POPLAVE U BIH:Potvrđeno ukupno 16 smrtnih slučajeva, traga se za nestalima u Konjicu i Jablanici

Aktuelno

POPLAVE U BIH: Potvrđeno ukupno 16 smrtnih slučajeva, traga se za nestalima u Konjicu i Jablanici

Šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka rekao je da je 12 osoba identifikovano, dok se jedna osoba u Jablanici vodi kao neidentifikovana, pa se pretpostavja da se radi o nekome ko nije s ovog područja

Potvrđeno ukupno 16 smrtnih slučajeva, traga se za nestalima u Konjicu i Jablanici
Donja Jablanica

Nastavljena je potraga za nestalima u poplavama i klizištima koje su pogodile Jablanicu, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnicu. Vlada HNK na jutrošnjoj pres konferenciji iznijela je informacije o 13 potvrđenih smrtnih slučajeva u Jablanici i Konjicu. U Fojnici su nastradale tri osobe. Ukupno je 10 osoba na području HNK za kojima se traga, od čega je njih četvero u Konjicu, a šestero u Jablanici. Šef Odjela za odnose s javnošću Darko Juka rekao je da je 12 osoba identifikovano, dok se jedna osoba u Jablanici vodi kao neidentifikovana, pa se pretpostavja da se radi o nekome ko nije s ovog područja.  

Na putevima od Jablanice prema Mostaru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj, a osposobljeno je saobraćanje jednom trakom na magistralnom putu koji povezuje Jablanicu i Prozor. Od Konjica prema Jablanici uspostavljen je saobraćaj za putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze pomoć. 

U Donjoj Jablanici jutros se nastavlja potraga za nestalima, a u Federalnoj upravi civilne zaštite kažu da je osim potrage za nestalima prioritet račišćavanje putnih pravaca kako bi pomoć mogla stići do unesrećenih. Iz Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo Općine Konjic mole građane koji su planirali odlazak na potopljena područja da bez velike potrebe ne koriste privatna vozila, kako ne bi stvarali gužvu vozilima službi zaštite i spašavanja i ometali rad građevinskih mašina. Federalno ministarstvo zdravstva saopštilo je da je u stalnom kontaktu sa kliničkim centrima u Mostaru i Sarajevu, te da su klinički centri spremni da prime sve povrijeđene - osigurane su dovoljne količine krvi i cjepiva protiv tetanusa, kao i mobilni timovi. 

U šumi iznad Donje Jablanice nakon rata je otvoren kamenolom koji se nakon obilnih kiša sručio na naselje. Iz Udruženja Eko akcija postavljaju pitanje da li je gradnja kamenoloma višestruko uvećala broj žrtava i štetu u Donjoj Jablanici. 

U operaciju pomoći ugroženom stanovništvu od poplava angažirane su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) s helikopterom, inženjerijskim mašinama te pješadijskim jedinicama. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell rekao je da EUFOR podržava hitnu reakciju te da je spreman pružiti pomoć kroz Mehanizam EU za civilnu zaštitu. Kako su saopštili iz Hrvatske gorske službe spašavanja, tim HGSS-a od 11 pripadnika i 4 terenska vozila, 2 plovila i potražnim psom uputio se ka ppopplavljenim pdručjima. 

Evropski komesar za krizne situacije Janez Lenarčič poručio je da je aktiviran i program Copernicus, čiji je cilj razvoj evropskih informacionih usluga zasnovanih na satelitskom posmatranju Zemlje. Implementira Evropska komisija (EC) uz podršku Evropske svemirske agencije (ESA) za svemirsku komponentu i Evropske agencije za životnu sredinu.

Pomoć Bosni i Hercegovini ponudile su i zemlje regije i EU. U BiH pomoć se skuplja putem udruženja Pomozi.ba – humanitarnog telefona (17039), te Caritasa (17764), Merhameta (17061) i Crvenog križa (17023), ali i računa za uplatu navedenih na njihovim stranicama. 

U međuvremenu, počela je izborna šutnja, a tokom dana Centralna izborna komisija trebala bi saopštiti odluku o eventualnom odgađanju izbora u poplavljenim područjima.
(zurnal.info)