugom slučaju, kada iznajmljuješ štampač, jedna kopija se naplaćuje od 0,025 do 0,03 KM po kopiji, pa čak i više. 

Slikovito, to je kao kada neko stalno iznajmljuje automobil, umjesto da kupi vlastiti automobil, jer za to ima dovoljno novca.

(zurnal.info)