Nepotizam:PORODIČNE VEZE U REPUBLICI SRPSKOJ: Premijerka zbrinula muža, sina, djevera, svekra, rođake.,.

Istražujemo

PORODIČNE VEZE U REPUBLICI SRPSKOJ: Premijerka zbrinula muža, sina, djevera, svekra, rođake.,.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović zaposlila je svog sina Filipa u Elektroprenos BiH, mada je on imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata. Željkin muž Aleksandar direktor je Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Premijerkin djever smješten je u Republičku upravu za inspekcijske poslove, a čuven je slučaj Željkinog svekra Živojina, koji je kao penzioner dobio stan od ZIBL-a, a da on u toj ustanovi nije bio zaposlen ni dana

PORODIČNE VEZE U REPUBLICI SRPSKOJ: Premijerka zbrinula muža, sina, djevera, svekra, rođake.,.

Da bi danas u Bosni i Hercegovini, pa tako i u njenim entitetima, neko dobio posao u nekoj od instititucija ili u javnom preduzeću nije bitno šta i koliko zna, već da li ima nekog moćnog da mu sredi zaposlenje.

Državne, entitetske i opštinske institucije su postale baze političkih centara moći, s obzirom na to da njihovu kadrovsku strukturu, od najnižeg do najvišeg nivoa, uglavnom čine osobe odabrane po partijskoj ili rođačkoj liniji.

UTICAJNI KLAN CVIJANOVIĆA

Žurnal je već pisao o primjerima nepotizma u institucijama Republike Srpske, a u nastavku objavljujemo nove primjere stranačko/familijarno/kumovskog/prijateljskog zapošljavanja u Vladi Republike Srpske.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, opštepoznata je stvar, zaposlila je svog sina Filipa u Elektroprenos BiH, mada je on imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata. Cvijanovići su dobro zbrinuti, a Željkin muž Aleksandar direktor je Zavoda za izgradnju Banjaluka (ZIBL). Premijerkin djever smješten je u Republičku upravu za inspekcijske poslove, a čuven je slučaj Željkinog svekra Živojina, koji je kao penzioner dobio stan od ZIBL-a, a da on u toj ustanovi nije bio zaposlen ni dana.

Cvijanovići imaju svoj ogranak i u Ministarstvu poljoprivrede RS, pa je Jelena Cvijanović, uz malu pomoć strine Željke, prošle godine dobila posao saradnika u Agenciji za agrarna plaćanja. Bilo je dovoljno da premijerka Željka pozove ministra poljoprivrede Stevu Mirjanića, da se sredi konkursna procedura  i da Jelena Cvijanović dobije posao.

Vremešni ministar Mirjanić brine za podmladak u svojoj porodici, pa je svog zeta Maria uhljebio u Ministarstvu trgovine i turizma, na čijem čelu je Maida Ibrišagić-Hrstić.

Ministar Mirjanić je također u Republičkom hidrometeorološkom zavodu u februaru ove godine zaposlio Ines Čizmić, koja je studirala na smjeru Agrarna ekonomija i ruralni razvoj i kojoj je bio mentor na diplomskom ispitu.

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Ministarstvo poljoprivrede RS i agencije koje spadaju u taj resor postali su utočište za članove porodica uvaženih SNSD-ovaca. Tako je Nenad Kesić, poslanik SNSD-a, Lijevčanin i zemljak Milorada Dodika, 2011. godine svoju snahu Suzanu Kesić zaposlio u Agenciji za agrarna plaćanja.

Godinu dana kasnije, svog sina Mirka je također ubacio u Vladu, u kabinet tadašnjeg premijera Aleksandra Džombića.
Nije rijedak slučaj da je u Vladi RS zaposleno i po nekoliko članova jedne te iste porodice. Mile Banjac radi u Jedinici za koordinaciju projekata u poljoprivredi, a samo sprat niže u Ministarstvu poljoprivrede radi njegov sin Jovan Banjac.

Pomoćnik ministra za prehrambenu industriju Vid Kopanja je u rodbinskim vezama sa Miloradom Živkovićem,visokim zvaničnikom SNSD-a i kopredsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Sekretar Ministarstva poljoprivrede je Pavle Karapetrović, koji je prethodno radio u Agenciji za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi. Sekretar Ministarstva postao je zahvaljujući svom stricu Ranku Karapetroviću iz Laktaša, koji je godinama generalni sekretar Narodne skupštine RS.

U Ministarstvo poljoprivrede smještena je i bivša načelnica opštine Ribnik Drena Đukić, nakon što ju je opozicija smijenila sa načelničkog mjesta.

(zurnal.info)