Prema Kaznenom zakonu Hrvatske:Porodici Mihaljević prijeti kazna zatvora do 5 godina?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Prema Kaznenom zakonu Hrvatske: Porodici Mihaljević prijeti kazna zatvora do 5 godina?

Ukoliko ih MUP Hrvatske bude tretirao prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske pod stavkom Prijevare, bh. ministar i njegova porodica mogli bi dobiti i do 5 godina zatvora

Porodici Mihaljević prijeti kazna zatvora do 5 godina?

Poslije pisanja Žurnala ministar MUP-a Kantona 10 Darinko Mihaljević, morao je vratiti cjelokupni iznos stipendija koje je nelegalno primalo njegovo troje djece u Hrvatskoj. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uradilo je svoj dio posla, a sve ostalo sada je na Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, koje na upit Žurnala u vezi s ovim slučajem, ovako odgovara: 

"Obavještavamo da će policija po zaprimanju izvješća Ministarstva znanosti, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, poduzeti sve zakonom predviđene radnje." 

Ukoliko ih MUP bude tretirao prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske pod stavkom Prijevare, bh. ministar i njegova porodica bi mogli dobiti i do 5 godina zatvora:

"Prijevara

Članak 236.

(1) Tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist dovede nekoga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. "

MUP bi između ostalog morao uzeti u razmatranje i činjenicu da su djeca ministra Mihaljevića navela u aplikacijama da svi članovi porodice imaju prebivalište u Hrvatskoj: 

"Ministarstvo je utvrdilo kako su studenti, prilikom prijave na natječaj za dodjelu stipendija, naveli kako svi članovi obitelji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj pa su tako i podaci koji su prikupljani u svrhu dodjele stipendije preuzeti iz institucija u Republici Hrvatskoj." piše u odgovoru Ministarstva obrazovanja Hrvatske. 

U Članu 12. Zakona o prebivalištu i boravištu Republike Hrvatske između ostalog piše:

„Policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba"

Što će reći da je ministar Mihaljević prekršio zakon Hrvatske da bi njegova djeca dobila stipendije. Također ukoliko MUP utvrdi da su mladi Mihaljevići dostavili neistinite podatke, ministarstvo će reagovati po službenoj dužnosti. 

"Napominjemo kako studenti prilikom prijave na natječaj za dodjelu državnih stipendija, pod materijalnom i kaznenom odgovornošću, izjavljuju da su podatci koje su dostavili točni te su prihvaćanjem državne stipendije, upoznati da će, ukoliko se provjerama utvrdi da je student/ica dao/la neistinite podatke sa ciljem ostvarivanja prava na državnu stipendiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja po službenoj dužnosti podnijeti prijavu nadležnim tijelima." navode iz Ministarstva znanosti  obrazovanja Hrvatske. 


PREBACIVANJA, ŠUTNJA I ZAHTJEV ZA SMJENU

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kaže da je sramotno ono što je uradio ministar Mhaljević, te da bi bilo moralno da ministar odmah podnese ostavku. U ponedjeljak je zakazana sjednica Skupštine Kantona 10, na kojoj će se tražiti smjena ministra Darinka Mihaljevića:  

"Mi ćemo tražiti u ponedjeljak na sjednici Skupštine HBŽ-a da se uvrsti tačka dnevnog reda, koja će razmatrati smjenu ministra MUP-a Darinka Mihaljevića. Jer za ovakve stvari ja nemam riječi, svaki zastupnik koji ima imalo moralne odgovornosti u sebi glasat će za njegovu smjenu. Ali kad znamo ko tamo ima većinu, onda ne vjerujem da će baš do toga doći." kaže Cvitanović za Žurnal. 

U centrali HDZ BiH telefonski su nam rekli da je jedina prava adresa, na koju trebamo uputiti pitanja i tražiti komentar, Županijski odbor HDZ BiH u Kantonu 10.

U Županijskom odboru, nakon našeg poziva, rečeno nam je da ćemo za 5 minuta dobiti odgovor ima li komentara ili ne, vezano za "slučaj Mihaljević". Ipak nisu nam se javili, niti odgovorali više na Žurnalove telefonske pozive. 

Ni prvi čovjek Kantona 10 kadar HDZ BiH, premijer Ivan Jozić nije nam se javljao. Prvobitno smo dobili njegov kabinet,  gdje nam je rečeno da premijer nije u kancelariji. Poslije toga zvali smo premijera Jozića na  njegov mobilni broj nekoliko puta - nije se javio. Na kraju poslali smo mu poruku na Viber tražeći njegov komentar šta će biti sa ministrom Mihaljevićem. Premijer je sve pročitao, ali njegov komentar je šutnja.  

Ministarstvo je potvrdilo da je novac od stipendija vraćen, što će reći da je malverzacija bilo. A u ponedjeljak ćemo saznati da li će Skupštinska većina Kantona 10 spasiti ministra prevaranta. 

(zurnal.info)